algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

“Assumir que no estam sols a l'Univers podria fer canviar l'economia mundial”

El municipi català de Sitges acollí el cap de setmana passat la Cimera europea d'exopolítica 2009, un acte que congregà prop d'un miler de persones i que va tenir la participació de les més destacades autoritats d'àmbit mundial en matèria de desclassificació extraterrestre. Amb el lema "No estam sols a l'Univers", l'objectiu de l'esdeveniment era "ajudar a definir una alternativa al model vigent de desenvolupament econòmic". L'encontre, organitzat per Pepón Jover i per Miquel Celades, respon a "l'allau de desclassificacions sense precedents dels anomenats expedients OVNI o expedients extraterrestres per part d'autoritats polítiques d'arreu del món". La mallorquina Carme Domènech, estudiosa del tema, prengué part en les jornades de Sitges.

Quina importància té la cimera que es desenvolupà el cap de setmana passat?
Té una gran importància per tots els anys que fa que s'investiguen els fenòmens d'aquests tipus, tot i la censura dels EUA. D'aquesta manera, s'han reunit a Sitges una sèrie de ponents que hi han exposats dades i casos fins ara ocults. La veritat és que, en relació amb aquesta qüestió, hi ha una gran demanda de transparència.

Per què darrerament els mitjans es fan tan poc ressò d'albiraments d'OVNIS? No n'hi ha o no interessen?
El fenomen OVNI no s'ha aturat i va tenir molta de repercussió mediàtica a final dels anys 70 i a principi del 80, però crec que es produí una saturació en aquest sentit. Crec que s'hi requeria alguna cosa més que un albirament, de manera que ja no era notícia. No obstant això, els albiraments han continuat i, de fet, les Balears en són un punt estratègic, especialment dels que surten de la mar. La veritat és que en aquests moments hi ha molta gent que posa de manifest els seus albiraments, però ho fa per mitjà d'internet. Molta gent no vol anar als mitjans, després que aquest tema s'hi hagi tractat de manera frívola i ridícula, i això no els ajuda a exposar les seves experiències en públic.

Estau sols en aquest camp?
Encara que hi ha molts d'investigadors i de científics prou solvents i ens coneixem tots, sí que ens sentim sols, especialment respecte del sistema mediàtic. És un tema que no es tracta de manera seriosa perquè s'ha ridiculitzat molt i, d'altra banda, els governs han pressionat perquè no surti a llum tota la veritat. De fet, molts de científics no en parlen per no posar la seva carrera professional en perill.

Però darrerament s'han produït desclassificacions d'expedients sobre albiraments d'OVNIS per part de governs d'arreu. Com ho valorau?
Ho valoram de manera molt positiva, perquè sembla que es comença a produir un petit canvi. La veritat és que és molt bo que països com la Gran Bretanya i França desclassifiquin material d'albiraments, encara que això només signifiqui donar compte del que s'ha vist.

Està preparada, la societat, per assumir que no ens trobam sols?
Crec que estam més que preparats i així ho diuen les enquestes fetes en aquest sentit. També les generacions joves estan ben preparades. De cada vegada hi ha més proves científiques que no estam sols a l'Univers, per la qual cosa s'hauria de començar a formar la gent en aquest sentit i crear-ne una cultura i una informació. Qui no està preparat, però, és el sistema social, per exemple en els camps de la religió i l'economia, tot i que el Vaticà ja s'ha començat a obrir en aquest tema, i és que disposa d'un dels serveis d'intel·ligència més importants del món. Acceptar aquest fet, però, no és fàcil per al sistema, ja que podria fer canviar el sistema econòmic mundial.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris