nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

Antonio Baños: «Dir que la CUP està dividida és mentida»

Antonio Baños aquest dimarts al teatre Sans de Palma.

dB

El diputat electe de la CUP Crida Constituent Antonio Baños ha participat aquest dimarts a l'acte de la CUP Palma amb motiu de la Diada de Mallorca i dBalears ha parlat amb ell.

Perquè ens en fem una idea… Com han estat els darrers tres mesos d’Antonio Baños?
(Riu) Molt estranys. Molt il·lusionant. Molt trepidants i molt engrescadors. Clar, un no s’imagina que això és així. Cada dia és més sorprenent que l’anterior. Com que sembla que hem decidit que aquí la rutina no s’instal·li ni per una setmana…
Però molt bé. Com experiència vital, doncs, molt bé.

En algun moment, al llarg d’aquests tres mesos, ha pensat; Antonio on t’has ficat?
Sí, però també he pensat moltes més vegades que això és un privilegi. Primer perquè estàs representant el teu poble en un moment històric on estan sobre la taula temes molt cupaires com són la ruptura, les polítiques socials, la visibilització més salvatge del capitalisme… Temes que ara es poden explicar. Aleshores, per cada vegada que crec que no hauria de ser-hi, n’hi ha cinc que penso que quina sort tinc de ser-hi

Molta gent dubta del resultat de diumenge de l’assemblea de Sabadell…
Molta gent pot pensar que això era una cuina de resultat, però el més sorprenent és que és exactament així i a més el sistema de votació de l’assemblea de Sabadell és absolutament garantista. Tenim les actes. Era un doble sistema de recompte, tot està per duplicat, tot per separat amb dos ordinadors separats, amb dos equips separats. La votació estava vigilada a cada urna per cinc persones. El procés és impossible que hi hagi qualsevol canvi. El resultat era molt previsible que estaria ajustat

Mas o març? De quin parer és Antonio Baños?
(Riu) Jo això no ho puc dir. Les diputades i diputats del grup parlamentari tenim una feina i no és la de donar opinions sobre aquest cas perquè això seria desvirtuar el mandat de Sabadell i el mandat general. Nosaltres estem al servei de Secretariat Nacional i de les assemblees. Som els seus representants en un lloc que es diu parlament. Crec que tots tenim la nostra opinió. La defensem en els àmbits que toca. No podem fer de la nostra opinió una arma, perquè això accedeix absolutament el mandat que tenim i seria molt deslleial donar opinions sobre aquest tema en concret. Crec que no hi tenim gaire dret.

La CUP s’ha dividit en aquests darrers tres mesos o la cosa ja ve d’abans?
Jo acabo d’arribar! No formo part de cap de les organitzacions estratègiques ni a cap dels col·lectius de Crida Constituent ni res. Però jo insistiria; està dividida sobre aquest tema. No està dividida i ja. Hi ha un tema que és conflictiu i ha dividit la militància i a la gent de la CUP, però només en aquest tema. La lectura que es fa de la política institucional, la lectura que es fa de la política municipal, el què pensem del capitalisme, les lluites feministes… en tot això no hi ha ruptura. Dir que hi ha dues CUPs significaria que en tots els altres temes també hi ha dues opinions. I això és mentida. És normal que en un moment com aquest la gent es divideixi. Superat aquest dilema hi haurà divisions normals, però la CUP seguirà essent la CUP.

La pressió mediàtica que pesa sobre la CUP, fa que els ritmes assemblearis no es puguin complir?
S’estan complint, però el què passa és que anem tots més atabalats. Aquesta situació no s’havia donat mai. A la CUP i al Principat. Però els temps de discussió s’estan complint. Això també és un dels grans miracles, que no hi hagi la temptació d’utilitzar un moment especialment accelerat per posar en qüestió els mètodes de debat i l’assemblearisme, que són la base de la CUP.

Avui és a Mallorca amb motiu de la Diada. En quin lloc queden els Països Catalans en tot aquest procés que viu el principat?
El lloc s’està guanyant amb lluita. No hi ha res regalat. El lloc en el qual queden els Països Catalans serà el determinat per les lluites de cada part del territori. En aquest sentit jo sóc optimista. Hi ha hagut dos canvis de govern que són molt més que això. Signifiquen un retorn a la normalitat.
El que passa al Principat és el què es dóna allà. A les Illes i al País Valencià han d’engegar els seus processos i els seus camins. Ara, és evident que per a qui deia que els Països Catalans no existeixen, és evident que políticament sí. En el Reino de España hi ha una realitat política que és sincrònica i que ressona i que és la dels Països Catalans. I que passen coses que ens entenem i que en passen perquè la nació s’està despertant.

Si després de dissabte s’investeix Artur Mas... Com ho explicaria als partidaris de no investir-lo?
Si una cosa bona hi ha, és que tothom ha tingut molt temps d’entendre perquè un pensa que sí i un altre pensa que no. Entenc el que pensa un partidari del no i un del sí. A mi no se m’acudiria explicar ni en un sentit ni en l’altre.

Fora de la CUP també s’entén?
Entenc que ara al Principat la gent està nerviosa perquè vol que hi hagi una solució. I és normal. Però quan hagi passat això quedarà que la cultura política de la CUP, el debat, l’assemblea, qüestionar-se coses que en principi eren evidents… Això es valorarà. La gent dirà; coi, aquesta gent ho ha plantejat d’una manera diferent i ha donat resultats diferents. El què hem aportat a la política catalana aquests tres mesos és això, que si ho planteges de manera diferent, sempre surten resultats diferents.

Si la CUP no investeix Artur Mas, el procés es trenca. Què n’opina d’aquesta afirmació?
Si hi ha eleccions, és evident que es retarda. Si hi ha un govern amb un full de ruta a 18 mesos doncs això no s’aplica. Però no sabem el resultat de març. Potser aleshores surt un altre joc de forces que també impulsa el procés d’una altra manera. La qual cosa si que és tenir govern i legislatura a partir de la setmana que ve o tenir-ho a partir del març. Això pot semblar molt de temps a qui cregui que ho hem d’aprofitar ara perquè no hi ha govern a Espanya o pot semblar poc temps per qui cregui que és més important que es faci des de l’esquerra i amb bases sòlides.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per David, fa mes de 5 anys

Compte perquè de 3 a 10 és la diferència que correspon als que van creure que la CUP era la garantia que JxS no s'adormiria i la cosa aniria endavant i ràpid. Si anem a març perquè Mas no, podeu perdre aquest 7 de diferència. I si els que van confiar en CSP perquè confiaven en la via federalista veuen que Ps fa president el Sánchez després d'abandonar el dret a decidir, poden passar a l'independentisme i vosaltres sereu dubtosos.

Valoració:-1menosmas
Per ona, fa mes de 5 anys

Vejam qui sap ser millor d'esquerres, vejam qui és més d'esquerres, vejam qui és més txulo, qui té més ous .. va d'això, oi? Mereixeu-vos la cadira a la cambra, feu política i negocieu el que calgui, en lloc d'aprendre'n fugiu a les assemblees. I sense trencar res si pot ser, res que no sigui vostre.

Valoració:-6menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 5 anys

Però aquí allò lògic, Figuera, seria commemorar sa data homòloga de s'11 de setembre, que seria una des juliol del 1715 (no sé si és es 4 a Eivissa i s'11 a Mallorca). Per altra banda, es moment de sa incorporació a sa nació catalana el marca sa imprecisa data en què Yabisa o Mayurqa deixen d'existir com a tals, substituïdes per Eivissa i Mallorca (o Maiorca, per ser més exactes). En tot cas, en una hipotètica i futura situació d'alliberament nacional consumat, allò que celebraríem seria s'efemèride de sa nostra independència efectiva, encara per arribar

Valoració:-2menosmas
Per El poble hi perdrà, però ells els primers, fa mes de 5 anys

El que es valorarà senyor Cupaire és que haureu impedit la independència.
I tant si ho valorarem!
Sou uns il·luminats si penseu que la gent us aplaudirà després d´haver tirat per terra les il·lusions de tants catalans...

Valoració:-3menosmas
Per A la deriva, fa mes de 5 anys

No sé si està dividida o no. El que sí és segur és que és una indecisa que necessita ajuda psiquiàtrica per saber prendre decisions, no?

Duen una panada mental que no se l´espolsen de damunt.

No saben que les minories (com ells) han de negociar i no poden aconseguir que els altres facin el que a ells els passa pels nassos. Els altres són més. I més que n´hi haurà perquè abandonarem la CUP

Valoració:-2menosmas
Per En Figuera, fa mes de 5 anys

Puc entendre sa coherència de ses CUP però sa seva rebequeria els ha duit a un atzucac, a ells i a tot es Principat. I voldria fer a sa CUP una pregunta: si se tracta de començar es procés de desconnexió d'espaÑa, si aquest procés ha de durar uns 18 mesos, si, llavors, n'Artur Mas no seria més que un president de "transició" (i es que s'enduria totes ses òsties, no ho dubteu) i un pic culminat es procés i amb una Catalunya sobirana s'han d'iniciar nous processos electorals ja sense sa tutela de madriZ, quin problema hi ha en tapar-se es nas, apretar-se un ou i passar aquests 18 mesos culminant es procés, tenint molt, molt ben controladet es President, per poc que aquest vos agradi?

Quin és es subjecte real de tot això? n'Artur Mas o sa sobirania des País?

Valoració:11menosmas
Per En Figuera, fa mes de 5 anys

@JoanMiróFont

De sa mateixa manera que "cel.lebram" pàsqua... (ostres!! no fotis que cel.lebram s'assessinat d'una persona fa 2K anys? O també commemoram nadal, o és a l'inrevés? Ara seriosament, es significats de "commemorar" i "cel.lebrar" s'han mesclat tergiversant es seus significats originals. És evident que ningú "cel.lebra" un genocidi, però s'aprofita de manera molt demagògica sa confusió en s'ús des termes. El que sí feim és "commemorar" s'inici de sa incorporació de Mallorca a sa Nació Catalana

Valoració:3menosmas
Per Eimeric, fa mes de 5 anys

És comprensible que digui que dins la CUP no hi ha divisió, dir el contrari seria irresponsable per part seva, però la realitat és la que és i no la que voldríem que fos. El mal ja està fet.

Valoració:10menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 5 anys

M'agradaria sebre què pensa de fer de s'efemèride d'una conquesta perpetrada (i no patida com s'11 de setembre) es motiu d'una diada

Valoració:-6menosmas
Per arg, fa mes de 5 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris