nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín:

Artur Mas: «El procés és viu, vigorós i possiblement victoriós»

11-01-2017

Artur Mas, el que va ser el 129è president de la Generalitat de Catalunya, ha estat a Palma, convidat per l'Obra Cultural Balear, per pronunciar una conferència titulada 'L'estat del procés'.

L'acte estava convocat a les 20:00 hores al Centre de Cultura de Sa Nostra. A les 19:30 ja estava cobert tot l'aforament. A les 19:59 començava la presentació de Jaume Mateu, president de l'OCB.

A continuació un Artur Mas relaxat, irònic, contundent, clar i postautonòmic, encetava la seva exposició.

Va fer un repàs als fets succeïts durant aquest darrer any en que no ha estat president.

Començà explicant que el «Procés és jove» i ho justificà: «el catalanisme des de la seva creació fins fa quatre anys, és a dir, durant més de cent anys no havia apostat mai per la creació d'un estat català». Mas va fer un repàs esquemàtic a la història del catalanisme: 1914, la Mancomunitat, ERC durant la segona república espanyola acaba fent l'Estatut de Núria... Tarradellas passa per Madrid i pacta l'autonomia abans del 'Ja soc aquí'.. L'Estatut de Sau el 1979, Jordi Pujol: 23 anys desenvolupant l'Estatut de Sau i El 2010, quan CiU liderada per ell mateix, «No portava l'Estat català al programa».

Continua el relat: «fa quatre anys l'independentisme representava el 20 per cent, ara més d'un 48%».

I despres del relat històric, el balanç. L'estat del procés: «el procés està viiu, vigorós i probablement, això no ho podem saber encara, serà victoriós» entre d'altres coses perquè com recorda «tenim majoria absoluta aconseguida a les urnes».

Sembla que gestiona amb esportivitat el seu pas per la 'paperera de la Història', encara que no estalvia qualque pua a la CUP, «en contra dels pactes subscrits, l'any passat no es va aprovar el pressupost». Però malgrat això, és optimista: «Hi ha un pla que s'està duent a terme i tendrà concrecions en els propers mesos», és conscient que Catalunya fa «una jugada dalt risc que pot sortir be o no» però «Si s'arriba a fer el referèndum, serà un èxiit» i afegeix «Després, el resultat es incert, darrerament hem vist molts de casos de referèndums perduts per qui els havia convocat».

«La victòria es fer-lo», conclou.

2017

La segona part de la conferència de Mas va estar dedicada a allò que ha de passar aquest 2017.

La primera i ben propera cosa que ha de passar: el 6 de febrer es faran els «judicis polítics» contra líders polítics sobiranistes «per les nostres idees». Mas entès que els judicis són un avís per atemorir els líders sobiranistes. «es tracta de judicis polítics» i aporta proves per reforçar l'afirmació: «els nou fiscals catalans varen signar un informe on es mantenia que no hi havia cap indici de delicte en les actuacions per convocar la consulta del 9-N». Conclusió: «Avui es segueix perseguint persones per les seves idees».

Següent cosa que hauria de passar: que la CUP aprovi els pressuposts. A partir d'aquí, s'aprovaran les lleis de transitorietat jurídica. Caldrà veure com reacciona l'Estat espanyol... i la convocatòria del referèndum (que té el suport d'un 80% de la ciutadania del Principat). La intenció no és només fer una consulta amb legitimitat internacional, sinó que, a més a més, sigui vinculant per prendre decisions.

I tot això per què? Per a què? Idò per a augmentar el benestar de la ciutadania. Per fer de Catalunya, «la Dinamarca de la Mediterrània».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Es suis, fa dervers d'un any

Tens rao EVA, lo que has de fe es no tornar per aqui, que aixo no esta a sa eva alcada. Au, ves amb es teus i estaras contenta tu i ho estarem noltros. win-win.

Valoración:6menosmas
Per José Luis, fa dervers d'un any

Josep Miquel:

¿Y usted qué estudios tiene?

Valoración:0menosmas
Per Es suis, fa dervers d'un any

Veig que es nivell des gonelles es lo que es... Es clar, si en tenguessin dos dits no serien gonelles :-)
Au reis, dedicau-vos a mirar sa teleserie que es que se preocupen per lo vostro vos treuran des poll com sempre. Inventant sa vostra historia i es vostros origens per fer-los coincidir amb es qui ara te es poder (per ara Madrid) no vos ajudara gaire es mesos que venen, que tot se capgirara bastant. Aixi que reconeixeu que no en teniu ni idea, que es tema no vos interessa, i que de totes maneres fareu lo que vos posi mes aprop des qui te es poder. I quan a Catalunya els hi vagi be i s'Espanya que quedi estigui en fallida, ido sereu d'origens catala mes que es altres. Ja heu girat camisa per se espanyols, ho deixareu de ser quan convengui.

Valoración:3menosmas
Per I no sóc en Josep Miquel, fa dervers d'un any

Veis pet l'escrit d'aquest tal M.R. com els gonelles són vulgars, barroers, gens interessants i sense res per oferir que no sigui violència i amenaces?
L'unic que aconsegueixen és destrossar aquest diari, però també aclareixen les dubtes a molta gent.que tenia dubtesvde per cap on partir.
ORDINARIS!

Valoración:3menosmas
Per Continueu, que va molt bé, fa dervers d'un any

Com més violau el nostre espai amb els vostres desagradable escrits i faltant-nos el respecte insultant-nos, calumniant-nos, amenaçant-nos, mentint, falsificant la Història, esquarterant la Llengua i damés malifetes, pròpies de gent sense principis ni urbanitat, més gent es desperta i es passa, ja no just al costat dels nacionalistes que lluiten per defensar lo nostro, sinó al costat independentista per fer-se enfora d'aquests grups vandàlics que conformen la Extrema dreta ultra-espanyolista.
Quin atractiu pensau que podeu oferir a la gent educada, seriosa i honrada, quan miren el que fan quatre anormals que dediquen una jornada que hauria de ser laboral, a molestar els damés i que, segurament cobren per això una doblers que, d'una partida o d'altra, són els doblers que els han pres a ells?
Només els quatre neo-nazis, penjats i borratxos, que ténen per hobby pegar-se i formar aldarulls, són els que hibpoden veure algún alicient. La resta, com més vos coneix, més enfora es fa de voltros, tant si és d'aquí com si va d'un altre lloc d' Espanya i del món.
I esper que la senyora Consellera de Cultura, per tregui la subvenció a aquest diari que no es fa respectar i consent aquestes brutors i aquestes humil.luavions.
Continueu mostrant les potes, fatxes de merda, com més dels, pitjor

Valoración:3menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any

Son realment estupids els gonelles? jo diria que si, posen comentaris desde s'ignorancia,. amb sort el mes llest no passa de escola secundaria, i ho fan utulitzant nicks diferents pero posant el texte del comentari ben igual, es que pobrets als seus anys es cansan i lo de copiar i aferrar els hi va molt be, es possible i tot que es creguin ells mateixos que son tres persones o quatre, segons els nicks que utilitzin. I per acabar d'arreglar s'assumpte ara resulta que es voltor negre s'ha travestit en un foner vermell, que també es conegut per fon€r a altres comentaris jajajaja. Ja ho val ¿travestis entre el gonellum, a la edat de quasi tots?, si es així no son tant carcas com pareixen. jajajajajaja

Valoración:3menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any

Es divertida n'Aina aquesta, en que segurament fa aquests dois perque no te altres diversions.Si vol li don aventatge de 100 a 1 a que jo que som catalanista no som cap porc i si ho som ella hem guanya segur, i lo mateix en lo de traidor i renegat i fascisdta i si vol provar amb lo d'ignorant que ho digui. Mem si te pitera, i ho dic per lo d'apostar no per l'atribut físic en que vegent com funcionen els gonellistes també deu tenir els atributs ben caiguts. Aixó si suposo, perque hem vaig divertir molt estant just darrera ells que deu esser sa doneta que estava devora el gonella disident, tots cridaven som mallorquins no catalans, que va esser disc unic de la seva trabucada i de cop i volta comença a cridar som espanyols, som espanyols, en que quedan gonelletes, qui està mes trabucat el que cridava som espanyols o el coro d'ursaulines que cridaven som mallorquins,. Ni voltros mateixos sabeu qui sou, i clar davora el personatje i havia una dona, ben major igual que ell, devia ser n'Aina? que pobreta estava ben orgullosa amb un simulacre de bandera esopanyola, i dic simulacre perque ja s'ha de tenir coratge i nul sentit del ridicul per treure una bandera amb ses franjes vermelles i la groga enmig pero amb un dibuix de les illes balears de color verd. Clar que els i es igual un bou unes illes o qualsevol tipus d'inscripció, a quina mes ridícula. Al manco a ses estelades no vaig veure cap akelarre d'aquests a les seves banderes. Jajajajajaja

Valoración:3menosmas
Per IIII, fa dervers d'un any

I TANT QUE ÉS VIU I BEN VIU

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA

Valoración:3menosmas
Per Es suis, fa dervers d'un any

Es com es referendum monarquia-republica que no se va fer perque sabien que el perdrien. Ara no deixen fer es referendum perque saben que Catalunya triara partir, aixi de clar. Lo mes divertit es que pes fet de prohibir es referendum fan que molts d'indecisos tornin independentistes. Aixi com tots es balearics moderats que llegeixen lo que sa representacio d'Espanya escriu en aquests forums en castellano. Gracies trollets, manteniu sa imatge d'Espanya ben clara !!

Valoración:3menosmas
Per Es suis, fa dervers d'un any

Es balearistes ni tans sols existiu com a colectiu. No inventeu coses. I aixo de venir aqui a xerrar en nom d'un colectiu (tot i que no existeix), fa molt fatxa.
Ben aviat haureu de triar entre Espanya sense Catalunya i en fallida tecnica o partir. Per aixo ara rabiau, sera molt dur haver de canviar de discurs, i de bandol, d'aqui a un anyet.

Valoración:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris