cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Genètica contra el càncer

Científics del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona han descobert una molècula, l'Histona macro H2A, que actua sobre el control d'alguns gens relacionats amb el càncer o el desenvolupament, obrint noves perspectives sobre la investigació

La batalla contra el càncer pot pegar un bot significatiu. Un equip d'investigadors del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG) han identificat una molècula que actua sobre el control d'alguns gens relacionats amb el desenvolupament o el càncer, un gran avenç per a l'estudi de l'epigenètica, que analitza els mecanismes de control gènic. El treball, que publica avui, dilluns, la revista Nature Structural & Molecular Biology, descriu per primera vegada les funcions d'aquesta molècula i la seva localització en el genoma, segons informa en un comunicat el CRG. En els darrers anys, s'ha comprovat que la seqüència de l'ADN conté els gens amb la informació perquè un organisme funcioni, però també s'ha vist que existeixen molts factors que inclouen aquestes dades i sense els quals aquest no podria complir les funcions.

L'epigenètica fa referència als mecanismes de control sobre l'expressió dels gens (regulació gènica) i que no impliquen canvis en les seqüències de l'ADN. El treball del CGR descobreix una de les molècules que exerceixen aquest tipus de control sobre els gens: l'Histona macro H2A. Els investigadors han aconseguit localitzar l'esmentada molècula en la genoma i identificar els gens diana que regula i sobre els quals té efecte. Una vegada localitzada la molècula i, gràcies a un estudi comparatiu de la genoma, van poder detectar els gens que controlava.

Així mateix, van veure que la majoria dels gens relacionats amb la macro H2A eren necessaris per al desenvolupament, o bé es tractava de gens que quan no estan ben regulats indueixen alguns tipus de càncer.
Els investigadors van comprovar in situ les sospites i, després d'analitzar-ho en peixos, van detectar el paper real de control de l'Histona macro H2A sobre alguns d'aquests gens. Els científic observaren, a més, que la molècula exerceix una regulació dinàmica, és a dir, apareix per fer el seu treball, però desapareix quan acaba la seva funció reguladora, permetent les activacions dels gens diana. Luciano Di Croce, responsable de l'estudi, assenyala que "hem descrit per primer pic la localització de macro H2A i hem entès millor el seu paper directe en la regulació dels gens. Això no obstant, hem de continuar investigant per descobrir el mecanisme dinàmic que activa aquesta molècula". Així doncs, descobriments com el de la molècula H2A ajuda a entendre per què es produeix el càncer i quins mecanismes moleculars es poden desenvolupar per prevenir-lo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris