algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

200.000 euros menys en beques de mobilitat per estudiants

En canvi, la diputada popular Aina Aguiló defensa que l'actual Executiu "apujà més d’un 300% la quantia d'aquestes ajudes en relació al darrer any del Pacte"

El PSM-Més per Menorca critica que la conselleria de Joana Maria Camps no ha pagat encara les ajudes de mobilitat als estudiants de Menorca corresponents al curs 2011-2012, i això que la resolució del departament per la qual es concedeixen les ajudes de desplaçament és del 7 de desembre de 2012.

En aquest sentit, els menorquinistes lamenten que Educació hagi fet pública la convocatòria d'ajudes de mobilitat per als alumnes de Balears que cursin estudis universitaris a un altre indret de l'Estat durant l'any acadèmic 2012-2013, quan encara està pendent l'aportació del curs anterior.

A més del retard en el pagament de les ajudes de mobilitat, el PSM alerta que la nova convocatòria de 2012-2013 tot just inclou una partida de 200.000 euros quan el curs anterior era de 400.000 euros.

«Van prometre ampliar les ajudes i fins i tot pagar tres bitllets d'anada i tornada, i el que tenim és la meitat d'ajudes, cap bitllet i preus encara més cars per a anar a estudiar», criticà el diputat Nel Martí.

El PSM recorda que l'Estatut d'Autonomia de Balears, al seu article 3, empara la insularitat del territori de la Comunitat com un fet diferencial i mereixedor de protecció especial. «Per això preveu que els poders públics garanteixin la realització efectiva de totes les mesures necessàries per a evitar que del fet diferencial es puguin derivar desequilibris econòmics o de qualsevol altre tipus que vulnerin el principi de solidaritat entre totes les comunitats», ressaltà Martí.

Perjudicats
Per la seva banda, la portaveu dels menorquinistes, Maite Salord, constata que els beneficiaris d'aquestes ajudes són especialment alumnes amb domicili familiar a Menorca, Eivissa o Formentera que es desplacen a Mallorca o a la península per a continuar els seus estudis.

«El retard en els pagaments de les ajudes i la retallada de l'aportació destinada a aquesta finalitat perjudica especialment els estudiants de Menorca, Eivissa i Formentera, més sensibles a l'efecte de la insularitat a l'hora de decidir continuar els seus estudis».

En aquest sentit, els nacionalistes demanen al Consell de Menorca que no romangui passiu enfront del «greu perjudici» que genera l'actual política d'ajudes del Govern.

En concret, Salord recorda que el president, Santiago Tadeo, es va comprometre programàticament amb els estudiants menorquins prometent un increment de les ajudes.

«La qual cosa no tan sols no s'ha fet, sinó que s'ha fet el contrari: s'han retallat a la meitat», manifestà. «És lamentable comprovar com qui més sensibilitat hauria de tenir per als estudiants i les famílies menorquines, més fàcilment els oblida», declarà Martí referint-se a l'actual consellera d'Educació, la menorquina Joana Maria Camps.

'Augment d'un 300%'
La portaveu d'Educació del Grup Parlamentari Popular, Aina Aguiló, no es torbà gaire a respondre les acusacions del PSM-Més per Menorca, recordant que "l'actual Govern
apujà en més d’un 300% la quantia total d'aquestes ajudes en relació al darrer any del Pacte. De 126.000 euros es passà a 398.550 en el curs 2011-2012", indicà.

A més explicà que "el Govern del Pacte deixà les arques públiques amb deutes". Entre els "forats" que es va trobar l'Executiu de Bauzá hi ha els 126.000 euros de deute corresponents a l'any 2010-2011 en concepte de beques de mobilitat, que es varen pagar el passat 17 de gener per l'actual Govern.  

Aquest forat deixat per l'anterior Executiu ja ha estat esmenat per l'actual Govern, qui segons Aguiló, ha fet un important esforç de despesa per a pagar en primer lloc als estudiants que encara no havien cobrat les quantitats que el Pacte no els havia ingressat en el seu moment.

Aguiló indicà que a dia d’avui s'està treballant per a pagar els 398.550 euros del curs 2011-2012. De fet, el document per a tramitar la despesa ja es troba a Tresoreria, l'últim pas abans de l'ingrés efectiu dels doblers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris