algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
19°

“Les rondalles mallorquines són una joia radiofònica”

dBalears presenta avui el darrer disc compacte amb les històriques emissions realitzades per Ràdio Popular

La col·lecció en format CD de les Rondalles Mallorquines de Francesc de Borja Moll, que regala de franc dBalears, arriba avui a la sisena i darrera entrega. Per aquest motiu, Xavier Bonet, actual director de la cadena Cope a Mallorca, explica les seves sensacions sobre aquests històrics documents radiofònics que ara han tornat a sortir a la llum.

Quin paper varen tenir les rondalles en els inicis de l'emissora?
Les rondalles hi jugaren un paper definitiu, importantíssim. D'alguna manera marcaren el sentit de Ràdio Popular, que es va crear amb la intenció de ser una emissora arrelada a l'entorn mallorquí i a la nostra cultura.

Quin seguiment varen tenir per part dels oients?
El seguiment va ser massiu. Es conta que la gent podia passejar pel carrer i anar seguint les rondalles perquè totes les cases les sintonitzaven. Al llarg dels anys, s'han tornat a emetre i a difondre en diversos formats.

Quin va ser el paper de les rondalles en la normalització de la llengua?
Va ser un dels grans èxits d'aquesta emissora vincular l'emissió i l'antena a la llengua, i més fer-ho en un temps que feia la sensació que havia de ser rebutjada i perseguida. Tot i algunes reticències -hi havia una negociació permanent amb el censor-, les emissions es feien en mallorquí.

Com valorau el paper de Francesc de Borja Moll en aquests enregistraments?
El paper de Borja Moll va ser únic i indispensable. Juntament amb el director, Guillem Fiol, en va ser l'ànima, per la seva qualificació, pels seus coneixements i, sobretot, per la seva manera de ser. Era un home amb gran capacitat, obert i un gran comunicador. Era ell qui concentrava la gent, feia els repartiments de diferents papers i les seves caracteritzacions són bàsiques.

Amb el pas del temps, quina opinió us heu creat sobre la dramatització de les rondalles?
Les rondalles són una joia radiofònica. Primer, per com es feren, sense una gran inversió, en una sala sense condicionar, de manera rudimentària i amb actors completament voluntaris. I segon, perquè el contingut en si és fenomenal.

El darrer lliurament d'aquesta exitosa col·lecció inclou tres relats: En Salom i es batle, Es tres mantells d'or i La reina banyuda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris