algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
23°

Querella criminal contra Bauzá, Camps i Estarellas de les famílies menorquines pel TIL

Manifestació contra el TIL a Maó.

Gemma Andreu.

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Menorca (FAPMA) presentà el passat divendres dia 4 d'abril als jutjats d'instrucció de Palma una querella criminal contra José Ramón Bauzá, Joana Maria Camps i Guillem Estarellas, per la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, desobediència i impediment de l'exercici de drets cívics reconeguts a la Constitució.

L'entitat que aplega els col·lectius de pares d'alumnes de l'illa informa mitjançant un comunicat que l'acord per a emprendre "accions legals" contra els responsables de la política educativa del Govern arrencà de les assemblees de pares i mares que es van dur a terme els passats mesos de setembre i octubre. Segons això, inicialment, la FAPMA, les associacions de pares implicades així com diverses famílies a títol particular van presentar un recurs d'alçada contra la resolució del secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, que imposava el projecte de Tractament Integrat de Llengües (TIL) als tres instituts de Maó i al de Ferreries.

Arbitrarietat
En aquell recurs ja s'advertia que aquests resolucions vulneraven el dret fonamental que assisteix a pares i mares a participar en la gestió i el control del centres educatius. FAPMA recorda que "tots els recursos van ser rebutjats el mes de desembre, basant-se en la interpretació arbitrària de l'article 20 del Decret de tractament integrat de llengües".

En aquest sentit, l'escrit d'interposició de la querella defensa que "la imposició dels projectes de TIL contra el parer del Consell Escolar dels centres podria constituir un delicte d'impediment en l'exercici de drets cívics", un fet que d'acord amb l'article 542 del Codi Penal, és punible amb la "inhabilitació per a càrrec públic per un temps d'entre un a quatre anys".

Expedients a docents
Així mateix, la querella es refereix a l'obertura d'expedients disciplinaris als directors dels tres instituts de Maó, basada també, segons constata FAPMA, en una "interpretació desviada de l'article 20 del Decret de TIL i impulsada de nou per Estarellas". En aquest cas la consideració és que l'actuació contra els directors menorquins "perseguia únicament represaliar-los políticament i intimidar la resta de la comunitat educativa, fent un ús arbitrari de les potestats administratives".

La Federació apunta que aquesta conducta podria constituir "un delicte de prevaricació, previst a l'article 404 del Codi Penal, i castigat amb inhabilitació per a càrrec públic per un temps d'entre set i deu anys".

Decret exprés
Per últim, la querella es fa ressó de l'adopció del Decret-Llei de TIL el passat 6 de setembre, un 'decret exprés' que adoptà l'Executiu tot just dues hores després que la sala del contenciós administratiu del TSJIB deixàs sense efecte l'aplicació del Decret 15/2013 del TIL.

Els pares i mares menorquins consideren que aquesta actuació, imputada en aquest cas a Bauzá i Camps, podria constituir sengles delictes de "desobediència, prevaricació i d'impediment de l'exercici de drets cívics prevists a la Constitució". D'aquesta forma, i d'acord amb l'article 410 del Codi Penal, la desobediència de resolucions judicials pot comportar la imposició d'una multa de tres a dotze mesos i la inhabilitació per a càrrec públic de sis mesos a dos anys.

FAPMA informa a més que l'encàrrec i redacció de la querella s'ha finançat amb "aportacions voluntàries", que es van fer a aquest efecte en la Marxa per l'Educació del passat 13 d'octubre. Afirmen que no es dedicarà cap part del pressupost ordinari de l'entitat a finançar l'acció, i per això, s'ha iniciat una campanya de micromecentage per aconseguir els doblers necessaris per a sostenir el plet. Les aportacions es poden fer a www.totsuma.cat/querellabauza, i es pretenen recaptar 7.000 euros.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Josep Llull, fa mes de 7 anys

"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]"

Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962)

Ara ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".

Valoració:0menosmas
Per Des de Barcelona, fa mes de 7 anys

Des de Catalunya, faré una aportació al totsuma. Com ja vaig enviar diners ala caixa de resistència dels docents. Com és possible que hi hagi qui defensa l´anorreament d´una llengua i una cultura? I pretenen ser demòcrates!
Endavant, Balears!

Valoració:3menosmas
Per Pep, fa mes de 7 anys

Hi ha gent que encara no entèn que l'educació i culturització de la societat comença a ca hom.

Valoració:2menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

@Pepet,

sé de sobra lo que hacéis en los colegios. Lo dejan claro los libros de un vecino de 6 años, que cursa 6º de Infantil en Sant Rafel. El concepto de "mapa" viene ilustrado como bien imaginas.

Ayer mismo, una sobrina de 7 años, que cursa 1º de Primaria en un concertado ha preguntado en casa:

"Com se fa per xerrar en mallorquí?"

Congratulations.

PD: Más bien sois vosotros los que estáis manipulados por el catalanismo que implantó el PP, con Cañellas a la cabeza. Podéis estar tranquilos, no serán ellos quienes comprometan el sitio que os dieron a nuestra costa, y a nuestro pesar. Siempre tendréis refugio en la falta de democracia, y nunca habrá esa Autodeterminació que pedís con la boca pequeña.

Valoració:0menosmas
Per Idò sí, fa mes de 7 anys

No està clar, Pep, que el qui signa Jaume sigui un militant de Jaume III. Pot ésser un "circuler" o un franctirador gonella. El que si sembla evident és que no estima gens ni mica l'autèntica cultura mallorquina i que està enlluernat per la cultura castellana. Què hi farem!

Valoració:6menosmas
Per pep, fa mes de 7 anys

Està molt clar, llegint els seus comentaris, que en Jaume deu ser militant de la Fundación Jaume III.

Valoració:2menosmas
Per Pepet, fa mes de 7 anys

Jaume, tens una visió ben distorsionada de la realitat. Cerca alguna forma d'anar a una escola i mira lo que realment hi passa. Com parlen, que es fa i com es fa. Entendras moltes coses i segurament t'enfadaras quan te donis compte de com aquest mal govern tha manipulat!

Valoració:5menosmas
Per Jo, fa mes de 7 anys

Visca el pa. Visca el vi. Visca la mare que ens va parir.

Valoració:3menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

@ jbm

Vols dir que els pares hem tingut opció de triar el mallorquí?

No deu ser que es va haver de triar entre el català que promou el col·legi i "l'abisme", l'opció de castellà desaconsellada per vosaltres als pares?

Si creus que el 87% dels pares volem català és que tens una intoxicació de veure TV3. A tu mateix hauria de sorprendre't que només sou un 1% els que us identifiqueu amb els Postissos Catalans (última enquesta de Gadeso). Els resultats electorals del PP "anticatalanista" (segons vosaltres) tampoc us deuen quadrar, si les majories són on tu dius.

Us heu arribat a creure la vostra pròpia manipulació, i així li va al sistema educatiu. Entre el PP i vosaltres, ja no se sap què és pitjor. Quina tropa.

Valoració:-27menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

@jbm

¿Quieres decir que los padres hemos tenido opción de elegir el mallorquín?

¿No será que hubo que elegir entre el catalán que promociona el colegio y "el abismo", la opción de castellano desaconsejada por vosotros a los padres?

Si crees que el 87% de los padres queremos catalán es que tienes una intoxicación de ver TV3. A ti mismo debería sorprenderte que solo sois un 1% los que os identificáis con los Postissos Catalans (última encuesta de Gadeso). Los resultados electorales del PP "anticatalanista" (según vosotros) tampoco os deben cuadrar, si las mayorías están donde tú dices.

Os habéis llegado a creer vuestra propia manipulación, y así le va al sistema educativo. Entre el PP y vosotros, ya no se sabe qué es peor. Vaya tropa.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris