cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 19°
19°

Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio: «Censurar paraules és censurar informació»

Els consells professionals d'Informatius de TV3 i de Catalunya Ràdio rebutgen de manera categòrica les resolucions de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que prohibeixen l'ús de les expressions 'exili', 'exiliats' i 'presos polítics'.

En un comunicat, el Consell Professional de TV3 qualifica la resolució de «censura incompatible amb el respecte a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa». Els magistrats, segueix el comunicat, «ordenen reescriure el que passa quan no els agrada el que passa».

El Consell recorda que el mot 'exili' o 'exiliat' és present al relat informatiu de TV3 atenent al significat que recullen els diccionaris de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Enciclopèdia Catalana i de la Real Academia Española.

Pel que fa a l'expressió 'presos polítics', el Consell remet a la definició de pres polític de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. La mateixa definició que «ha estat la base del govern espanyol per assegurar que a Espanya no hi ha presos polítics» és la que «serveix a organismes de suport als presos polítics per asseverar que els activistes i polítics empresonats són 'presos polítics'».

«Als mitjans de comunicació de la CCMA ens hi hem referit amb expressions diverses que -pensem- caben en el pronunciament del Consell d'Europa. Imposar la tria de paraules que fan els mitjans per narrar la realitat és censura.»

Pel Consell, la resolució de la Junta Electoral crea un greu precedent en el que considera «control del discurs informatiu».

«Avui és 'exili' i 'presos polítics'. Demà ja veurem quines paraules seran.»

En termes similars, el Consell Professional de Catalunya Ràdio alerta: «El risc d'obrir aquesta porta és imprevisible i pot tenir conseqüències incalculables.»

Parla d'«atac directe a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa»: «Els magistrats han ultrapassat les seves competències i s'han convertit en una figura que crèiem oblidada. Tornen els censors i temem que la Junta Electoral Provincial vulgui iniciar una cacera de bruixes.»

Pels professionals de Catalunya Ràdio, a més, «prohibeixen sense escoltar-nos», perquè «hem debatut intensament des del primer dia la utilització d'aquests termes i sempre hem defensat que el millor era utilitzar-ne d'altres»: «No cal que vingui ningú de fora a dir-nos què hem de dir o com hem de fer la nostra feina.»

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tenc por, fa dervers d'un any

No m'extranyarà si aviat ens prohibeixen dir "feixista", "franquista", "república" "groc" "democràcia" i "cacera de bruixes". El problema és que no coneixem paraules exactament sinònimes d'aquestes. Solució: no parlar mai de política per moltes ganes que en tinguem, si no volem esser- de demés.

Valoració:5menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any

El que sí és ben cert, és que el franquismeppower ja ha arribat al ridícul multiplicat al cuadrat,(així tenen el cap ) jo prohibiria dir beneituras i falsas xorradas com fan aquests tres mosqueperros, ja se estan destapant les FakesNews inventadas i promogudes per els Trifaxitos, aixó si que és vergonyós que degrada i rossega el nivell de la política als fons dels excusats i clavagueras.Don FraCasado exigeix als altres que publiquin els titols o llicenciatures, jo no li deman que que publiqui el màster, li demanaria el Graduat Escolar.
Els carancs diuen, diuen, diuen, que ells son els que faran avançar "España" i començan prohibint llibertats d'expressió, colors, i ara paraulas, si la paraula és la font de l'energia política, si ets capaç de complir-la.
Sent pocas propostas i mols d'insults, i amenaçes, son venedors de fum, peró de fireta.
Si amb aixó ens volen convèncer que ens hen de quedar dins Espanya, duen ses sebatas girades de peu i amb un forat a la sola.
Salut i República Països Catalans perque no ens estiman, fins i tot ens volen prende la llengua i les paraulas,supós que tampoc podem dir Imposició i repressió espanyola, censura = incultura.

Valoració:4menosmas
Per Sebastià, fa dervers d'un any

Patente de corso i tirant cap a Turquia. Ara resulta que ens vetaràn fins i tot el parlar i ens diràn quines paraules podem utilitzar i quines no. Democràcia cada vegada més abismal.

Valoració:16menosmas
Per On arribarem?, fa dervers d'un any

I que hem de dir per referir-nos a l'exili si no podem usar aquesta paraula? I als presos polítics, que els hem de dir? I quantes paraules més ens prohibiran? Es desenvoluparà una censura més severa que la que teníem en temps de la dictadura?

Valoració:14menosmas
Per Pobleret, fa dervers d'un any

Aquest país no té remei. Prohibir el llaços i pancartes, prohibir el groc, prohibir cantar rap, prohibir votar referendums, prohibir jutjar el rey, prohibir fer teresetes i ara prohibir paraules. Al Maig del 68 ja deien prohibit prohibir. Ja ho sabem, per aquí encara pel paleolític, pero no mos guanya ningú a democcrates ni en ser lliures!! Per llogar-hi cadires

Valoració:18menosmas
Per matewet, fa dervers d'un any

Es que Espanya està pitjor que Mèxic.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris