muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

El Govern enllesteix 'per lliure' la nova Llei de Comerç

Antoni Pastor, en un moment del debat al Parlament balear.

Jaume Morey.

L'Executiu de José Ramón Bauzá reconegué ahir al Parlament que actualment redacten «internament» el projecte que esdevindrà la nova Llei de Comerç, un text que entre els seus reptes ha de tractar de conjugar els interessos dels petits i mitjans comerços de Balears amb els de les grans superfícies que en els últims temps han proliferat a l'arxipèlag. 

El conseller d'Economia i Competitivitat, Joaquín García, es mostrà confiat a poder arreplegar «el màxim consens possible» quan la norma sigui pública, però no abans. García insistí que la Llei de Comerç «no s'ha consensuat amb ningú», de forma que es pot dir que el Govern va per lliure en la seva redacció.

Aquest punt és ratificat per la patronal comercial. A la reunió que celebrà també ahir la Confederació Balear de Comerç, amb representació d'AFEDECO, PIMECO, ASCOME, PIMEEF Eivissa i PIMEF Formentera, es podia percebre el malestar entre aquest segment per no haver estat consultats en una matèria que els afecta tan directament.

D'aquesta forma fonts del sector expressaven "sorpresa" per no tenir cap coneixement del projecte que els afecta, alhora que exigien participar en el desenvolupament normatiu de la futura llei, si no es pretén un nou enfrontament semblant al viscut al voltant dels imposts 'verds' anunciats pel Govern, i que finalment Bauzá hagué de descartar, en bona part per l'oposició del gruix d'empresaris illencs de diversos sectors productius.

Polèmica
Però no a tothom del Parlament balear li semblà aquesta la forma de fer més natural del món. Un d'ells fou el diputat no adscrit i vicepresident del PI, Antoni Pastor, que constatà que “hi ha altres maneres de fer les coses”, i assenyalà que no és normal que les principals associacions del sector s’assabentessin de la nova llei el dimarts passat amb l’anunci del president Bauzá.

El també batle de Manacor insistí que en un moment especialment delicat per al teixit empresarial illenc “és necessari el màxim consens amb tots els agents socials en les fases inicials de la nova llei i s’hauria de redactar juntament amb els col·lectius implicats”. Per això, Pastor rebutjà la tàctica emprada per l'Executiu en aquesta matèria, perquè genera “un clima d’incertesa que no afavoreix de cap manera la recuperació econòmica de Balears”, refermant que el petit i mitjà comerç no és només "una font important de llocs de feina", sinó que també ajuda a construir el caràcter i el teixit social i econòmic del territori.

Per a Pastor, un altre punt que genera incertesa i manté el sector en alerta és la possible declaració de Marratxí com a 'zona de gran afluència turística', la qual cosa permetria l’obertura en diumenge de les grans superfícies del municipi, “un cop baix i letal” per al petit comerç.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris