nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
17°

Dotze vegades més superfície forestal cremada que en tot l'any passat

Un recompte oficial de la conselleria de Medi Ambient indica que enguany s'han perdut 2.828 hectàrees, enfront de les 225 del període precedent. El 1.244 per cent més que hi ha de diferència la marca el gran foc d'Andratx

La virulència dels focs d'enguany ha deixat un gran nombre d'hectàrees arrassades.

Vasil Vasilev.

A les imatges esfereïdores dels grans focs que ens han acompanyat aquest estiu a Mallorca, principalment els d'Andratx i Artà, ara les acompanyen unes dades no menys dramàtiques. La conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori publicà ahir un resum estadístic dels incendis forestals registrats en aquest 2013, el qual deixa clar que l'actual temporada estival ha estat la pitjor registrada mai.

Segons aquest estudi amb data de 23 d'agost, l'Arxipèlag ha vist reduïda a cendra una superfície forestal de 2.828 hectàrees, la qual cosa multiplica per dotze el terreny devastat a les Illes en l'any precedent -225 hectàrees-, i encara supera en més de set centes hectàrees les que es cremaren el 2011, un altre any dels més dolents dels que es recorden per als boscos illencs.

D'aquesta gran quantitat de paratges naturals mascarats a foc i fum els últims mesos, la immensa majoria -2.340 ha.- corresponen a terrenys arbrats, precisament els que costa més fer tornar al seu estadi previ al pas de les flames. Així mateix, la majoria de la terra cremada es correspon amb els sinistres de Mallorca; tan sols 2,3 hectàrees s'han perdut a Menorca, i en el cas d'Eivissa i Formentera, cap de les dues assoleix una sola hectàrea.


Sinistralitat i causes
Amb les dades del departament de Gabriel Company a la mà resulta evident que els grans sinistres són molt menys habituals però el mal que fan és molt més profund. Dels 71 focs declarats enguany, just sis es cataloguen com a incendis; la resta es consideren conats.

Malgrat que el grau d'afectació, com hem vist abans, no és gens equitatiu entre les quatre illes, sí que ho és més el repartiment d'alarmes per foc al bosc que es registren durant la temporada. Així Mallorca en concentra la majoria, el 49%, i a la resta d'illes es van repartint gradualment en menor mesura. Menorca tingué el 24% dels sinistres, i Eivissa i Formentera el 17 i el 10% respectivament. Així mateix, en tots els casos, el pitjor mes ha estat el juliol.

Pel que fa a les causes descrites per la conselleria, un 45% dels focs s'haurien iniciat per mor d'una negligència, en aquest cas involuntària però fatal. Fins a un quart dels focs, el 24 per cent, romanen pendents de ser esclarits, mentre que el 17% del total són intencionats, segons Medi Ambient. Al darrere, només un 7% dels focs comencen per causes naturals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Silvestre, fa mes de 7 anys

I els partits polítics que han de fer d'oposició al pp a les institucions, no demanen explicacions, ni responsabilitats, ni dimissions per aquests desastres mediambientals? No ho entenc.

Valoració:14menosmas
Per Toni, fa mes de 7 anys

Això és malauradament consequència de les retallades allà on no toca (seguretat, medis de prevenció-actuació davant incendis...) i d'una nefasta política de maneig del turisme, invertint en la quantitat-masificació en lloc del que ens convindria: de qualitat, menys però més civilitzat (evitant perfil tipus "punta ballena i demés escòria humana incontrolable).

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris