lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 19°
19°

El Pi reclama que els ajuntaments sanejats puguin invertir els superàvits per donar liquiditat i dinamisme a l’activitat econòmica dels seus municipis

La formació reivindica la bonificació de les quotes d’aquells autònoms que estiguin d’alta però que hagin vist reduïts greument els seus ingressos

31-03-2020

El Grup Parlamentari El Pi – Proposta per les Illes ha presentat una Proposició No de Llei per via d’urgència perquè «tots els ajuntaments sanejats puguin invertir els recursos econòmics acumulats als bancs per donar liquiditat i dinamisme a l’activitat econòmica dels seus municipis».

El PI recorda que «L’article 3 del Reial Decret Llei 8/2020 relaxa la denominada regla de despesa i permet als consistoris disposar d’uns 300 milions d'euros dels superàvits acumulats l'exercici 2019 per finançar ajudes econòmiques i prestacions gestionades per part dels Serveis Socials» i afegeix que «els superàvits acumulats per les entitats locals en els diversos exercicis pressupostaris és molt més elevat que la petita partida que s’està habilitant. De fet, només a les Illes Balears es calcula que els ajuntaments acumulen més de 500 milions d’euros».

Segons el secretari general i diputat d’El Pi al Parlament de les Illes Balears, Josep Melià, «els doblers dels ajuntaments són dels ciutadans i ciutadanes de cada poble i ciutat». «El que ha de fer el Govern espanyol és permetre que aquests recursos surtin al carrer i es transformin en millores, tot respectant l’autonomia local: la confiscació i el centralisme no són el camí a seguir», critica Melià, qui aposta per la coordinació i el respecte institucional.

Aquesta mesura s’engloba dins de tot un seguit de propostes de millora que el Grup Parlamentari El Pi planteja respecte al Reial Decret Llei 8/2020. La formació considera que «seran molt sovint inassolibles per a la majoria d’empreses de Balears, dedicades a una economia estacional en crisi, els dos requisits que la norma exigeix a les empreses per a la realització d’ERTO: una activitat mínima de sis mesos i el manteniment íntegre de la plantilla».

Per altra banda, la iniciativa d’El Pi, que es debatrà a la Comissió d’Economia de la cambra autonòmica, denuncia que el Reial Decret Llei 8/2020 no contempla la bonificació de les quotes d’aquells autònoms que estiguin d’alta però que hagin vist reduïts greument els seus ingressos, ni permet a les empreses afectades greument per la crisi acollir-se a l’ajornament de les obligacions bancàries i altres possibles obligacions com ara les de subministraments o dels lloguers.

Finalment, El Pi «rebutja» la manca de previsió d’agilització en la concessió dels crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial i les garanties exigibles per a la seva obtenció. «Si els crèdits no s'atorguen de forma immediata i amb uns requisits de garantia molt reduïts, aquest instrument esdevindrà inútil per fer front a les conseqüències econòmiques del Covid-19», conclou Melià.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris