cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

El Parlament insta el Govern a impulsar un gran pacte contra la violència de gènere

Imatge de la manifestació del 25N convocada per l'Assemblea Antipatriarcal i altres organitzacions contra la violència masclista.

dB

El Ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat, durant la sessió plenària celebrada aquest dimarts, una declaració institucional relativa a la lluita contra la violència de gènere.


Aquest ha estat el text aprovat per assentiment de tots els grups parlamentaris:


La violència de gènere és una de les manifestacions més clares de la desigualtat. És una violació dels drets humans i una forma de discriminació contra les dones, designant tots els actes de violència basats en el gènere que impliquen o poden implicar danys o patiments de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica, incloses les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, en la vida pública o privada.

A Espanya han mort des de l'any 2005, 800 dones víctimes de violència masclista. Es calcula que uns 900.000 nins i nines viuen en un ambient de maltractament sistemàtic a les seves mares. En aquest mateix període, a Balears han estat assassinades per les seves parelles o exparelles 21 dones. Essent una de les Comunitats on es registra una de les taxes de denúncies per violència de gènere més altes de l'Estat.

L'any 2004 el Parlament espanyol va aprovar per unanimitat la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. El 15 d'octubre de 2014, Espanya rebé a Ginebra un dels esments d'honor del Premi de Polítiques de Futur (Future Policy Award 2014) que les institucions ONU Dones, World Future Council i la Unió Interparlamentària concedeixen a les millors lleis i polítiques del món que persegueixin posar fi a la violència exercida contra les dones i les nenes. Les tres institucions varen considerar que la legislació espanyola, en concret la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, és una de les més importants i eficaces normes per combatre i eradicar la violència sexista a tot el món.

El Govern d'Espanya va signar en març del 2014 el Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica -El Conveni d'Istanbul-, ratificant la seva voluntat en l'aplicació de mesures transversals per tal d'acabar amb la xacra de la violència de gènere.

En l'àmbit autonòmic, lInstitut Balear de la Dona, com a organisme digualtat de la nostra comunitat autònoma, ve desenvolupant des dels seus inicis mesures i programes datenció a les dones víctimes de violència, a través dels Plans digualtat i del document dEstratègies de prevenció contra la violència domèstica i laprovació de la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona. L'any 2009 es va aprovar un Protocol Inter-institucional de detecció, prevenció i atenció de la violència masclista i en casos d'atacs sexuals de les Illes Balears.

L’any 2015 s’impulsa el projecte Ariadna, amb l’objectiu general de dissenyar una estratègia innovadora basada en un sistema d’informació que unifiqui el coneixement de tots els agents que puguin intervenir als processos de prevenció, detecció i tractament de la violència de gènere a les Illes Balears. En el marc d’aquest projecte, va tenir lloc, en maig de 2015, el Primer Congrés de Violència de Gènere: Reptes de Futur. Un espai multidisciplinari per establir millores en la coordinació interinstitucional que garanteixi la millor resposta a les dones víctimes de violència de gènere i els seus infants.
Entre les principals conclusions d'aquest Congrés destaquen: 1) el baix nivell de denúncies que es produeixen, principalment en aquells casos on s’ha exercit violència extrema., és a dir, que han acabat en assassinats. 2) La baixa percepció que tenen les dones sobre la violència que s’exerceix contra elles. Una baixa percepció que s’estén a la societat i ciutadania en general. 3) Una manca de coordinació entre els diferents cossos i agents que intervenen en els processos d’atenció a les dones. 4) La necessitat de formar i especialitzar els diferents cossos i agents que intervenen en els processos d’atenció a les dones. 5) La necessitat de desenvolupar plans d’actuació i prevenció a la joventut, la infància i dones amb discapacitat, com col·lectius especialment vulnerables.

Si atenem a les dades publicades a la darrera “Macroenquesta de Violència contra les Dones 2015” elaborada pel Govern d'Espanya en col·laboració amb el CIS assenyala que el 12,5% de les dones espanyoles majors de 16 anys han sofert violència física o sexual per part de les seves parelles o exparelles al llarg de la seva vida. Parlem de 2,5 milions de dones.

Com podem veure, la realitat ens està demostrant que tenir una bona legislació no és suficient. El que duim d'any, han estat assassinades 43 dones. Aquesta situació fa necessària unes actuacions que vagin més enllà, tal com ho estan demanant els diferents agents socials, grups feministes i organitzacions prodrets humans. És necessària una reconsideració de la Llei Orgànica 1 /2004 per tal de recollir totes les manifestacions de violència de gènere i no només les que es produeixen dins l'àmbit de la parella. Cal reconèixer a les mares de menors assassinats per violència de gènere com a víctimes, donat el caràcter extensiu d'aquestes agressions així com les dones víctimes de l’ablació i de matrimonis forçats.

Els grups parlamentaris d'aquesta comunitat hem de posar mesures per fer front a la violència de gènere present en els diferents àmbits de la nostra societat.

Per totes aquestes raons, i perquè estam commocionats davant la violència masclista que no cessa, amb un assassinat aquest estiu d'una ciutadana de Balears, els grups parlamentaris al Parlament de les Illes Balears acordam:

1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a impulsar un Gran Pacte Polític, Social i Institucional contra la Violència de Gènere, coordinat per l'Institut Balear de la Dona i que impliqui a totes les institucions de la CCAA, entitats socials, feministes, prodrets humans, empresarials i mitjans de comunicació.

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a revisar i avaluar les eines, protocols, programes, mètodes quantitatius i qualitatius, legislació i plans existents, formació dels professionals que intervenen des dels diversos àmbits (policia, jutjats, professionals de la salut, treballadors i educadors socials), per tant d'involucrar tot el Govern en la lluita contra el sexisme, la violència de gènere i la doble victimització, articulant mesures de prevenció, educatives, de sensibilització i actuació amb la societat, especialment entre el jovent, per acabar amb la violència de gènere en qualsevol de les seves expressions.

3. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a dotar de manera suficient les partides pressupostàries en matèria de violència de gènere, especialment les referides a prevenció i assistència social de les víctimes de violència de gènere i dels seus infants.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu, fa mes de 4 anys

JO Voldria donar unes ideas per LLUITAR CONTRA LA VIOLENCIA DE ALGUNS COVARDS HOMES CONTRA LES DONES ara es diu Violencia de Genera . UNA PROTECCIÓ POLICIA les 24 hores del dia a una Dona Maltractada i amanasada de mort por su pareja RETIRAR EL ARMA QUE TINGUIN A CASA SEVA . Prohibir els fills sels emporti el home que maltracta ala Dona , ja que corren tan de perill con ella .. Donar una VIVENDA DE PROTECCIÓ OFICIAL a la Dona Maltractada a unaltra Població i una Feina i que Policias Locals Mosos de Escuadra sapiguen en cada momento un estan las dones maltractades i el Maltractador LAS Policias hA DE TENIR imformació de las DONES MALTRACTADES DEL POBLE HO CIUTAT UN ELS TREBALLEN PER POGUER DONAR-LIS PROTECCIÓ I AJUDA EN TOT MOMENT .... Pero una dona Maltractada a de tenir una nova vivenda i un treball una feina segura per mantenir cuidar dels fills ENSENYAR DEFENSA PERSONAL A LES DONES MALTRACTADES GRATIS Per que tinguin una posivilitat a poguersa defensar a tenir Força ......QUE CALDRIA PORTAR UNA DONA MALTRACTA ALS COLEGIOS Quels alumnes beijin que fan alguns Pares amb les seves dones he ..

Valoració:0menosmas
Per Josep Pagès iCanaleta de CARDEDEU, fa mes de 4 anys

Fa molts molts Anys que encara se espera fer un GRAN PACTE CONTRA LA VIOLENCIA DE GENERE Violencia Machista . Es veu encara estan estudiando con fer-lo mentres moren Dones Maltractades i asesinades No els posen ni protecció policial No son protejides per les policias les Dones Maltractades estan ben soles desesperades no saben que fer Saben que si denuncian seu home la Justicia no las protejira pas ni a elles ni els seus fills .. JA Maltractes que moltes dones no deuen denunciar per POR Que si hufa acabara morta ella i els seus fills . LA Dona Maltractada importa ben poc als Governs als politics aquesta es ,la realitat Y hu diu una persona que va viura molts molts anys amb un MALTRACTADOR I ALCOHOLIC ... Es viu en molta por millor dic NO ES VIU Es un patir costante es un MALSON Que no se acaba mai mALTRACTADOR I ALCOHOLIC Es lo pitjor que ja i es donen molts casos PER QUE NO BEIX MONUMENTOS A LAS DONES MALTRACTADES Y MORTES No en beix cap a cap poble que les recordi Que faixi vergonya els que encara MALTRACTEN DONES que son una Covards miserables no son homes SON Criminals .. es mereixen LA CADENA PERPETUA Sin posibidad de sortir mai mes JA ES VEU EL TEMA No desperta interes ningu sabe que decir o opinar MOLTS Saben casos de Maltractaments i no els deuen Denunciar i hu tindrien que fer si estan segurs que pasen

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris