algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Hi ha vida fora de la Terra?

Arrenca a Barcelona el congrés internacional “Senders cap a planetes habitables”, organitzat per l'Institut d'Estudis Espacials i el Consell Superior d'Investigacions Científiques

En 20 o 30 anys, l'ésser humà podrà respondre amb certesa aquesta pregunta, segons l'investigador de l'IEEC-CSIC (Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i Consell Superior d'Investigacions Científiques), Ignasi Ribas. "Aquesta és la nostra perspectiva ara, però podria ser abans, si som optimistes", va afegir Ribas en la roda de premsa de presentació d'un congrés d'astronomia, del qual és copresident, que es du a terme a Barcelona.
El congrés internacional "Senders cap a planetes habitables" reuneix, per primera vegada, investigadors i representants de les agències espacials més importants del món per establir un full de ruta comú que permeti trobar planetes habitables fora del sistema solar.

El congrés, que té lloc en el Cosmocaixa de Barcelona des d'ahir fins divendres, dia 18, posa sobre la taula un dels aspectes clau en l'astronomia moderna però, sobretot, la resposta a una pregunta que des de sempre ha acompanyat la humanitat: "Hi ha vida fora de la Terra?". Per ara, els científics han aconseguit identificar uns 370 exoplanetas (planetes fora del sistema solar), la major part dels quals són gegants gasosos, encara que també s'ha identificat una desena de petits planetes de la mateixa mida o deu vegades més grans que la Terra (els ‘súper Terra'). La gran distància astronòmica que ens separa d'aquests exoplanetes fa que, per ara, no es puguin examinar in situ a través de viatges espacials i s'hagi d'acudir a la detecció remota.

Generalment, els descobriments es fan a través de mètodes indirectes basats a detectar la petita influència que els planetes exerceixen sobre les seves estrelles encara que, recentment, cinc exoplanetes han estat detectats a través de la presa d'imatges de la llum que reflecteixen i emeten directament. El director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, Jordi Isern, va assenyalar la transcendència de descobrir vida més enllà del nostre planeta per "esclarir com es va formar la Terra i quin és l'origen de la vida". Representants dels Estats Units, Europa, el Japó, la Xina i l'Índia discutiran aquests dies sobre les passes i tècniques clau per al descobriment i la caracterització d'exoplanetes habitables i habitats, que finalitzaran amb el disseny d'una resolució final.

Aquesta resolució sorgida del congrés no serà vinculant però servirà per organitzar, "com una comunitat i amb una sola veu", les diferents tècniques i punts de vista d'agències mundials com la NASA (EUA) i la JAXA (Japó).
Segons Ribas, "només amb un esforç comú" es podran desenvolupar missions a mitjan termini, les més grans de les quals suposarien una inversió de fins a 4.000 milions d'euros, que permetin fer descobriments rellevants.
Ens trobam en un punt d'inflexió per al futur de la investigació en exoplanetes, la qual no solament té un interès científic, sinó gran importància social i humana", va assenyalar el copresident del congrés. "Senders cap a planetes habitables" és una iniciativa organitzada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, Blue Dots i l'Ajuntament de Barcelona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris