nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

El Parlament rebutja declarar la llengua catalana l'única pròpia de les Illes

Socialistes i ecosobiranistes s'han aplegat a la Cambra, però la majoria absoluta dels conservadors ha tomat la iniciativa.

Teresa Ayuga.

El Parlament ha rebutjat amb els 33 vots del grup Popular una moció presentada pel grup MÉS sobre matèria educativa, que proclamava que «res més que la llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears».

La moció, que ha comptat amb el suport dels diputats de MÉS i PSIB, incloïa 26 punts en els quals es feia referència a diversos aspectes derivats de l'aplicació del Tractament Integrat de Llengües (TIL).

En aquest sentit, els grups de l'oposició han insistit que l'anul·lació del TIL afecta a una «qüestió de fons», al contrari d'allò que defensen al Govern, i han demanat a l'executiu un altre pic que no recorri les sentències que anul·len el decret d'aplicació del trilingüisme.

En la seva intervenció, el diputat de MÉS Nel Martí ha defensat que «només el català és la llengua pròpia de Balears, els agradi o no els agradi», ha etzibat als diputats del PP, a qui els ha acusat de «ser incapaços de reconèixer que la llengua catalana és la llengua pròpia d'aquest país».

Estatut
«D'aquí el nerviosisme davant una qüestió que està a l'Estatut. Només la llengua catalana és la llengua pròpia de Balears i, com a tal, els poders públics han de governar, tenint en compte aquesta realitat jurídica», ha aprofundit Martí en aquest sentit.

«Tots estam d'acord amb el plurilingüisme, però amb la llengua pròpia d'aquest país, no sense la llengua de les Illes Balears», ha esgrimit el diputat menorquinista, qui ha mostrat el seu rebuig davant el fet que el Govern utilitzi «una forma tan poc democràtica com el decret llei» per poder aplicar el TIL.

Instruccions clares
Per la seva banda, la parlamentària del PSIB Cristina Rita ha opinat que la «situació educativa és més greu que l'any passat perquè el curs ha començat» i ha instat l'Executiu a enviar als centres docents «instruccions clares, per escrit i signades pels responsable que correspongui perquè els directius sàpiguen a què han d'atenir-se», tenint en compte, ha dit, que el TIL «no es pot aplicar perquè està suspès cautelarment pels tribunals».

«No podem tenir els professors esperant 15 dies. No es pot dir als centres que faci el que vulguin, perquè els equips directius han de tenir clar quina normativa està en vigor», ha afegit Rita sobre aquest tema.

Reunions
Per la seva banda, el PP ha plantejat «refondre tota la moció de MÉS en un sol punt», perquè s'aprovàs per unanimitat.

La proposta, que feia referència a la necessitat de dialogar amb tots, tenia el següent enunciat: «El Parlament insta el Govern a reunir-se amb els principals interlocutors de la comunitat educativa i també amb l'Assemblea de Docents, amb la finalitat de de dialogar i analitzar la política educativa de la comunitat».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Catalineta, fa mes de 6 anys

@ Biodramina,
Tens raó amb això de que les llengües pertanyen a les persones, no als territoris, però només en part. Ja que t'agrada tant la sociologia i sembla que en sàpigues tant, en recomanaria que llegissis alguna cosa d'una ciència relacionada amb aquesta, la sociolingüística, i concretament, que et fixessis en el concepte de "diglòssia"; potser així entendràs una miqueta més el que passa a les Illes amb el català i el castellà.

Valoració:4menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 6 anys

No em ve de nou. Tots sabem on som i a quin costat de la ratlla lingüística estam. El que hagués trobat estrany i inexplicable és que el pp hagués votat en favor del català.

Valoració:5menosmas
Per Joan, fa mes de 6 anys

Salvador, no beguis tant que fa cirrosi

Valoració:7menosmas
Per Salvador, fa mes de 6 anys

Es natural. La única lengua propia de todos los españoles es el español. Y lo del catalán subsiste por el invento que montaron la Munar, el Cañellas y otros de su cuerda.

Valoració:0menosmas
Per Arnau, fa mes de 6 anys

Algú tenia la mínima esperança que el pp reconegués (públicament o privadament, tant se val) que el català és la llengua pròpia de Mallorca?

Valoració:16menosmas
Per Foraster imperialista, arruix!, fa mes de 6 anys

El castellà és el foraster i no hi ha res que sigui foraster que sigui propi de Mallorca. El català no és el foraster i si no és foraster -o estranger- és que és propi de Mallorca; és a dir, l'única llengua pròpia d'aquí és la llengua catalana.

Valoració:24menosmas
Per Sociòleg, fa mes de 6 anys

Biodramina...

No fa falta insultar i perdre els papers per defensar el que creus, et resta tota credibilitat i em sap greu dir-t'ho però ho fas constantment ...

Totes les definicions que feim els humans relacionades amb la identitat són i seran sempre artificioses i subjectives. Alerta però que totes, no només les que t'interessen. País, pàtria ... o Espanya com a subjecte històric, són invents nostres, dels humans, però no per això deixen de tenir un significat concret.

El que si que m'ha sorprès és la referència a la imposició del castellà. Tot depèn del que entenguis per imposició. Si fer l'ensenyament únicament en castellà, prohibir usar-lo al pati, a l'administració, a l'escola i un llarg etc no ho consideres imposició, tens tota la raó del món. El castellà, com diu el rei, mai ha estat una llengua d'imposició. Personalment ho trob una mica cínic per part d'algú que parla de "nazionalistas".

En qualsevol cas, no sé quins llibres de sociologia llegeixes pero et recoman que llegeixis algun autor a part de n'Amando de Miguel. Et sorprendries de la quantitat d'autors que hi ha ...

Valoració:18menosmas
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

@unaperaqui

El castellano se ha impuesto en Baleares en el último medio siglo???. Por Franco, claro?. Tú también estudiaste en Barcelona, no?.
Díos mío, espero que no seas profesora de Historia.
Cómo se puede decir una sandez de ese calibre y quedarse tan a gusto.
Y sí, repito, las lenguas corresponden a las personas, no a los territorios. Cógete cualquier libro de sociología, del autor que tú prefieras, y lee un poco, antes de escupir semejante cúmulo de patochadas.

@mallorqui

Explícale a @unaperaqui lo que es el sarcasmo, que igual se cree que es la lengua propia del norte de Son Servera.

Valoració:0menosmas
Per Preu per preu, fa mes de 6 anys

Amb les cares que fan tots ells, ja es veu que aquesta moció era un parany. Per a què es ves com defensen la llengua pròpia aquests 33 inúTILs.
El català és la llengua pròpia de les Illes Balears i "l'altra" és forastera. Aquí sempre ho hem dit així. "Parla foraster" dèiem. Després, per respecte, es començà a dir castellà. Però per què els hauríem de tenir cap respecte si els no ens en tenen a noltros? El castellà a Castella!!!
I la tercera llengua (tri), que diuen que defensen tant, que la volien posar al mateix nivell de les altres dues, és extrangera i mai, mai, mai pot estar al mateix nivell en importàcia ni en horari a les altres dues.

Valoració:20menosmas
Per mallorqui, fa mes de 6 anys

@ unaperaqui

Es sarcasme no és lo teu, eh, "noia"??

Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris