nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
23°

El PSIB proposa al PSOE com construir un Estat federal

Els seus experts han elaborat un ampli document en què detallen com ha de ser l’articulació del nou Estat des del màxim respecte polític i econòmic a cada autonomia

Diferents experts del PSIB, entre els quals Francesc Antich, Joan Oliver Araujo, Carles Manera i Cosme Bonet, han elaborat un document de prop de 40 planes que estableix les bases de com ha de ser l'Estat federal espanyol. Aquest document serà presentat a la direcció del PSOE, que també aposta per aquest model però que, des de Madrid, no té la visió perifèrica que permeti establir un marc que sigui acceptat per totes les comunitats.

El document té molt present com s'articula la República Federal alemanya, sobretot en l'aspecte de finançament de cada länder. També reclama un tracte especial per a les dues grans nacionalitats històriques, Euskadi i Catalunya, i un equilibri just en el principi de solidaritat, tenint present que les aportacions al poder central no han de ser un fre al desenvolupament de cada estat.

El document recorda que el Tribunal Constitucional alemany ha rebutjat que s'empobreixin els länders més rics per afavorir els més pobres. Aquest tribunal parla d'una "anivellació gradual", però mai imposada i contraproduent. Els socialistes consideren també que "ha de tancar-se el constant repartiment competencial, gota a gota, per poder formar l'Estat descentralitzat amb la màxima racionalitat".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Un d'enmig, fa mes de 7 anys

Psib-psc-psoE --> quan governen no fan allò que demanen quan són a l'oposició i fan coses que després critiquen. Llevat dels seus militants, ningú els considera ja amb credibilitat, tothom n'ha vist l'oportunisme constant i allò que és més determinant: sabem que són incompetents.
Exemple:
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/04/quan_chacon_promovia_els_desnonaments_93695.php

Valoració:5menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 7 anys

@casanoves, el dilema no és dreta o esquerra sinó centralisme imperialista espanyol o decentralització amb un grau respectable d'autogovern, cosa que permet recaptar els imiposts i administrar-los des de la pròpia comunitat i conservar sense intervencions exteriors la pròpia identitat col·lectiva.

Per això s'han de menester forces polítiques no nacionalistes espanyoles. El psoE ha demostrat que no serveix.

Valoració:2menosmas
Per Mallorquin, fa mes de 7 anys

Coño, casanova!! No sabia yo que en cataluña gobernasen "les esquerres"...

Valoració:-1menosmas
Per Casasnoves, fa mes de 7 anys

És una bella utopia imaginar una Republica federal dels països catalans, però el que tenim ara mateix es un Catalunya que fa el seu cami en solitari mentre les Illes i el Pais Valencià resten en mans de majories de dretes que dificilment seran superades, i a aquesta realitat nomes oposarem el somni ideal i molt llunya de la independencia aramateix impossible? Tot avanç desfent el centralisme castella ben vingut hauria de ser.

Valoració:3menosmas
Per Llorencet, fa mes de 7 anys

@ienekin, una cosa és el poder, amb tendència històricament imperialista, i una altra la gent normal i corrent.

El nacionalisme imperialista espanyol no convé als interessos de les Illes Balears. Tampoc no convé a la gent espanyola treballadora que viu aquí i hi ha arrelat.

Valoració:4menosmas
Per ianekin, fa mes de 7 anys

Si, si... molt bé, però per mi que ja han tengut temps de sobra per fer això. I tanmateix, Espanya no deixarà de ser el que és i tenir la seva idiosincràsia impositiva. No vaig d'Espanya. No ha canviat en segles i ho farà ara!

Fora romanços i independència!

(Tot això ho dic amb el màxim respecte a individus que són espanyols però que tenen seny i no tenen res a veure amb aquest estereotip, que n'hi ha. Que no vagi d'Espanya no vol dir que no vagi d'ells ni que els fiqui a tots dins el mateix sac)

Valoració:3menosmas
Per jordi de sant jordi, fa mes de 7 anys

jo també vull un estat federal: el de la república catalana!

Valoració:5menosmas
Per PPSOE la casta de burócratas al servicio de Madrid, fa mes de 7 anys

Cambiarlo todo para que todo continue igual.

PPSOE el partido único.

República o Monarquía la misma oligarquía, la misma tiranía, el mismo imperialismo castellano de 3 siglos.

Valoració:0menosmas
Per TauPaiPai, fa mes de 7 anys

El meu projecte de final de carrera ocupava més de 40 fols. A mi em sembla a que alguna cosa diferent del PP ha de prensentar el PSOE perque no es vegi clarament que son la mateixa cosa. Tampoc entenc perque Catalunya i Pais Basc han de tenir drets especials, però be, tot son moneatades.

Valoració:-5menosmas
Per Ben-Ali, fa mes de 7 anys

Propostes concretes benvingudes són, tant debò algú en fes cas per Madrid.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris