algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

L'Informe CAT 2014 destaca els atacs del PP a la llengua i el seu avanç a internet

IEC

Representants de Plataforma per la Llengua, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Òmnium cultural han presentat aquest dimecres a Barcelona el VII Informe sobre la llengua catalana, Informe CAT 2014, un treball que ofereix una cinquantena de dades d'àmbits diversos que reflecteixen l'estadi lingüístic en què ens trobam, i on la complexa situació lingüística a les aules de Balears no ha passat desapercebuda.

Oriol Sagarra, de part d'Òmnium, ha volgut destacar que el 2014 serà recordat pel "terrabastall" que ha fet el PP amb la llengua, expressada per exemple en la retirada efectiva de la vehicularitat del català a l'ensenyament de les Illes amb la imposició del trilingüisme, i també en l'apagada informativa en valencià, rere la desaparició de la ràdio i la televisió pública valenciana (RTVV).

Els ponents que han presentat l'obra han parlat d'una determinació política destinada a discriminar i reduir la presència del català a l'escola, que s'expressa a Balears amb el TIL, però a Catalunya també es percep en la judicialització del sistema d'immersió lingüística, i a València amb la reducció de línies en la llengua pròpia.

Aquesta voluntat s'expressa igualment en altres competències. Així, Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua -l'ONG del català-, lamenta que allà on l'estat espanyol té marge d'actuació, la situació del català empitjora.

"Se'ns tracta com una llengua minoritària tot i no ser-ho. Som una llengua mitjana al món", destaca Escuder, qui també reconeix que costa que els nouvinguts assumeixin el català com la seva llengua habitual.

Un dels terrenys preocupants és la justícia, i els presents han coincidit a reclamar un compromís més ferm i un augment de la utilització de la llengua per part dels magistrats i del sistema jurídic en el seu conjunt. Per contra, és destacable l'avanç a on no hi ha un marc jurídic, com en el cas de les noves tecnologies i les xarxes socials.

Pel seu cantó, el president de l'IEC, Joan Domènec Ros, ha destacat la importància de treballs científics com aquest, que en l'última edició s'ha traduït a l'anglès per donar a conèixer amb més garanties arreu del món la situació de la llengua catalana.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

@Voro

Jajajajaja???

Hahahahahahahaha...

Valoració:17menosmas
Per filologo, fa mes de 6 anys

Con semejante propaganda catalufa no va a hacer resurgir en absoluto una lengua muerta.

Valoració:0menosmas
Per Voro, fa mes de 6 anys

Apavullante... jaajajajajajajajaj....

Valoració:1menosmas
Per El TIL per la culata, fa mes de 6 anys

Talibauzán, xupa aquesta!
HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HE, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HI, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HO, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU, HU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ME COMPIX DE RIURE!
Gràcies, talibauzán!
Mua, mua, mua!!
Forastero, no pares, sigue, sigue, NO PARES, SIGUE, SIGUE!!!

Valoració:3menosmas
Per bernadet, fa mes de 6 anys

El PP no ataca la llengua. Simplement, està intentant crear-ne una de nova. Què passa? En Tolkien ho va fer quan escrigué "El Senyor dels Anells" i ningú no el criticà.

Valoració:-7menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 6 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (17-9-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:14menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys


"ApaVullante"?

Ni tan sols la seva llengua no dominen, aquests ignorantassos. I, per acabar-ho d'adobar, es volen ficar a ca d'altri.

Valoració:21menosmas
Per Tomeu, fa mes de 6 anys

Ben clarament tenim un estar opresor i represor. Volen ofegar la llengua com a eina de represió.
No en queda altra que paciència i RESISTÈNCIA.

Valoració:24menosmas
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

El volumen de asistentes es apavullante.
Interés creciente.
Esto quién lo paga?
Invita Pujol, con los ahorros de toda una vida de duro trabajo por Cataluña?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris