nubes rotas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

La infanta diu que la seva imputació és pròpia d’un sistema inquisitiu

20694

La infanta i el seu marit, el 4 d’abril passat, quan anaren a visitar el rei a la clínica Quirón.

Efe

La defensa de la infanta Cristina va recórrer ahir la seva  imputació en el cas Nóos. Ho va fer al·legant que en la causa no hi ha delicte ni indicis incriminatoris contra ella i deixant clar que la mesura “és més pròpia del superat i anticonstitucional sistema inquisitiu que del procediment just que garanteix la Carta Magna”.

En un escrit de 32 pàgines, registrat al Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma, els advocats Miquel Roca i Jesús María Silva exposen, a més, que la condició d’imputat implica “càrregues o efectes negatius, tant processals com extraprocessals”.

Els advocats comparteixen en la seva totalitat les al·legacions de la Fiscalia Anticorrupció contra la interlocutòria del jutge José Castro; és a dir, que la imputació vulnera el principi d’igualtat, com també la inexistència d’infracció penal, d’indicis incriminatoris previs i de dades sobre la seva participació en els delictes contra la hisenda pública, la vulneració del  principi  acusatori  i  la no-aplicació de la jurisprudència existent.

Els lletrats de la infanta fan seva “l’anàlisi crítica” de la Fiscalia amb relació a allò que el jutge anomena indicis i esmenten el fiscal Pedro Horrach quan diuen que en la instrucció de diversos anys sols ha pogut “extreure’s el fet inqüestionable” que la senyora Cristina era vocal de l’Institut Nóos, el seu nom apareixia en un fullet i tenia participacions a l’empresa Aizóon.

No n’hi ha prou per imputar
Consideren també que això és “absolutament insuficient per dirigir una imputació penal contra una persona, sigui quina sigui la seva identitat o condició”, ja que s’ha de basar en “fets base” d’una participació rellevant en presumptes delictes.

Amb relació als dubtes del jutge sobre si la infanta coneixia que el seu espòs obtenia un tracte privilegiat, diuen que són una “mera conjectura” o “suposició sense fonament” i manifesten que, en l’actual moment de la instrucció, que és en la seva recta final, “les meres sospites o dubtes ja no poden donar lloc a una imputació tardana”, que qualifiquen d’“extemporània”.

Amb la sospita que coneixia eventuals fets delictius, segons els defensors de la infanta, el jutge li imputa “una responsabilitat per omissió” a Nóos, per no haver retirat el seu nom de l’esmentat institut. Els advocats recorden que la infanta dóna suport a diverses institucions, en què els seus empleats són els qui han de vetlar per la seva adequació a la legalitat.

Els advocats consideren que l’única raó de la imputació és la declaració de l’exsoci d’Iñaki Urdangarin, Diego Torres, i els correus que va aportar a la causa.

Qualifiquen Torres com “un testimoni imputat de credibilitat escassa o nul·la” i rebutgen uns correus que haurien de ser sotmesos a una exhaustiva comprovació de la seva autenticitat i de la licitud de la manera com varen ser obtinguts. Roca i Silva s’oposen a la imputació també per qüestions pragmàtiques, ja que asseguren que un imputat no pot arribar a judici si no dirigeixen una acció contra ell l’acusació pública (Fiscalia) o la privada (Advocacia de l’Estat i de la Comunitat balear), i en aquest cas només l’acusació popular (Manos Limpias) ha manifestat interès que la infanta sigui imputada.

Que ho hagi acordat el jutge d’ofici “sembla una actuació més pròpia del superat i anticonstitucional sistema inquisitiu que d’aquell acord amb les regles del procés que es deriven del disposat a l’article 24 de la Constitució”, indiquen.

Repercussió
Els defensors de la filla del rei demanen que es ponderi també que per certs personatges públics, “especialment aquells vinculats a institucions centrals de l’Estat”, la primera declaració davant d’un jutge “té socialment un sentit punitiu addicional que ha de ser pres en consideració”. La imputació de la infanta es converteix “en un judici de condemna provisional”, multiplicat per l’“enrenou mediàtic”, incideixen.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 7 anys

I qui és ella per posar en dubte el sistema judicial?
Potser li agradaria que tornàssim a una monarquia absolutista?

Valoració:6menosmas
Per tomeu, fa mes de 7 anys

I aprofitar-se de la condició monàrquica per a fer molts de doblers fàcils és de cara-dures. Així que no es queixin tant acusant al jutge de inquisitorial i assumeixin les seves responsabilitats.

Valoració:2menosmas
Per Pep, fa mes de 7 anys

INQUISITORIAL

Valoració:13menosmas
Per infantesa, fa mes de 7 anys

Es veu que això d'infanta deu ser sinònim d'inmadura...

Valoració:-6menosmas
Per Quin morro!, fa mes de 7 anys

I la impunitat en robar els doblers públics i estafar els ciutadans en crisi, què és?
És propi d´un estat corrupte amb gent sense escrúpols i que no tenen pietat ni remordiments de fer el que fan. Per què ho permeten les persones decents?
Això anirà com a la Revolució francesa? Les reformes les farà el poble després de foragitar la gentusa amb una mà al davant i l´altra al darrere? És el que es mereixen!

Valoració:5menosmas
Per Miranda, fa mes de 7 anys

Potser el sistema inquisitiu és el que ha utilitzat ella i la seva familia per beneficiar-se de negocis i feines a les que altres persones més valuoses no han pogut arribar per no formar part d'una casta de sang "blava" que s'aprofita del poble en comptes de protegir-lo i servir-lo com seria el que els toca.
Au! au! que marxin a Qatar, que tornin el diners dels que s'han aprofitat i que no tornin pus.

Valoració:10menosmas
Per Ella imputada i noltros emputats, fa mes de 7 anys

I si és propi de la inquisició que? un altre cosa desfasada com la monarquia...

Valoració:0menosmas
Per això, fa mes de 7 anys

Aquesta,com tota la seva familia no te vergonya.Bé si la té tota perquè no la gasten,i a més ens prenen per beneïts.

Valoració:3menosmas
Per ianekin, fa mes de 7 anys

Ah, idò perquè no miren igual de prim amb tots els altres imputats?

I les altres dones de? Han mirat igual de prim amb elles?

Quina barra!

A més ho diu ben clar "ponderar per certs personatges..." traducció: "a segons qui no se l'ha de tractar igual".
Queda claríssim, la justícia a Espanya NO és igual per a tots. I els missers tampoc, (ara que això ja ho sabiem)

Valoració:14menosmas
Per Negrín, fa mes de 7 anys

Les infantes d'espanya són de mel i sucre.

"Pués eso, que me llaman im-puta-da, ¿sabes? Oyes, como en los tiempos de la inquisición esa, o sea. El juez provinciano, me la tiene tomada. Te lo juro por Snoopy"

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris