nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Esquerra Unida denuncia més de 200 crims franquistes davant el consolat argentí de Palma

2580

Pérez i Carmona, abans de la presentació a la seu d'Esquerra Unida de Palma.

Joan Torres.

Aquesta setmana el coordinador d'Esquerra Unida a les Illes, Manel Carmona, i el secretari federal d'Izquierda Republicana -una de les formacions de l'esquerra plural que formen Izquierda Unida- Fran Pérez, presentaren una denúncia al consolat de la República Argentina de Palma contra la impunitat dels crims franquistes a Mallorca.

En concret, s'han presentat dues denúncies diferenciades; una en relació a un total de 144 víctimes de la repressió franquista que militaven al seu moment a l'Esquerra Republicana Balear, germana d'Izquierda Republicana, i la segona pel que fa a altres 84 víctimes que en aquest cas pertanyien a l'esfera comunista. Ambdues seran trameses a la seva destinació per valisa diplomàtica la setmana vinent.

Carmona, qui també és secretari general del Partit Comunista de les Illes Balears, anà igualment acompanyat per la presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, qui feia poques hores que havia retornat de l'esmentat país sud-americà, on declarà davant una jutgessa local que instrueix causes derivades de les desaparicions forçades de ciutadans espanyols entre els últims anys de la Guerra Civil i els primers de la dictadura, i que ara les associacions de recuperació de la memòria duen endavant davant la justícia argentina.

Diferències
Tots tres mostraren un gran agraïment a l'empara als familiars de víctimes que estan demostrant els tribunals argentins, sobretot en comparació a l'actuació de la justícia i els successius governs espanyols en aquesta qüestió, que bàsicament s'ha reduït a "bloquejar tota possible reclamació de justícia". Així mateix, els polítics afirmaren que abans de final d'any, Izquierda Unida es personarà com a part de la querella a la causa argentina contra els crims franquistes.  

Aquell mateix dia, a la seu d'Esquerra Unida del carrer Patronat Obrer de Palma, Fran Pérez tengué l'oportunitat de presentar davant una sala plena els trets fonamentals del republicanisme que es condensen en el programa d'Izquierda Republicana, un partit antic, que fou fundat per l'històric Manuel Azaña, i que a Mallorca comptà amb un fort arrelament encarnat per l'Esquerra Republicana Balear, amb coneguts polítics represaliats per la violència feixista, com el batle de Palma, Emili Darder, o el de Montuïri, Joan Mas Verd.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per .,, fa mes de 7 anys

Quina vergonya que és, el fet d´ haver de demanar justicia fora..

Valoració:1menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

Aquestes panxotes són de fer tanta feina???
Uff quins personatges.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris