cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
19°

Els partits coincideixen que les Balears necessiten un millor finançament

En un debat organitzat per l’OCB, amb l’única absència del PP, els representants polítics varen criticar el TIL de forma unànime

Tots els partits polítics, a excepció del PP –que va rebutjar la convidada al debat– s’han mostrat favorables a intentar millorar el finançament de les Balears, en un acte organitzat aquest dimecres a Can Alcover per l’Obra Cultural Balear.

L'objectiu de la taula rodona era debatre les propostes de les formacions en matèria de llengua, cultura, educació i autogovern.

Martí March (PSIB), Josep Melià (el PI), Miquel Ensenyat (MÉS), Xavier Pericay (Ciutadans), Jesús Jurado (Podem) i Teresa Sastre (Guanyem) coincidiren en un ampli ventall de temes durant un debat moderat per la periodista Marisa Goñi i que va estar marcat pel consens, un perfil baix i sense propostes gaire novedoses per part de cap dels partits.

Pel que fa a la llengua, tots els representants es mostraren favorables al fet que el català sigui la vehicular a l’escola i a l’administració i que, per tant, els funcionaris tenguin l’obligació de conèixer-la, tot i que Pericay va matisar que no hauria de ser un requisit per a totes les places de feina públiques. El candidat de Ciutadans també va voler deixar clar que el seu partit està a favor d’un major desenvolupament de l’Article 35 de l'Estatut d'Autonomia perquè considera que s’han de reforçar les modalitats insulars, «ja que l'ús del català estàndard és contraproduent».

Critica al TIL
Quan el debat es va centrar en educació, la crítica al TIL va ser unànime. Fins i tot el líder de Ciutadans va assegurar que el Tractament Integrat de Llengües s’havia aplicat «fatal». Tots els partits es mostraren a favor d’un Pacte educatiu per tal de garantir l’estabilitat, tot i que el representant de Podem va assegurar que la seva formació no s’hi adheria, de moment, perquè aquest és encara «massa ambigu» i no demana la derogació de la LOMQE. MÉS va voler recordar que les escoles «cauen a trossos».

PSIB, MÉS, Podem, Guanyem, el PI i Ciutadans es mostraren també favorables a la recepció dels canals de televisió en català 33 i 3/24, i des de diverses formacions com el PSIB es va reclamar el retorn «per a sempre» a l'Institut Ramon Llull.

En matèria de cultura, també tots estigueren d’acord en la necessitat de potenciar aquest sector a les illes i, especialment, les indústries audiovisuals. Ciutadans considera, però, que les ajudes han de ser «finalistes» i no es poden perpetuar; mentre que els partits d’esquerres varen criticar la privatització del sector, i el Pi va fer èmfasi en la necessitat de millorar el finançament, per tal de poder assolir tots els objectius. De fet, Josep Melià va atribuir la major part dels problemes de les Balears a la manca de recursos fruit de l’espoli fiscal de l’Estat espanyol.

Les frases més destacades de cada candidat:

Podem

Jesús Jurado va proposar un nou front per combatre l’abandonament escolar:

«S’ha de tenir en compte la perspectiva de gènere».

Guanyem

Teresa Sastre no va tenir cap problema en dir les coses pel seu nom:

«El català és la llengua dels Països Catalans i cal cooperar amb la resta de territori».

MÉS

Miquel Ensenyat, encara batle d’Esporles, va voler recordar:

«L’Assemblea de Batles ha mort de pena». «S’ha tornat 40 anys enrere amb les retallades a les competències dels ajuntaments».

Ciutadans

Davant la intervenció d’una docent preocupada per la possibilitat que Ciutadans torni a implantar el TIL, Xavier Pericay la va tranquil·litzar:

«El TIL s’ha aplicat fatal. El propòsit de Ciutadans serà el de no fer més mal a l’educació».

PSIB

Cada vegada més favorable a l’autogovern, Martí March va dir:

«Fa falta una Espanya més federalitzada, que s’emmiralli en el model alemany».

El PI

Josep Melià va parlar molt sobre autogovern i millora del finançament:

«Volem les competències de justícia, de la policia, de ports i d’aeroports...».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per EL CORREO DEL ZAR, fa mes de 6 anys

EL TRIBUNAL SUPREMO ORDENA QUE EL 25% DE LAS CLASES EN CATALUÑA SEAN EN CASTELLANO.

Valoració:0menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 6 anys

El representante de ciudadanos no deberia estar en la casa pancateta de la OCB, que se ande con ojo ya que puede perder votantes...aunque ha medio sus palabras de cara a la galeria, para tranquilizar a los nazionalistas en el tema educativo

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 6 anys

Federal: Amb aqueixa gent tan ultra- espanyolista i ressentida, es veu a una llégüa que son mentides per captar vots.

Valoració:5menosmas
Per "Els ladins mos roben", fa mes de 6 anys

Som partidari de la independència, però ja que si se tracta de demanar se ha de exigir un finançament igual que Extremadura, si a Extremadura i a altres comunitats afavorides se lis donen 100 euros per habitant, a noltros també se mos doni la mateixa quantitat.

Diuen els ladins que se ha de finançar per habitant!

Els ladins reben fins a 1800 euros més per habitant que noltros.

Valoració:8menosmas
Per Estim Mallorca, voto partits mallorquins, fa mes de 6 anys

Els doblers dels mallorquins per als mallorquins!

L'espoli fiscal aquesta és la clau, acabam amb l'expoliació de Madrid i gestionam els nostres doblers així podrem millorar i acabar amb la desigualtat social i la manca total d’inversions.

Votam partits d'aqui aquests defensen sincerament lo nostro! Si ets d'esquerres i estimes les Illes Balears vota MÉS per Mallorca i si ets de centre o dreta i estimes les Illes Balears vota EL PI però votam partits d'aquí!

Valoració:13menosmas
Per Baleares en Castellano, fa mes de 6 anys

Ciutadans = partit de catalans

Valoració:-1menosmas
Per Salvador, fa mes de 6 anys

Lo que se necesita es la desaparición del Estado de las Autonomías, del Senado,del Consejo de Estado, de los diecisiete defensores del Populacho y de toda la estructura disparatada que se deriva de la falsa transición que se hizo tras la muerte de Franco.

Valoració:-3menosmas
Per Federal, fa mes de 6 anys

Jo hi vaig ser i me va sorprendre que Ciutadans fes un discurs de respecte cap a la llengua catalana i que apostàs pel federalisme o la confederació.

Valoració:4menosmas
Per Ciudadans, fa mes de 6 anys

A la docente preocupada, el TIL se ha aplicado (en pasado) fatal, lo cual, no quiere decir, que se tendrá que aplicar como toca, y no como se ha hecho.

Valoració:0menosmas
Per Ratolí, fa mes de 6 anys

Jo hi era i Ciutadans va dir que estavem prou ben finançats i que el problema no era aquest, sinó com gastavem els diners que teniem.

És a dir, allò que de fet fan PP i PSOE amb el nostre finançament i que les seves sucursals sempre diuen que arreglaran i tot continua igual o pitjor.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris