muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

El 20% dels votants de PSOE, Podemos i PP se senten més mallorquins que espanyols o únicament mallorquins

Un de cada quatre electors de les Illes Balears ja es sent més mallorquí que espanyol o únicament mallorquí (quan fa referència a 'mallorquins', també es refereix a les diferents acceptacions de resposta que hi havia: mallorquins, menorquins, eivissencs, formenterencs, catalans o Illes Balears).

El partit amb els votants amb un major sentiment nacional i de país són els votant de MÉS: gairebé 6 de cada 10 votants d’aquesta opció tenen un alta identificació nacional. El mateix estudi també revela que només el 3,5% dels votants d’aquesta opció se senten únicament espanyols o més espanyols que mallorquins.

Per altra banda, 1 de cada cinc votants de PSOE i Podemos s’identifiquen com a únicament mallorquins o més mallorquins que espanyols.

La dada més sorprenent és que el 19% del votants del Partit Popular s’autodefineixen com a únicament mallorquins o més mallorquins que espanyols.

Les dades s’han extret a partir del partit que varen votar a les passades eleccions autonòmiques, i per tant no es basa en vot hipotètic o futur, sinó a partir de la dada real de vot.

Aquestes dades es desprenen de l'estudi fet per l’empresa Regio Plus Consulting, a encàrrec de MÉS, realitzat entre els dies 1 i 11 de setembre de 2015

L'univers d’estudi varen ser persones empadronades a les Illes Balears de 18 o més anys, amb una mostra de 1.011 entrevistes telefòniques vàlides. Els marges d’error, per a resultats globals, són de ± 3,16%, per a un nivell de confiança del 95,5% on p=q=50 i k=2.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Miquel, fa mes de 5 anys

Xesc

Jo us habitualment el Mallorqui. Per no dir sempre

I me sent Mallorqui i Espanyol.

Crida una ambulancia i que me venguin a cercar.

Valoració:0menosmas
Per L´Amo, fa mes de 5 anys

Ara mateix surt per la televisió el candidat de Podem per Balears al Congrés, i de tot d´una me pensava que era un candidat per Andalussia. Per un moment vaig pensar en votar-los, però entre això i altres propostes seves, en les que no estic d´acord, ja no tenc més dubtes i votaré a MËS pel Congrés i pel Senat.

Valoració:2menosmas
Per Xesc, fa mes de 5 anys

Aquells qui només se senten espanyols no se senten mallorquins i segurament que fan servir habitualment el castellà; o sigui que, segons la tradició secular a Mallorca, són forasters. Quant als qui se senten, al mateix temps, mallorquins -això és, de nació catalana-, i espanyols -això és, de nació espanyola- seria un cas a estudiar per part dels especialistes.

Valoració:3menosmas
Per Miquel, fa mes de 5 anys

No Macia

aquest 75 % inclou els que se senten igual mallorquin que espanyols i els que nomes espanyols.

No forasters.

Valoració:-2menosmas
Per Enric, fa mes de 5 anys

Qualcú ha demanat per El Pi. Jo també m'ho deman. La curtor de mires dels pessemeros és tan alta que no s'han preocupat ni d'esmentar el dimoni amb banyes (liles) que és, de totes passades, el segon partit on hi ha més gent que se sent més balear -o fins i tot catalana- que espanyola.

Res és igual. PSM i PSOE por mutxos anyos... i els pollosos de Potemos.

Valoració:-1menosmas
Per arg, fa mes de 5 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:1menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Idò què fan votant PP, PSOE o Podemos aquests? Ai, que embullat està el personal!

Valoració:4menosmas
Per Macia, fa mes de 5 anys

No anam, ni amb rodes! si hi ha un 75% de votants delPP, del PSOE i dePodemos que es senten mes foresters que mallorquins crec que esteim ben arreglats.
Salut, republica, llibertat, //*//

Valoració:21menosmas
Per On és el PI?, fa mes de 5 anys

I el PI?

Valoració:8menosmas
Per joan, fa mes de 5 anys

Hi ha algu que se senti catala??? Jajajaaj

Valoració:-21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris