algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

"Balears ha d'anar cap a l'estat propi"

L'exsenador, Pere Sampol, presentà anit el seu nou llibre, "El fracàs d'Espanya. Un horitzó per a Catalunya, una esperança per a Balears"

777

Si els ciutadans de les Illes optessin per un estat propi, segons Sampol, això suposaria una revalorització de la cultura, l'economia i la llengua pròpies de Balears.

Jaume Morey

"Balears ha d'anar cap a l'estat propi perquè l'Estat espanyol no té futur", afirmà anit l'ex senador de Bloc per Mallorca-PSM-Verds, Pere Sampol (Montuïri 1951), durant la presentació del seu nou llibre, "El fracàs d'Espanya. Un horitzó per a Catalunya, una esperança per a Balears".

Aquest nou llibre és la continuació del que publicà el 2011, "Espanya no té remei". L'autor ha estructurat aquesta nova publicació en dues parts. La primera, és una recopilació d'articles publicats a Diari de Balears i la segona, una reflexió sobre el model fracassat d'Espanya. Segons Sampol, el fracàs d'Espanya s'entén "per la fallida econòmica i l'elevada taxa d'atur". A això cal afegir-hi que "una part de la ciutadania en vol sortir, és a dir el País Basc i Catalunya, a través d'unes dinàmiques a favor de la independència".

L'exsenador assegurà que "el que fa Catalunya mai és indiferent per a les Illes Balears" i per això creu que això portarà efectes "positius i negatius" per l'arxipèlag. Sampol explicà que "d'una banda tindrem un mirall on veure el que podríem ser i de l'altre s'afavorirà la radicalització dels més espanyolistes".

L'exdirigent del PSM afirmà que "tot i la situació d'emergència en què estem, som una minoria els qui volem un estat propi. Hem de despertar consciències". I és per això que ara és el moment "d'aprofitar les dinàmiques de Catalunya per aconseguir una majoria social a les Illes Balears", afirmà.

Un estat propi no només durà cap a la independència, sinó que per Sampol hi ha, com a mínim, dues vies possibles: la primera seria confederar-se amb la resta de Països Catalans i la segona, formar part d'una federació d'estats espanyols.

Si els ciutadans de Balears optessin per un estat propi, segons Sampol, això suposaria una revalorització de la cultura, l'economia i la llengua pròpies de Balears.

Sampol, que presentà el llibre al Bar Siset de Palma, estigué acompanyat durant l'acte pel president de la Fundació Emili Darder, Antoni Marimón i el president de la Fundació s'Olivar, Joan Carrero.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Gat, fa mes de 7 anys

I jo vull la independendia de sa dragonera i sa confederació de cales de mallorca amb portocristo.
I un cotxo q consumi pets i una padrina q cagui dotbers.
Sou una pandilla de tarats

Valoració:0menosmas
Per Rafa, fa mes de 7 anys

y el rellano de mi escalera también...

Valoració:0menosmas
Per ianekin, fa mes de 7 anys

Si, si i si!! Cap a l'estat propi! Desfem-nos del llast espanyol que no fa més que nosa. On he de signar?

@carta a un ciutadà: Primer, aquí es diu Esquerra Illes. Segon: l'únic anexionisme que s'assembli al de'n Hitler que patim actualment i ben patit és l'annexió a Espanya, aquest si que és postís i ens xucla l'ànima. Tercer: jo no vull un Regne de Mallorca, ni un Regne de res, no vull un Rei. Això com a història està molt bé, però jo el que vull ara és un estat propi, amb una altra forma que no sigui monarquia per favor!!! I se me'n fot si començam per estat propi de Mallorca, de Balears o amb tots els països catalans amb qui compartim llengua i molts trets comuns, siguin antics o fabricats nous perquè ens interessa a tots que així sigui, i perquè és bo per noltros. Bàsicament, el que no vull ser és un annexe a Espanya, ni la mamella de la que xucla Espanya, més que res perquè amb Espanya si que no hi tenim res en comú i a sobre no ens respecta per acabar-ho de rematar. Ens xucla i no ens respecta.

Això de ser aquí Espanya si que és un invent nou monàrquic per la conveniència d'Espanya. I si no, mira la història dels títols dels reis de les Espanyes i ho veuràs.

Valoració:8menosmas
Per Carta a un ciutadà català,, fa mes de 7 anys

Benvolgut amic,Tu no em coneixes i jo tampoc et conec. Aquesta carta va dirigida a tu, com podria anar dirigida a un altre com tu. Si l’has rebuda tu, enhorabona, tota teva; et demano la facis arribar als altres.
Si et fixes, l’he escrita en la modalitat de català més principatina o més barcelonina, que és la que s’acosta més al “standard”, perquè ens poguem entendre millor, per si de cas els meus “dialectismes” et poden complicar la lectura, perquè el que més m’interessa és el fons del meu missatge, no la forma. De totes formes, el meu “dialecte” (antiga llengua amb gramàtiques i diccionaris propis, més antics que els de la teva) forma part de la teva llengua, o això diuen els científics-lingüistes, i no estaria malament que, com a mostra de respecte, com així fem nosaltres a vosaltres, i d’educació, fessis un esforç per entendre’l.
Però, amic català, no et preocupis, els mallorquins sempre ens hem sabut fer entendre i sempre ens hem amoldat a allò que feien els que venien de fora de Mallorca; suposo que és per l’hospitalitat que sempre ens ha caracteritzat, o per la bona educació, o pel motiu que sigui, però sempre hem sigut així.
Serveixi aquesta carta com a mitjà d’informació del que estem patint a les Illes Balears. I dic Illes Balears, com podria ir Balears o Arxipièlag Baleàric, perquè és el nostre nom. Vosaltres les coneixeu més com “Les Illes”, “les nostres Illes”, “Catalunya Insular” o “Part insular dels Països Catalans”. Et sona més així? Ens sitúes al Mediterrani? Doncs perfecte.
El que et deia: no sé si saps que a les Balears estem patint una cosa que es diu anexionisme, és a dir, que ens volen anexionar, com en Hitler va fer amb Àustria fa ja 70 anys més o manco, el famós Anschluss, com deien els alemanys “Heim ins Reich” (el poble dins l’imperi seria una traducció més o manco exacte), als “Països Catalans”. Com que la denominació és de “Països Catalans”, em suposo que deu tenir a veure alguna cosa amb vosaltres els catalans. Bé, vosaltres no sé, però si amb els vostres polítics al menys.
Em fixo que un parell de partits polítics de la vostra “nació” (m’he enterat de que sou nació, enhorabona) demanen integracions dins els Països Catalans, creació dels Països Catalans, etc. Fonamentalment, un d’ells, que nom “Esquerra Republicana de Catalunya”, d’ara a endavant “ERC”. Pel que pareix, aquest partit, també té una delegació a València, que nom “Esquerra Republicana del País Valencià”, però a Balears nom “E.R. de Catalunya”, és a dir, no ha canviat el seu nom pel de “E.R. de les Illes Balears”, per exemple. No ho entenc. Podries tu, ciutadà català anònim, fer la consulta al Sr. Carod-Rovira o al Sr. Puigcercós, si us plau? Jo no sóc cap il.lustrat en geografia, però crec que les Illes Balears no formem part, encara, de Catalunya, per tant, crec que una mica de respecte ens mereixem. Has d’entendre, estimat ciutadà català anònim, que això “canta” molt, o no?
Com anava dient, aquest partit demana la integració de les Balears dins els “Països Catalans” i dona una bestialitat de subvencions a la “Obra Cultural Balear”, OCB, també batiada a Mallorca com “Obra Castellera Barcelonina” ((c) Lluís Cerdó), “Obra Cultural Barcelonina” o “Obra Catalanista Balear”, per promoure la llengua i la cultura catalanes a Balears. És a dir, estimat ciutadà català anònim, en Carod-Rovira fa servir diners dels teus impostos per a subvencionar una quinta columna pancatalanista dintre de les Balears que demana l’anexió de les Balears als Països Catalans i ens proclama de cultura catalana. Ho saps això? Estaves enterat? Ah, no, que a Catalunya patiu una semi-censura informativa que no et permet enterar-te de segons quines notícies. Doncs, ara, ja ho saps, i espero que actuis en conseqüència.
També vull que sàpigues que un dels membres de dit partit, un tal Joan Puig (et sona?), va ésser el primer invasor institucional d’un territori balear des de fa més de 70 anys, quan el capità Bayo va intentar invaïr les Illes Balears a la Guerra Civil per incorporar-les a aquell “Estat Català”. És trist, però les darreres invasions sempre ens han vengut des de Barcelona. No sé si ens teniu mania o si voleu res de les Balears, o si ens estimeu moltíssim o què, però això ja cansa un poc. Crec que demanant les coses amb educació, potser, només potser, podríeu aconseguir alguna cosa de forma eficaç.Nosaltres no demanem, no com feu vosaltres, cap anexió de territori que abans havia sigut nostre. Primer, permet-me puntualitzar, les Balears MAI han format part de Catalunya. En canvi, territoris que vosaltres anomeneu “Catalunya Nord” i que reclameu com a vostres, SI QUE HAN FORMAT PART de l’antic Regne de les Mallorques, però no ens dediquem a demanar el seu retorn i la seva propietat baleàrica. Una mica d’història, estimat ciutadà català, et convé saber. Ah, no, que a vosaltres us tergiversen els llibres i us ensenyen una història manipulada, em sap greu. Demana responsabilitats ALS POLÍTICS QUE TU VOTES cada 4 anys, ells en són culpables d’això.Dic que espero que actuis en conseqüència, perquè si tu votes a la gent d’ERC i tenen poder, sigui al parlament de Catalunya, sigui al parlament a Madrid, això ens afecta a les Balears, i com que ens afecta, perjudica la nostra llibertat i la nostra autonomia dins l’Estat Espanyol. Així que, en nom de la nostra autonomia i de la nostra llibertat, i per RESPONSABILITAT, et demano que no votis a ERC i no els donis suport, perquè això ens afecta a les Balears i ens perjudica.Et faig responsable a tu i als teus, i us declaro culpables i com a tal, mereixedors de càstig (de qualsevol forma), si seguiu votant a ERC, i com a tal, mereixedors del meu despreci més absolut. Ara estic en contra dels (pan)catalanistes, i no mesclo catalans amb (pan)catalanistes, però si seguiu votant a ERC, sereu igual de còmplices, igual de culpables, i en sereu responsables igual que els membres del partit al que voteu.
Vosaltres sabreu el que feu. Preneu nota i espero que, per amabilitat i respecte entre nacions (nosaltres també som nació), aprecieu la meva carta i tengueu sentit de la responsabilitat i obreu en conseqüència i ens respecteu com a poble germà vostre que som. I entre germans, ens hem de comportar i saber respectar (com nosaltres, els baleàrics sempre hem fet cap a vosaltres).Espero me sàpigues disculpar si he comès alguna errada a l’hora d’escriure i acceptis les meves disculpes, i el meu apreci cap a vosaltres, com a poble emprenedor i treballador que sou, sempre intentant estar a la vanguàrdia de l’Estat Espanyol.Una aferrada.

Valoració:-9menosmas
Per Tofol, fa mes de 7 anys

Idò si en Sampol diu això a un llibre perquè no ho diu en Barceló al Parlament? Perquè MES x Mallorca defens+à ahir la Guàrdia Civil i les estructures de l'Estat? A missa i repicant...

Valoració:-1menosmas
Per palmanyuelo, fa mes de 7 anys

I Palmanyola també!!

Valoració:-1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 7 anys

A Tronxo
No te oblidis del acord dels Vigatans, del tractat de Gènova (1707)
En quant a Mallorca ês independent des de el tractat de 1729,
la situació actual està ocupada per els castellans. Si el
rei castellà considerava que podia baratar Mallorca per el ducat
de Parma era perque ja sabia que Mallorca no era seva.
Menorca també ês independent de jure, ja que també està ocupada
per els castellans.

Valoració:-5menosmas
Per Mallorquin, fa mes de 7 anys

Estos dan pena, no como los pancas, q dan saco

Valoració:0menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 7 anys

psan.cat/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf


www.tot-catalunya.cat


"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya"

Valoració:17menosmas
Per Des de Noruega, fa mes de 7 anys

TOTALMENT D'ACORD AMB EN PERE SAMPOL:

- Com que Espanya no ens vol com som i ens vol per xuclar-nos encara més amb els impostos, JO TAMBÉ VULL QUE LES BALEARS SE SEPARIN D'ESPANYA I SIGUEM UN ESTAT MÉS A LA UE.

- Si després la majoria dels illencs volguessin pertànyer a Catalunya, es pot demanar al poble que n'opina. Podem viure bé amb o separat de Catalunya, perquè Balears també genera molta riquesa, EMPERÒ VIUREM MÉS MALAMENT SI SEGUIM PERTANYENT A ESPANYA.

- Molts d'aquests Illencs que gasten tanta energia en dir pestes de Catalunya, ELS HI AGRAÏRIA QUE UTILITZASSIN AQUESTA ENERGIA EN CRITICAR TOTS ELS DOBLERS QUE S'ENDUU ESPANYA I NO ENS TORNA MAI MÉS, PERQUÈ ESPANYA TAMBÉ LI ROBA A CATALUNYA.

- RECORDAU QUE BALEARS, VA SER I POT TORNAR A SER UN PAIS INDEPENDENT, com ho va fer Noruega (1.-Regne independent, 2.-Regió danesa, 3.-Regió sueca i 4.-Pais independent des del 1905).

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris