nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

Ciutats i pobles de Mallorca commemoraren ahir la proclamació de la República

Defensaren la forma de govern i els seus principis sobre igualtat o ensenyament

20840

A la plaça de Cort molts dels participants portaven banderes republicanes.

T. Ayuga

Prop d'un centenar de persones participaren ahir, a la plaça de Cort, en l'homenatge a la proclamació de la República i a les víctimes del feixisme. Organitzat per l'associació Memòria de Mallorca (MdM) i la Unitat Cívica per la República (UCXR), fou un acte de record, però també de denúncia i de reivindicació.

A Palma l'actriu Rosa Serra va ser l'encarregada de llegir el manifest, que contenia articles de la Constitució republicana sobre igualtat, ensenyament i treball. I la lectura del text es va repetir a Binissalem, Calvià, Capdepera, Esporles, Manacor, Pollença, sa Pobla i a tants d'altres pobles que durant tot el cap de setmana han recordat l'efemèride.

Durant la intervenció, la presidenta de Memòria de Mallorca, Antònia Oliver, recordà que el 12 d'abril de 1931 els ciutadans de Mallorca varen participar en unes eleccions municipals que suposaren, dos dies després, la proclamació de la II República "de manera democràtica i pacífica". A més a més, va posar èmfasi que l'acte d'ahir no sols volia ser un record "nostàlgic" de la República, sinó també un homenatge a les víctimes i una manera de reclamar justícia. Ara bé, anà més enllà: "Més que commemorar" també va reivindicar la forma de govern de la República. "La República va ser assassinada i no va ser enderrocada per les urnes, sinó amb la força de les armes", va criticar Oliver, qui va apuntar que associacions com Memòria de Mallorca, i d'altres, reivindiquen els valors que representava.

A la plaça de Cort assistiren a la commemoració el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà; els parlamentaris de MÉS Biel Barceló, Fina Santiago i David Abril; el president d'Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó, i el socialista Jaume Carbonero, entre d'altres.

A Manacor, mentrestant, el cementeri de Son Coletes fou també escenari de commemoració. Amb una bandera republicana presidint l'acte, Francesca Vadell, en representació del comitè organitzador de l'acte, va llegir un manifest en el qual es va tornar a reclamar a l'Ajuntament de Manacor que s'instal·li el mural d'Andreu Frau i dissenyat per Jaume Ramis", en reconeixement a totes les persones que varen patir la barbàrie feixista.

Seguidament, Tania Vicente Caldentey -neboda del darrer batle republicà de Manacor, Antoni Amer Garanya- i Francisca Alomar -filla del matrimoni de rellotgers de Llubí residents a la ciutat que també varen ser assassinats-, varen dipositar sobre la fossa comuna una corona de llorer. L'emoció presidí l'acte i, després de les actuacions musicals i lectures de poemes, va arribar el torn dels testimonis. Alguns veïns les famílies dels quals varen patir la repressió relataren l'experiència, mentre que d'altres aprofitaren l'ocasió per reflexionar en veu alta sobre els valors republicans i sobre la situació política i socioeconòmica del moment. Un cop finalitzat l'acte, els assistents dipositaren clavells vermells a la fossa comuna.

A Santa Maria, també hi hagué commemoració, organitzada per la Comissió 14 d'abril.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Tronxo, fa mes de 7 anys

Ll'll
A un escrit teu trates de traidors es Botiflers quant es traidors foreu es catalans ,ja que quant vengue Felip a Catalunya jura es furs catalans i voltros jurareu fidelidad, despres vareu dur en Carles per ferio reí de Espanya i fereu sa guerra de successio i guanyada per Felip vos trata de traidors que es lo que foreu
Noltros foren es darrers a ser conquerits per Felip
Cerca sa paraula arab maula ( maulet)i veuras lo que sou

Valoració:0menosmas
Per André, fa mes de 7 anys

II*II:
Es ben veritat que la conquesta de Mallorca (com la d'Amèrica) van ser actes violents propis de l'època en que es produiren i s'han de contextualitzar. Ara bé, commemorar avui, segles després aquests fets i reivindicar-los des de posicions progressistes em sembla una bajanada. Avui vivim un altra època i tenim uns valors ben diferents. Es per aixó que celebrar conquestes (que van comportar l'extermini d'altres pobles) encara que siguin les "nostres" es totalment inaceptable.

I si que es semblen (i molt) les celebracions del 31-D i el 12-O. Ambdues commemoren conquestes, extermini de les cultures precedents, imposició de llengua i religió dels conqueridors, repartiment de terres i bens i esclavatge dels anteriors habitants que no van ser exterminats.

Et semblen poques les similituts? Bé, si que hi ha una diferència: El 12-O el celebren els patriotes espanyols (principalment de dretes, encara que no tots) mentres que el 31-D el commemoren els patriotes catalans illencs (suposadament d'esquerres i en molt de casos republicans).

Valoració:1menosmas
Per Paula, fa mes de 7 anys

Ajudem el CORRELLENGUA DE MALLORCA
http://www.totsuma.cat/projecte/1013/correllengua-mallorca-2013

QUÈ ÉS EL CORRELLENGUA?
El Correllengua és una gran trobada que es duu a terme a l’illa de Mallorca amb l’objectiu de promoure i defensar la llengua catalana. L’activitat, organitzada per Joves de Mallorca per la Llengua, consisteix en una cursa de relleus no competitiva, en la qual, els diversos participants es van passant la flama, símbol de la vitalitat i l’inapagable esperit del català.

Joves de Mallorca per la Llengua organitza enguany la setena edició d’aquesta multitudinària cursa que, edició rere edició, aconsegueix ajuntar tota la població, amb gent de diferents edats, sexe, condició social o orígens, units amb un mateix objectiu: la legitimació del català com a llengua pròpia de Mallorca i la seva defensa i promoció.

QUAN I ON ES DURÀ A TERME?
El Correllengua 2013 es durà a terme entre el 15 d'abril i el 4 de maig. Al llarg de tres setmanes, la flama de la llengua travessarà l’illa en dues columnes que duran l’esperit del Correllengua a tots els municipis de Mallorca.

En el marc del Correllengua es farà arribar la flama de la llengua a la Universitat i a tots els instituts, a més dels pobles i llogarets de l'illa. Així mateix, s'organitzaran nombrosos actes culturals, entre d'altres activitats.

Valoració:2menosmas
Per Mallorquin, fa mes de 7 anys

Jrbs, eres mas CATeto que una espardenya...

Como mallorquin que soy, tengo la fortuna de poder expresarme en las dos lenguas, y si lo hago en castellano en este panfleto es precismente para tocarles los webecillos a los fachas catalanistas como tu
Sin acritud, querido

Valoració:0menosmas
Per II*II, fa mes de 7 anys

André:

A mi m'és ben igual qui ets i d'on ets. Allò que et vull dir -a veure si ho entens- és que trob una bajanada que, per defensar la teva opinió, presumeixis de no tenir rei; perquè siguis ciutadà de l'estat que siguis segur que hi ha un cap d'estat i també m'és ben igual la forma de govern que tingueu.

Per altra banda, has estat tu qui sense conèixer les persones els atribueixes que són monàrquics simplement perquè recorden un personatge de la seva història; i, en això, demostres falta d'arguments i desconeixement de què significa el context històric i insisteixes en la demostració d'aquest desconeixement quan compares la celebració del 12 d'Octubre amb la del 31 de Desembre.

Valoració:6menosmas
Per André, fa mes de 7 anys

Aquesta fixació per les questions personals sobre una persona que no coneixes demostra la manca d'arguments.

Del que estic parlant (per si encara no t'has donat compte) es de la greu incoherència de "adorar" a reis feudals simplement per que eren "els nostres". Més o manco el mateix que fan els patriotes espanyols quan celebren el genocidi del 12 d'Octubre.

Valoració:-6menosmas
Per II*II, fa mes de 7 anys

André:

¿Això vol dir que ets francès i, per això, tens president de República o que el teu cap d'estat és un dictador o bé que ets apàtrida?

Valoració:6menosmas
Per André, fa mes de 7 anys

Contexte històric: Desembre de 2012, Segle XXI, Ciutat de Mallorca, joves i no tan joves independentistes, suposadaments d'esquerres i suposadament republicans fan ofrenes florals a un rei feudal.

Per cert, a diferència de tú, jo no tinc rei, ni passat ni actual.

Valoració:-4menosmas
Per II*II, fa mes de 7 anys

André:

Mira qui parla... Tu saps què és el context històric? El rei En Jaume no va fer ni més ni manco que els vostres reis castellans quan varen reconquistar als moros les terres que foren Castilla la Nueva. La diferència és que Castella -més tard agafant el nom d'Espanya- no ha respectat la distribució de territoris entre les nacions castellana i catalana i aquest és l'imperialisme espanyol que el poble català conscient i digne no ha acceptat ni acceptarà mai, independentment de la forma de govern que hi hagi a Espanya.

Per altra banda, recordem que Francesc Macià va proclamar la República catalana i que la República espanyola la va fer impossible.

Quant al PP i als botifarres mallorquins no em negaràs que es poden incloure dins l'espècie dels traïdors venuts a Espanya: res a veure, idò, amb els patriotes.

Valoració:7menosmas
Per André, fa mes de 7 anys

II.II:
Imperialista? Aixó es el que era el vostre estimat rei Jaume. Va entrar a sang i foc a Mallorca, va exterminar la població, llengua i cultura que hi havia per aquestes terres, va impossar la seva religió (encara vigent) i es va repartir les terres entre els seus homes (els descendents dels quals constitueixen avui la "noblesa" mallorquina, molts d'ells instal.lats dins el PP i responsables de la depredació de la terra i del robatori massiu a la població).

Es el mateix personatge en el que li possau floretes cada any. Així doncs, abans de fer acusacions en els altres convé mirar cap a la pròpia casa. No et sembla?

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris