algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

El govern espanyol vol buidar de contingut la Llei de Consultes populars i Processos participatius de Balears

El govern d'Espanya qüestiona la constitucionalitat de més d'una vintena d'articles de la Llei de Consultes populars i Processos participatius de Balears, per la qual cosa s'ha constituït una comissió bilateral de negociació juntament amb el Govern per a evitar la interposició d'un recurs davant el Tribunal Constitucional.

En concret, segons la informació publicada en el Butlletí Oficial de Balears (BOIB) aquest dimarts, es va acordar crear la Comissió a principis de juny. Segons han informat fonts de l'Executiu balear, previsiblement la comissió començarà a treballar després de l'estiu per a estudiar els arguments del govern espanyol.

Un dels articles qüestionats per Madrid és el que estableix que el resultat de les consultes municipals siguin sempre vinculants per a l'autoritat que les convoqui. També avisa de la possible inconstitucionalitat de l'article que permet circumscriure els referèndums a una part concreta del terme municipal; i de l'article sobre la resolució de recursos sobre sol·licituds per a realitzar consultes.

Igualment, el govern de Sánchez dubta de la constitucionalitat de tota la secció 2 del capítol 2 -que versa sobre la convocatòria i publicació de la mateixa- i dels capítols 3 i 4 de la llei al complet -que tracten l'organització i documentació de la consulta i la campanya informativa, el vot, l'escrutini, la proclamació de resultats i les reclamacions-.

La Llei va ser aprovada a la fi de febrer pel Parlament, amb 31 vots a favor, 15 en contra i dues abstencions. PP i Ciudadanos varen presentar esmenes perquè els referèndums dels municipis no fossin sempre vinculants, però varen ser rebutjades.

En la defensa del Projecte de Llei, la llavors consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, va defensar que la norma «aprofundeix en el sistema democràtic per a canalitzar la participació directa de la ciutadania». A més va assegurar que la llei regulava «amb totes les garanties jurídiques» les consultes impulsades per les institucions o per iniciativa popular en l'àmbit municipal, insular i autonòmic.

«Es pot donar veu a la ciutadania i no s'ha de tenir por a consultar als ciutadans, un Estat de Dret es fonamenta en la sobirania popular que s'ha d'exercir de manera constant i permanent, no només cada quatre anys», va declarar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per remigio III, fa dervers d'un any

El govern espanyol vol buidar de contingut la Llei de Consultes populars i Processos participatius de Balears. Borbonia us buidarà, si pot, la ment. El futur ja l'entrebancat i els joves amenaçats. Les forces d'ocupació no fan més que augmentar i, nosaltres hem de pagar la seua seguretat de domini de les nostres cases, coses i costums.

Valoració:3menosmas
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any

Tenen por a consultar sa ciutadania i no només cada quatre anys. I qui assegura que això darrer no els fa por també?

Valoració:2menosmas
Per Sebastià, fa dervers d'un any

Un dels articles qüestionats per Madrid és el que estableix que el resultat de les consultes municipals siguin sempre vinculants per a l'autoritat que les convoqui o les permeti, o sigui, el gobierno de Madrid. ES LA LLEI DE L'EMBUT. Si no els hi agrada, serà desobediència, insubmissió, prevaricació, delictes d'odi, malversació, sedició, rebel·lió i potser fins i tot, l'assassinat de'n José Antonio Primo de'n Rivera...clavegueres, us sona?

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris