nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

El Pi prepara una escomesa local en contra del decret de llengües

19880

PALMA LOCAL CONGRESO CONSTITUYENTE DEL PI-PROPORTA EN EL TEATRE DE LLOSETA FOTO NURIA RINCON

NURIA RINCON

El PI-Proposta per les Illes reuní ahir a Palma una representació dels 82 regidors dels que disposa per a anunciar accions conjuntes en contra del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). Més concretament, el PI presentarà una moció als prop de 40 ajuntaments on hi té representació per demanar la retirada del projecte educatiu del Govern.

Com ha explicat el president de la formació, Jaume Font, "els projectes lingüístics que fins ara aprovaven els propis centres escolars eren un exemple d'integració i consens", unes fites amb les quals vol acabar el president Bauzá.

En aquest sentit, Font comparà aquestes mesures amb "aquell que vol posar el millor sistema d'aire condicionat a una casa que tanmateix no té ni portes ni finestres". I detallà que "un decret com el TIL, fet des de la imposició, sense tenir en compte la realitat ni les particularitats de cada escola, provocarà més fracàs escolar".

També ha lamentat, que durant aquests dos anys de legislatura, l'executiu balear hagi dedicat els seus esforços a carregar en contra de mestres i professors, en comptes de donar-los suport i de cercar vies de diàleg i cohesió.

Favorables a l'ensenyament estranger
Pel que fa al contingut de la moció, al PI es mostren favorables a la implantació d'una tercera llengua, però proposen que es faci de manera progressiva. La formació es demana igualment el perquè de tanta urgència: "Els objectius que han de promoure el correcte aprenentatge de la llengua anglesa han de ser pedagògics, no poden ser mai econòmics, ni molt menys polítics".

També destaquen la improvisació en la implantació del decret que sumat a les retallades patides pel sector, provocaran segons el seu parer una situació de caos a les escoles de Balears.

Més concretament, l'escrit que duran a votació les representacions locals del Pi apunta "que l'aplicació precipitada propiciarà la rebaixa de les hores de català, un increment de les hores en castellà i cap avanç de les hores en anglès".

Així mateix, en sintonia amb altres pronunciaments, es recorda que a dia d'avui, la situació sociolingüística del català, en clara situació de desavantatge respecte el castellà, no justifica la reducció d'hores d'aprenentatge en la llengua pròpia de les Illes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sol i terra, fa mes de 7 anys

Si ho feis bé, podeu tenir molts de vots. Tant de bo es pugui treure de fora aquesta colla de forasters, que odien tant tot lo nostro.

Valoració:1menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 7 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:3menosmas
Per un mallorquinista, fa mes de 7 anys

Bén fet PI. Aquí un altre futur votant

Valoració:5menosmas
Per jr, fa mes de 7 anys

Estos también están pagados por el oro de Barcelona.
La tergiversación respecto al idioma que se habla aquí se produce desde hace cientos de años.
El poder del oro catalán es tal, que han ido introduciendo apellidos parecidos a los que tienen en Cataluña., incluso iguales, con el fin de pretender un origen común inventado.
Igualmente se tendrían que revisar los mapas, Cataluña no es, ni mucho menos, la tierra continental más próxima, ni siquiera Valencia donde también pretenden que se habla el catalán. El poder de manipulación de los catalanes , su perversidad dominadora llega hasta manipular los mapas i influir en los geógrafos.
Fraçois Aragó recordad que era catalán, y ya veis cual fue el resultado, la geografía tergiversada...

Valoració:-2menosmas
Per maki, fa mes de 7 anys

Ja començava a ser hora que és sentís la veu del Pi....amb un mínim d'inteligència, el Pi pot tenir molts vots convertint-se en la dreta racional i vertadera representant de les Balears....
Esper no la cagin ni s'arrufin, com ha passat fins ara.

Valoració:8menosmas
Per PInero, fa mes de 7 anys

Resulta què qui està fent més al Govern és el PI, ni Més ni PSIB... PI!

Valoració:0menosmas
Per mario torres garcia, fa mes de 7 anys

Necesitam un partit de centre i nacionalista, defendre la nostra llengua, la nostra cultura i els nostres diners, endevat PI, ja teniu el meu vot

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris