algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Joan Mesquida intenta esborrar el seu passat: «S'ha de llevar de contingut nacionalista les llengües»

L'actual candidat del partit nacionalista espanyol Ciudadanos al Congrés dels Diputats per Balears, exmilitant del PSOE i antic militant del PSM, Joan Mesquida, ha assegurat que «les llengües són riquesa cultural» i que «se'la ha de llevar el contingut nacionalista». No obstant això, ha dit que «aquí ens quedam amb que només volem parlar un idioma que parlen set milions de persones». «És molt respectable, però a mi m'agradaria parlar-ne un que el parlin 500 milions», ha asseverat.

El cap de llista de la candidatura espanyolista ha dit que «el bilingüisme no pot basar-se en l'exclusió de la llengua comuna» ja que, segons considera, «s'ha de conèixer les llengües cooficials però no a costa d'excloure el castellà».

Així mateix, ha asseverat que «cal tenir clar» que la llengua que es parla a Balears «és el català». «Sempre he tengut molt clar que una modalitat idiomàtica o algunes paraules no fan que un idioma tengui entitat pròpia, com passa amb l'espanyol que es parla a l'Argentina», ha explicat.

D'aquesta manera, Mesquida ha assegurat que el català i el mallorquí no són «dues llengües diferents, són modalitats» i, tal com ha dit posteriorment, «el català de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera» han de «ser objecte d'estudi i protecció», tal com marca l'Estatut d'Autonomia.

Segons Mesquida, «el castellà és la segona llengua més parlada del món, la més estudiada i la més usada d'Internet». «No estam parlant d'una llengua marginal, que parlen tres milions de persones», ha remarcat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

I la seva lider a Catalunya (la Arrimada) va dient que nosaltres som els supremacistes, i ens ténen només per el que ens poden treure.

Valoració:8menosmas
Per Hi ha cursos de reciclatge, fa mes de 2 anys

No hi ha productes per esborrar un passat com el seu!
El recordarem tota la vida.
Val més que aprengui un ofici i s´oblidi de fer política!

Valoració:13menosmas
Per Ferran, fa mes de 2 anys

El principi d´igualtat de DRETS I DEURES tindrie que contemplar- se en en las regions de dos idiomas , de manera que si nosaaltres (catalans) tenim el deure de coneixer el castella , sembla just que´ls castellano parlans residents en aquestes regions ademes del dret a utilizar el castella tambe tinguesin el deure de coneixer el catala per fer efectiu el biliguisme, Lo demes es discriminacio amb el catala

Valoració:13menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 2 anys

Es castellà no és llengua comuna sinó una d'elles que s'ha imposat per coacció a's parlants de ses altres, en tot cas serà comuna a la força. I una llengua no és més digna perquè la parli més gent, simplement vol dir que du més genocidis a ses seues esquenes. L'important és sebre el màxim de llengües que mos permet sa capacitat de s'intel·lecte humà i si naltros podem aprendre castellà (i basc, i occità, i francès, i àrab, i kurd, etc.), es castellans també poden sebre català i més llengües i es anglòfons també en poden sebre més en lloc d'anar per tot el món trobant (potser perquè ja el busquen) qui els parla en sa seua llengua

Valoració:13menosmas
Per Vergonya!, fa mes de 2 anys

Doncs que li llevin el contingut nacionalista espanyol a la llengua castellana.
Aquests espanyolistes a ultrança han creat un clima d'odi i de menyspreu cap als catalanoparlants entre la gent castellanoparlant, i vaga per apredre, que han lograt que ens mirin i ens tractin com si fóssim uns delinquents, uns criminals o simplement uns poals de fems que fan pudor i estan plens de mosques. I només perque parlam la nostra llengua a ca nostra!

Valoració:14menosmas
Per lex, fa mes de 2 anys

ESTATUT D’AUTONOMIA DE LES ILLES BALEARS


Article 4
La llengua pròpia
1. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears,
tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter
d’idioma oficial.
2. Tots tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la, i ningú
no podrà ser discriminat per causa de l’idioma.
3. Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús
normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures
necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan
les condicions que permetin arribar a la igualtat plena
de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de
les Illes Balears.

Valoració:19menosmas
Per Un joan de Tants, fa mes de 2 anys

Sr. Mesquida.

Completament d'acord que les llengües son riquesa cultural.
La que parlen 500 M. de persones tots el que llegim aquest diari la parlem, no es necessari fer-li propaganda entre nosaltres.
Per altra part hi ha molts de representant polítics que intenten obtenir i obtenen vots parlant malament de la gent que també parlem l'altra llengua ja que en algunes coses pensem diferent i consideren que la llengua es part que vertebra les seves idees i se l'ha de combatre.

Valoració:21menosmas
Per barrufet, fa mes de 2 anys

-Sr. Mesquida, noltros no tenim res contra la llengua castellana a la que respectem i som conscients de la seva difuciò e importancia a nivel mundial, el ùnic que volem es que si parlem el català en els denominats països catalàns (valgi la redundància), no se`ns menyspreï e insulti com passa a vegades.

Valoració:28menosmas
Per quatre barres, fa mes de 2 anys

Mesquida eres un mesquí. Perquè el castellà sigui més potent que el català no et dona dret a voler fer-la més potent a costa de sacrificar una llengo més minoritària.
El que cal és defensar i fer creixer el català, el nostre més gran signe identiari. Si això a l´imperialisme castellà no li sembla bé, que es foti.
Els catalans a tot hora lluitem i lluitarem per lo nostro, i no ens demanis que ens sotmetem, que no ho farem

Valoració:23menosmas
Per Vaja, fa mes de 2 anys

Déu ens guard de desgràcies com aquesta a totes les famílies de Mallorca! Aquesta actitud de venjança demostra molt d’odi de cap als mallorquins!

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris