algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Balboa: «No és lògic que sigui molt més fàcil estudiar català a Berlín que a Madrid»

El candidat de 'Veus Progressistes' al Congrés dels Diputats, Guillem Balboa, ha considerat que «no és lògic que sigui molt més fàcil, i es pot comprovar, estudiar català, gallec o basc a Berlín que a Madrid».

«Cal potenciar les llengües cooficials i assumir-les d'una vegada per sempre amb orgull, no pot ser que el basc o el català siguin sol entesos com una realitat més o menys circumscrita a uns territoris, que estan per aquí, per folklore», ha explicat Balboa en una entrevista concedida a Europa Press.

En aquest sentit, ha instat a defensar-les «com un patrimoni» i «no com un complement» i ha sostingut que, «independentment del context d'amenaça real i tremendament preocupant», caldria «acabar de recórrer el camí i trobar articulació» per a reconèixer que l'Estat és un país plurilingüe i plurinacional.

A més, ha criticat que alguns dirigents polítics com el líder del partit polític Ciudadanos, Albert Rivera, el cap de llista conservador, Pablo Casado, o el de Vox, Santiago Abascal, «tinguin fixació per les llengües que no siguin l'espanyola». «Sembla que l'única amb dret a existir sigui aquesta», ha afegit Balboa.

Veus Progressistes

El candidat de 'Veus Progressistes' ha explicat que la coalició --MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana-- ha nascut per a «reeditar una alternativa d'esquerra progressista, no només en clau illenca, «que també», sinó a nivell estatal, ja que «l'alternativa seria un desastre».

«Durant aquests quatre anys de legislatura en el Govern, dins del Pacte i els 'Acords pel Canvi', hem pogut comprovar que, en un context que apuntava cap a una altra direcció, s'han pogut desenvolupar iniciatives pioneres i valentes, i que ara són extrapolables en un marc més ampli, com podria ser l'Estat», ha apuntat.

En aquesta línia, ha afegit que 'Veus' aporta «l'experiència que no és només teòrica», sinó que tracta de lleis, projectes i iniciatives «que ja s'han desenvolupat» i, de fet, «un número importantíssim d'aquestes són les que Sánchez vol dur a terme». «Volem servir d'instrument per a demostrar que és possible», ha afegit Balboa.

A més, 'Veus' també s'ha creat «en una lectura de context molt clara», en què, al seu judici, «hi ha un perill d'involució, s'està parlant de recentralizar, anar cap endarrere del que s'havia aconseguit». «Hi ha forces polítiques que fomenten discussions surrealistes sobre si poden portar o no armes, pensem que és alarmant», ha apuntat.

En aquest sentit, Balboa ha sostingut que 'Veus' servirà com a «palanca» i «força de contenció» contra «aquests discursos de barbaritats i contra el perill d'involució que suposa en tot l'Estat», «no hi ha millor opció que presentar-nos amb capacitat de cooperació i coalició entre forces semblants de les Illes per a oposar-nos-hi».

«Temem aquests arguments perquè ja els han expressat clarament, parlen per exemple de derogar la Llei en contra de la violència de gènere, això és intractable i no hauria de plantejar-se ni un sol segon, exigeix posar-se en peus i, encara més, una formació com la nostra que té el feminisme com a bandera. El feminisme és el moviment revolucionari global amb més capacitat d'articular discurs, aquests partits ho saben i per això l'ataquen frontalment», ha argumentat.

En clau balear

D'altra banda, en clau més balear, Balboa ha explicat que una de «les preocupacions fonamentals» a les Illes és l'habitatge i, en primer lloc, ha considerat que «ve d'anys enrere, de falta d'inversió històrica» i d'altres elements «a tenir en compte» com, per exemple, «l'impacte del lloguer turístic i com ha posat en perill el mercat del preu».

«És fonamental i es fa evident que les Administracions Públiques han de fer actuacions per a garantir que és un dret», ha subratllat Balboa, per la qual cosa ha assegurat que «hi ha diferents vies» per a aconseguir-lo.

En aquest sentit, ha proposat augmentar la partida del Pla Nacional destinat al lloguer d'habitatge per a joves i, així mateix, dotar d'instruments als ajuntaments perquè, «al final, és l'administració local la primera que gestiona els problemes més immediats de la ciutadania».

«Haurien de poder actuar en una determinada zona on es detecta un preu abusiu i això només es pot fer si es modifica la Llei d'Arrendaments Urbans. Més concretament, s'haurien de regular les actualitzacions del preu del lloguer i que estigui estandarditzat a l'Índex de Preus al Consum (IPC)», ha declarat Balboa.

En relació al Règim Especial per a Balears (REB) aprovat, ha sostingut que és «positiu» amb «aspectes interessants», «potser no l'ideal» perquè «té aspectes a millorar» però «contempla un cert principi de bilateralitat» entre Govern i Govern espanyol.

En aquest sentit, el candidat de 'Veus Progressistes' ha apuntat que, a part del 75 per cent de descompte per a residents en desplaçaments entre Illes i la Península, aposten «per aplicar una tarifa màxima entre destinacions, sobre la qual, a més, s'aplicaria el 75 per cent».

Així mateix, Balboa ha fet referència a la cogestió de l'aeroport i ha subratllat que, com a arxipèlag, Balears és «un territori un excepcional i impressionant amb algunes coses però, al mateix temps, pateix de certa fragilitat». «No tenim cap control de les portes d'entrada i de sortida, port i aeroport», ha afegit.

En aquest sentit, Balboa ha dit que l'Aeroport de Sant Joan, per exemple, genera més de 200 milions d'euros de benefici, «dels qual no es reverteix aquí ni un euro per a compensar l'impacte de població que mou a l'estiu» i ha apuntat que Balears «hauria de poder participar en la gestió».

D'altra banda, Balboa ha sostingut que, des de la seva formació, també aposten per derogar la Llei 'Montoro' perquè els ajuntaments «estan ofegats», com el d'Alcúdia, per exemple, «que tenen un superàvit de 50 milions d'euros però no poden utilitzar-lo», la Llei pressupostària o la reforma laboral.

Matemàticament és possible arribar al Congrés

D'altra banda, Balboa ha apuntat que «la majoria de diputats quan arriba al Congrés automàticament passa a ser una peça més al servei d'un partit estatal amb objectius que no són els de les Illes».

En aquest sentit, ha replicat que la seva coalició «no té peatges amb ningú, només amb els ciutadans», ja que «no pertanyen a un partit estatal que té un 'planning general' o una estructura que pren decisions allunyades de les nostres preocupacions». «Amb el vot a 'Veus' es posen per davant els interessos de les Illes».

Balboa ha assegurat que tenir un diputat «matemàticament és possible, és necessari tenir els vots» i ha ressaltat que en la situació actual «encara més» perquè «hi ha més opcions a causa de la fragmentació».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

Sr Balboa: després de les manifestacions dels "aporellistes", de la imposició politica del 155 que encara ens està governant i administrant de facto, tot i que els cadells del PP i C's amenacen en posar-lo novament en pràctica, cosa que demostra el seu poc coneixement del pais, i del recient i lamentable per no dir salvatge, espectacle perpetrat pels "coriposos" andalusos de Coripe, després d'aixó, que fins ara encara ho podien negar però que ja ha quedat en evidència tantíssimes vegades, jo em pregunto : hi ha cap altra solució que l'independència? La República ens farà lliures.

Valoració:6menosmas
Per balearium, fa mes de 2 anys

Por mucho que se empeñen algunos grupos minoritarios en difundir una lengua minoritaria, todo quedará en empeño minoritario y cansino.

Valoració:-5menosmas
Per Lluís, fa mes de 2 anys

La paraula llògica no existeix a Espanya, nogensmenys avui l´escriptora Ida Vitale, (premi Cervante2019) ha dit que hauria de ser obligatori llegir el Quijote. Us imagineu que a espanya fos obligatori llegir L´Atlàntida de Jacint Verdaguer. El cremarien a Coripe.

Valoració:6menosmas
Per Tirar la pedra i amagar la mà, fa mes de 2 anys

Ja ho veis com son els fatxes pancastellanistes: Invadeixen els països, prohibeixen la cultura i la llengua del país invadit, i a sobre se fan les víctimes i diuen que els marginen a ells.

Valoració:8menosmas
Per a no balear, fa mes de 2 anys

Per a això ja existeixen els intolerants Ñ, per a intentar sotmetre a tothom que no pensi com ells.

Valoració:8menosmas
Per barrufet, fa mes de 2 anys

,@balearium.-......El castellà en els denominats països catalàns s´aprèn encare que un no vulgui perquè l´influència es molt forta a tot nivell tant en lo concernent al ús social com amb els mitjans de comunicació i tu ho saps,.....(mira si trobes un catalanoparlant que no parli en castellà si li convé,)……., …..en camvi al revés "ya es otro cantar" com diríeu vosaltres.

Valoració:6menosmas
Per segur, fa mes de 2 anys

No es lógico que sea más difícil, casi imposible, estudiar español en Cataluña que en Malabo, un suponer.

Valoració:-5menosmas
Per Pere Republica, fa mes de 2 anys

Lord Wellington
El unico lugar del mundo en donde dos mas dos son cuatro, es España

Valoració:-2menosmas
Per Pere, fa mes de 2 anys

Lògic, Baleàrium, és que la llengua pròpia d'aquí és el català. És llengua oficial i pròpia, la castellana només cooficial i per qüestions administratives, com ho va ser l' anglés a la India en temps colonials. Ĺ'ànima de les illes parla català. Et recomano que sumis una llengua més al teu bagatge cultural, tindràs més altura moral.

Valoració:7menosmas
Per balearium, fa mes de 2 anys

No es lógico que sea más fácil estudiar español en cualquier sitio de España que aquí.

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris