cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Medi Ambient torna a llevar el personal fix de dues torres antiincendis

Es tracta de la torre de Tudossa (Artà) i la de Son Vida (Palma), dues zones d’alt risc

20486

Bombers actuant a l’Albufera.

Alejandro Sepúlveda

Les temudes retallades també afectaran, aquest estiu, la prevenció d'incendis a Mallorca. No debades, la Conselleria de Medi Ambient ha decidit suprimir la vigilància permanent de dues torres antifocs a causa de la falta de pressupost.

Es tracta de la torra de Tudossa (a Artà) i la ubicada a Son Vida (Palma). En principi, estava previst que els tècnics d'Ibanat posassin en marxa el servei d'aquestes dues torres el proper 1 de maig, quan s'activa oficialment la campanya d'estiu de prevenció d'incendis. Però cap de les dues no entrarà en funcionament, tal com succeïa l'any passat.

Des de la Conselleria de Medi Ambient matisen, però, que no es tracta d'una retallada estricta, sinó d'una reorganització del servei. A la torre d'Artà, concretament, s'hi instal·larà una càmera de videovigilància, que es dirigirà via control remot des de les oficines centrals. Així mateix, tant a Artà com a Son Vida hi haurà una "vigilància itinerant", de manera que de vegades tècnics de l'Ibanat hi faran ronda. Finalment, també apunten que la torre de Son Vida està envoltada de pins; per tant, la visibilitat hi era reduïda.

Tanmateix, la mesura no ha caigut bé en l'ecologisme i les esquerres. De fet, alerten que l'impacte del tancament estarà agreujat pel fet que es tracta de dues zones naturals que, ja l'estiu de 2012, patiren múltiples incendis. De fet, ambdós llocs estan declarats com d'alt risc d'incendis forestals.

Segons el diputat David Abril (MÉS), "el problema és qüestió de la plantilla, ja que el personal d'incendis que es contractava a l'estiu es veurà reduït a mínims, com ja va passar l'any passat". Segons la informació que avalua el diputat, els quatre treballadors que feien feina fins ara a les dues torres seran reubicats a l'illa de Cabrera, on també es dedicaran a tasques d'extinció d'incendis.

Per contra, les tasques dels efectius de les torres seran substituïdes per personal de les àrees recreatives, que hauran d'assumir tasques de vigilància de foc, a més del manteniment de les seves pròpies zones.

Fonts oficials de la Conselleria de Medi Ambient, en canvi, repliquen que "enguany hi haurà el mateix nombre d'efectius que l'any passat".

David Abril afegeix que "tot plegat farà perdre efectivitat en el temps de resposta davant els incendis que es puguin produir, perquè això condiciona directament l'èxit de l'extinció i, per tant, la reducció de la zona cremada". Abril, de fet, ha presentat diversos requeriments perquè el conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, doni explicacions sobre aquesta retallada. "Sabem que a Company li fa urticària tot allò que sona a medi ambient i protecció del territori, però no es pot jugar amb el paisatge en època de màxim risc d'incendis abaixant la guàrdia", critica Abril.

La seva intenció és que la Conselleria rectifiqui en les properes setmanes, a fi que el camp mallorquí pugui encarar l'arribada de l'estiu amb garanties. "Juguen amb foc i la jugada ens pot sortir cara des del punt de vista mediambiental i paisatgístic", explica el diputat de MÉS, "i a més, actuar tard en un incendi implica haver de córrer a sufragar l'extinció i perjudica el principal actiu turístic que tenim, que és el paisatge".

A l'espera de veure si la Conselleria modifica les intencions, dia 1 s'activarà el desplegament de mitjans humans i tècnics, com també l'aplicació de restriccions a la realització de barbacoes al camp.

El que està clar, però, és que aquesta problemàtica no es pot solucionar amb els radars, sinó que es necessita l'ull humà com a detector del fum i les flames.•

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escoltava, fa mes de 7 anys

lo que haurien de llevar son politics inútils com els que tenim que no serveixen per res, no son necesaris nomes sen duen els doblers.

Valoració:13menosmas
Per foc i fum, fa mes de 7 anys

Que diu la directora general, Neus Lliteras? Fa bon fer i desfer desde l'ombra del Conseller! Ella executa meticulosament un pla de desmantellament dels espais naturals i escalant posicions ... ella que precisament era defensora del parc de Llevant. Això era abans, és clar!

Valoració:1menosmas
Per Artur, fa mes de 7 anys

Es dia que se pegui foc i tot se cremí, llavor sortiran es politics de torn ( es que decideix ses retallades) lamentant-se del foc i de tot el que s'ha perdut i fent se mitja monja.

Valoració:5menosmas
Per s'Ullastre, fa mes de 7 anys

És una gran mentida que la torre de Son Vida estigui rodejada de pins. El que passa és que no l'han arreglada i el vigilant no hi pot pujar per manca de seguretat. Per això vigila des de baix de la torre on la visibilitat és molt més reduïda, però des de dalt es domina tota la zona de ponent, fins Andratx i les grans masses de pinar de na Burguesa.La vista des de dalt és inmillorable.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris