cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Declaració en defensa de l'educació en català

Presentació de la Declaració aquest dijous a Can Alcover.

Joan Torres

Tretze entitats vinculades amb l'àmbit educatiu han fet pública la Declaració en defensa de l'educació en català, aquest dijous a Can Alcover a Palma. Els impulsors d'aquest text demanen que la norma que substitueixi el Decret de tractament integrat de llengües (TIL) “garanteixi de bell nou l'ús progressiu del català com a llengua vehicular i de comunicació en l'àmbit de l'ensenyament”.

La Declaració cerca mostrar la necessitat de dotar el sistema educatiu balear “d'estabilitat” independentment de qui governi.

Els quatre eixos que vertebren la declaració són els següents:

1. Una vertadera autonomia dels centres docents per adaptar-se a la realitat, amb una gestió democràtica i transparent, i amb participació efectiva de tota la comunitat educativa.

2. Uns recursos econòmics i personal suficient per garantir el dret a l’educació, per poder implantar programes de millora i, especialment, per atendre la diversitat dins les aules.

3. Una nova regulació de l’ensenyament de les llengües, dissenyada per experts amb l’assessorament de la Universitat de les Illes Balears, consensuada, dotada de recursos suficients, adaptable al context de cada centre escolar i que aconsegueixi que l’alumnat, al final de l’escolaritat obligatòria, domini per igual les dues llengües oficials i sigui capaç d’entendre i expressar-se adequadament almenys en una llengua estrangera, principalment l’anglès.

4. Un pacte social i polític per l’educació que reculli les propostes anteriors i que sigui fruit del consens, per a la millora i l’estabilitat del sistema educatiu, independentment de qui governi.

La Declaració “no és una continuïtat del conflicte i pot ser adoptada per qualsevol ideologia”
Cristina Conti, de FAPA i membre de Crida; Tonina Cànoves, docent de la concertada i Pere Pol, de l'Assemblea de Docents, han estat els encarregats de llegir la Declaració i presentar en què consistirà la campanya de recollida de signatures per adherir-s'hi ja sigui a títol individual o com entitat.

Els docents han destacat que aquest document “no és la continuïtat del conflicte i és una declaració que pot ser adoptada per persones de qualsevol ideologia”.

És per això que a partir d’avui inicien un període de recollida de signatures al voltant de la Declaració obert a totes aquelles persones i entitats que es vulguin adherir amb la seva signatura o en la difusió i recollida de signatures.

Els impulsors volen que la ciutadania faci seva la Declaració i que es sumin el màxim d’entitats de l’àmbit educatiu o de qualsevol altre àmbit: associació de veïnats, col·legis professionals, associació en defensa de drets, institucions socials, entre d'altres.

La campanya de recollida de signatures així com d'altres accions es podran seguir a través del hastag #aBalearsVolem i del web http://www.abalearsvolem.com/. Els impulsors volen que la comunitat educativa, la societat en general i els partits polítics en particular, es posin d'acord per aconseguir una educació entesa com a servei públic, de qualitat i compensadora de les desigualtats socials.

Entitats impulsores de la Declaració: ADESMA (Associació de directors de secundària de Mallorca), ADIDE (Associació d’Inspectors d’Educació), ADIPMA (Associació de directors d’infantil i primària de Mallorca), Assemblea de Docents de les Illes Balears, Assemblea de Docents desCONCERTATS, Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears, COAPA Balears, Cooperatives d’Ensenyament de les Illes Balears, FAPA Mallorca, FE CCOO, FETE-UGT, Plataforma Crida i STEI-Intersindical.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Time is money, fa mes de 6 anys

Respect el que fan els damés, però contestar al pancateto, a la biodramina i altres amargats, me pareix perdre el temps.

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 6 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin el LEPE també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari.

Valoració:6menosmas
Per antiCATeto, fa mes de 6 anys

Estos pancatetos catalufos no tienen solución.

Valoració:-1menosmas
Per Defensam sa nostra llengua, fa mes de 6 anys

Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món. (Eduardo Galeano)

Valoració:14menosmas
Per mallorquí, fa mes de 6 anys

Fora adoctrinadors de sa nostra escola!!!

Valoració:-16menosmas
Per campos, fa mes de 6 anys

M'encanta veure tants de punts negatius! Couen ses veritats!

Valoració:-13menosmas
Per els de sempre, fa mes de 6 anys

A la foto els de sempre. Esper que feu net les samarretes.

Valoració:-16menosmas
Per Catalineta, fa mes de 6 anys

@Pancatetos:
Dius que els franquistes s’han adonat que viure en democràcia és millor. Tens raó: per ells res a canviat, es neguen a obrir foses comuns i permetre que molts puguin com a mínim enterrar als seus familiars amb dignitat, ens conserven monuments i homenatges a la dictadura i al franquisme (et recomanaria que llegissis una mica sobre com es va construir el Valle de los Caídos, inclús a molts “fachas” se’ls posarien els pèls de punta: http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=49587), es neguen a condemnar la dictadura o tirar endavant una llei de memòria històrica, tenim mitjans de comunicació alguns pagats per l’Església que són simplement plataformes per manipular, insultar i dir barbaritats sobre aquest tema... Clar que en democràcia viuen millor: per ells, poca cosa ha canviat, estan tan a gust i ningú els demana responsabilitats.
Puc entendre que hi hagi gent incapaç d’entendre Espanya com una realitat plurinacional, diversa, on el català es tan espanyol com el castellà... i que s’estimin més un estat centralitzat i uniforme, però utilitzant termes com “feixisme” etc. per intentar deslegitimar la defensa de sa llengua i cultura catalana, encara que ho vulgueu disfressar d’una defensa de “lo nostro” i “lo mallorquí”, perdeu la poca credibilitat que pugueu tenir, a part de ser un insult a la intel•ligència i una total falta de respecte i banalització de la història recent del nostre país i d’Europa o de fets que estan passant actualment. Però bé, d'on no n'hi ha, no raja...

Valoració:14menosmas
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

@Atenció

Un muy buena iniciativa, pero te aconsejo que cuando hagas tu escrito te lo corrija un profesor de catalán, para que tengas un poco de credibilidad, más que nada.

Valoració:0menosmas
Per //// Mallorquins //*//, fa mes de 6 anys

Pancatetos, es vostro partit, Partido Pancastellanista PP tot ho fa i ho defensa en castellà i deis defensar lo nostro... No, defesau Madrid-Castilla i sa submissió de les Illes Balears al colonialisme castellano!

Per sa educació, per sa nostra llengua, aquest dissabte dia 12, Mallorca ha de bullir amb la Marxa per l'Educació.

Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris