algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

El Govern aposta per desprotegir Cabrera, segons el GOB

Cabrera en una imatge d'arxiu.

ULTIMA HORA

El GOB ha denunciat que el document inicial del nou Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del Parc Nacional de Cabrera planteja rebaixar limitacions vigents per atendre demandes d'ús públic que generaran més pressió sobre els recursos naturals.

L'entitat ecologista ha explicat en un comunicat que el parc nacional compta amb un PRUG caducat però prorrogat des del 2012 i el document inicial de diagnòstic plantejat per a elaborar-ne un nou recull 30 mesures sobre ús públic i infraestructures i només 12 referides a altres qüestions entre les quals figuren la conservació i el seguiment.

El GOB critica que la proposta remesa als membres del Patronat de Cabrera perquè formulin suggeriments inclogui un 71% de mesures sobre ús públic i infraestructures i només un 29% relatives a altres qüestions encara que en avaluar la gestió dels anys passats el propi document indiqui que les matèries amb «majors dèficits» han estat la conservació i avaluació.

L'entitat ecologista considera que l'enfocament del nou PRUG donarà prioritat als usos públics amb un règim d'autoritzacions «adaptable» a la demanda i amb actuacions com rebaixar el grau de protecció d'algunes zones per permetre nous itineraris, habilitar l'accés de persones en la platja d'Es Burri o instal·lar una nova dessaladora de major capacitat.

El document també planteja modificar la capacitat d'acollida de visitants del parc, possibilitar el fondeig sobre la sorra a Es Burri, habilitar el Moll del Pagès per al desembarcament d'embarcacions auxiliars, possibilitar el desembarcament d'animals domèstics i habilitar l'esplanada del port per realitzar esdeveniments.

Segons el GOB, altres propostes són revisar a l'alça la regulació del busseig (nombre de zones i bussejadors autoritzats), facilitar el transport per al desembarcament dels navegants que no disposin d'embarcació auxiliar, instal·lar de boies per a grans eslores i facilitar la realització activitats esportives al parc.

El grup ecologista critica que «sembla que la Conselleria vulgui incorporar al nou PRUG les modificacions i previsions que calguin per satisfer totes les demandes d'ús públic que se li hagin presentat», mentre no s'aborden els «dèficits evidents que el parc està patint en mesures de conservació, vigilància i seguiment dels hàbitats i espècies».

El GOB qualifica la proposta com «una combinació nefasta» que resulta «inconvenient per conservar adequadament la joia ambiental que és el Parc Nacional de Cabrera i generarà una pèrdua de qualitat ecològica i ambiental».

Segons els ecologistes, la Conselleria confon el terme «gestió adaptativa», relatiu a la necessitat d'aplicar un model de conservació dinàmic per adaptar-lo als canvis ambientals en els ecosistemes i el reinterpreta per «adaptar la normativa i la gestió dels espais protegits a les demandes d'ús públic ».

Amb aquest enfocament, la conservació i el seguiment de la biodiversitat, que són objectius primordials dins d'una gestió racional dels espais protegits «passen a jugar un paper marginal en aquest nou model de gestió de parcs i reserves que porta a terme la Conselleria».

En opinió del GOB, la proposta de pla de gestió de Cabrera «obre la porta, sota demanda, a nous usos públics que en la majoria d'ocasions generaran més pressió sobre els valors naturals, contribuiran a la pèrdua de naturalitat afectant també la qualitat de la visita, i en general complicaran encara més la conservació dels espais protegits.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per justí, fa mes de 6 anys

I quina quantitat ha "apostat" ?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris