cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Cauen un 95% els visats d’habitatges a Balears des de l’inici de la crisi

Les dades del Col·legi Oficial d’Arquitectes posen de manifest que el sector de la construcció encara no ha tocat fons

20532

El sector de la construcció encara no remunta.

El sector de la construcció encara no ha tocat fons a les Balears. Així ho posen de manifest les darreres dades del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes (COAIB), segons les quals els visats d'habitatges han caigut un 95% des de l'inici de la crisi, l'any 2007. A Mallorca, es passà de 3.150 habitatges visats fa cinc anys a 166 el primer trimestre de 2013. El descens fou més acusat a Menorca, de fins al 97%, ja que ha passat de 471 visats d'habitatges a 13.

De fet, aquesta caiguda no minva, perquè de gener a març d'enguany el nombre de visats d'habitatges es reduí un 26,62% respecte del mateix període de l'any anterior. En total, se'n visaren 204 davant els 278 de fa un any. Cal tenir present, però, que la baixada del primer trimestre d'enguany és molt inferior a la registrada el mateix període de l'any passat respecte de 2011.

En tot cas, a final de 2012, la tendència s'invertí. Des del Col·legi Oficial d'Arquitectes destaquen que el darrer trimestre de l'any passat es registrà una lleugera remuntada en els projectes visats com a conseqüència de la bona temporada turística. El començament de 2013, però, continua el cicle negatiu per al sector.

Els habitatges no són les úniques edificacions que registraren descensos el primer trimestre de l'any. Segons les dades del COAIB, a les Illes es visaren 863 obres de gener a març, fet que representa un 3,5% menys respecte del mateix període de 2012. Per illes, Eivissa és l'única on van créixer les obres visades els primers tres mesos de l'any. Se'n visaren 120, un 2,5% més que fa un any.

Cal assenyalar que les Pitiüses presenten un millor comportament que la resta d'illes. Des de l'Associació de Constructors de les Balears ja advertiren d'aquest fet, igual que des de l'Associació de Promotors. Així mateix, ambdues entitats apunten a la falta de crèdit financer com un dels principals obstacles perquè el sector remunti. Sostenen que, en moltes ocasions, el finançament prové de l'estranger, perquè molts ciutadans del nord d'Europa inverteixen a les Balears i amb major incidència a les Pitiüses.

D'altra banda, els metres de les obres també van disminuir el primer trimestre d'enguany un 37,6% respecte de l'any passat. Es va passar dels 274.000 metres als 171.000.

En aquest context, l'INE va publicar ahir que Balears va liderar la caiguda de les hipoteques constituïdes sobre habitatges el febrer. Així, les Illes van registrar un descens d'hipoteques sobre habitatges del 30,5% el segon mes de l'any respecte del mateix mes de 2012, i en total es van realitzar 613 operacions.

El capital que es va prestar a les Balears va disminuir un 33,7% en comparació amb l'any anterior, fins als 64,4 milions d'euros, i també liderà el descens estatal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris