nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

MÉS demana un impost sobre les emissions contaminants de centrals tèrmiques i incineradores

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha presentat aquest dijous un decàleg amb mesures contra el canvi climàtic en el qual s'inclouen línies d'actuació sobre fiscalitat verda com, per exemple, un impost sobre les emissions contaminants de centrals tèrmiques, incineradores i uns altres grans centres de coordinació.

Noguera ha explicat que la seva formació lliurarà el document als seus socis en el Govern perquè «la consciència verda no sols es prediqui, sinó que també s'apliqui en polítiques». En aquest sentit, també han instat a implantar el cànon finalista per als ajuntaments sobre l'abocament i la incineració de residus de cara al 2021, tal com ja està establert en els 'Acords de Bellver'.

Així mateix, han plantejat el recàrrec finalista sobre la gasolina i el dièsel per a finançar el transport públic; la generalització d'incentius i desincentius a l'Impost de Béns immobles (IBI) per qüestions de consum energètic; i l'harmonització, en l'àmbit balear, de l'impost de circulació de vehicles i transformació en un sistema de vinyetes que cobreixi el 100 per cent de les despeses de manteniment de la infraestructura.

Noguera ha explicat que la fiscalitat verda és «molt sana» per a recaptar doblers d'aquells que «menys cura tenen del medi ambient» i, així, invertir-los en la «millora del transport públic i el foment de les energies renovables».

Altres mesures del decàleg

El decàleg també proposa altres mesures relacionades amb el decreixement turístic, la desturistització i l'impuls d'un nou model econòmic entre les quals es contemplen la limitació del nombre de creuers en el port de Palma, així com mesures ambientals per a reduir la petjada ecològica dels vaixells que arribin a Palma.

D'altra banda, pretén posar l'accent en l'impuls de transició energètica amb el desenvolupament de la Llei de Canvi Climàtic, l'aprovació del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic, del decret d'eficiència i estalvi energètic i la zonificació d'energies renovables a cada PTI, entre altres.

Cal recordar el Govern espanyol va suspendre a la fi del mes passat la disposició addicional tercera de la Llei de Canvi climàtic que contempla la prohibició de vehicles dièsel des de 2025 a l'espera d'una regulació estatal i evitant d'aquesta manera que la normativa autonòmica arribés al Tribunal Constitucional.

Sobre això, Noguera ha considerat que la futura Llei estatal «ha de donar cobertura a les Illes» però també a altres regions, ja que «de res serveix impulsar-ho a l'arxipèlag» si a la resta de l'Estat no es duu a terme. "La nostra idea és que, en ser pioners, generem exemple", ha dit.

La formació ecosobiranista també ha proposat línies d'actuació a protegir el territori, reduint el PDS de carreteres; fomentar l'agricultura i els sectors primaris; impulsar un «planeta més net amb menys residus», prohibint l'ús de la comercialització del plàstic d'un sol ús en 2021; promocionar la mobilitat integrada i sostenible; i garantir el dret a l'habitatge.

Per part seva, el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà ha destacat la «coordinació» entre Conselleries, ja que «la lluita contra el canvi climàtic no sols és qüestió d'una», a més de la col·laboració entre institucions, referint-se a Ajuntaments i Consells.


«De la COP25 esperàvem mesures més valentes»

Preguntat pel Cim pel Clima (COP25), que es va celebrar fins a la setmana passada a Madrid, ha dit que «hi ha hagut debat», si bé el resultat que esperaven «era més ambiciós i amb mesures més valentes». «Els polítics podem anar al Cim però hem de tornar amb un missatge, no tenim un planeta B i hem de cuidar-lo amb polítiques valentes», ha dit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Nofret, fa dervers d'un any

Era ben hora que algú ho proposés, ara cal que els socis de govern tanbé ho defensin.

Valoració:-1menosmas
Per Rafael Borràs, fa dervers d'un any

Idò acabau d'aprovar els pressupostos 2020 de la CAIB sense una sola mesura de "fiscalitat verda". 🤔

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris