cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Podem es compromet a fomentar la llengua i cultura pròpia

9969

Podem vol promocionar la llengua i la cultura pròpia.

Arxiu

Podem per les Illes Balears s’ha compromès a fomentar la llengua i la cultura pròpia. Així ho ha establert al seu programa electoral, presentat aquest divendres, que se centra en el «rescat a la ciutadania, el benestar social, la transparència i la participació ciutadana». 

El programa també es compromet a millorar l’assistència sanitària amb l’aturada dels processos de privatització, així com un canvi en el model productiu, centrat fins ara en el turisme, millorant l’economia basada en l’R+D+i .

El programa també inclou la possibilitat de desenvolupar una auditoria del deute, la paralització dels desnonaments i la promoció del lloguer social. A més, pel què fa a educació, s’hi mostra el compromís de millorar les ratios i les plantilles així com la derogació del polèmic Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). També s’inclou instar el Govern Central a la paralització immediata de la LOMQE.    

Més democràcia

Entre les mesures que es registren al programa s’hi troba el foment de la democràcia participativa a través d’una web d’opinió i votació ciutadana, la transparència i lluita activa contra la corrupció, mesures més actives de control dels representants polítics així com la reforma de la Llei de Transparència i de Bon Govern. 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per arg, fa mes de 6 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:1menosmas
Per Estim Mallorca, fa mes de 6 anys

la llengua i cultura pròpies no són les que defensen els partits pancatalanistes com menys

Valoració:-3menosmas
Per Estim Mallorca, voto partits d'aquí, fa mes de 6 anys

De moment això no ho ha fet cap partit que depengui de Madrid. Per això trob més segur votar partits d'aquí sense cadenes ni sucursals de Madrid millor votar forces mallorquines que només depenguin dels mallorquins.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris