cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

EU confia en l’onada estatal d’IU i no espera reeditar cap Bloc

EU de les Illes viu un moment dolç, impulsat per les bones perspectives d’Izquierda Unida. Fan comptes presentar-se sols a les eleccions de 2015

20674

Manel Carmona, Cayo Lara i altres dirigents d’EU, en un míting de campanya.

S. AMENGUAL

L'alegria ha tornat a Esquerra Unida. De fet, el partit liderat per Manel Carmona espera que les grans expectatives electorals que estudien en l'àmbit estatal tinguin traducció a les Illes.

No debades, diverses enquestes publicades recentment donen una intenció de vot a Izquierda Unida d'entorn al 15%. Aquest resultat dobla el vot aconseguit a les eleccions generals de 2011, quan IU s'alçà amb el 6,9% del vot arreu de l'Estat.

Tant és així que la federació illenca d'Esquerra Unida espera que la ‘marca' estatal impulsi, per si sola, la recuperació d'EU a les Illes. L'enquesta publicada pel Grup Serra la setmana passada, en la qual vaticinava l'entrada d'EU a l'Ajuntament de Palma amb 2 regidors (i una intenció de vot del 6%), apuntala aquesta idea. De fet, la direcció d'Esquerra Unida no fa comptes reeditar cap coalició a l'estil del Bloc amb vista a les municipals i autonòmiques de l'any 2015. Es presentarà tota sola amb la marca EU com a ganxo.

D'aquesta manera, EU renuncia a pactar amb PSM-Entesa i IniciativaVerds, partits que actualment formen la coalició MÉS.

Un dirigent d'Esquerra Unida, de l'aparell de Palma, ho explica així: "Separats podem fer millors resultats que anant plegats". La clàssica màxima que, de vegades, 2 + 2 no només no fan cinc, sinó que poden fer restar fins a tres.

De fet, EU arreplegarà un vot no nacionalista però esquerranós, a remolc de la progressió d'Izquierda Unida estatal, mentre que MÉS vol prosseguir eixamplant el seu perfil de vot mallorquinista i identitari (llengua, cultura).

A més a més, PSM i IniciativaVerds es troben ben còmodes amb l'actual coalició i no esperen l'arribada d'EU, tal com reconeixen els destacats dirigents. Fins i tot els fa nosa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan, fa mes de 7 anys

A LA ATENCIO DE GERTRUD VALI:aixo de que els assalariats,I les pimes,siguin parts enfrontades,I d,interessos contrariis,Es mes vell que Es pastar.si no entenem tots plegats,que l,enemic Es la especulacio,res a veure amb la generacio de riquessa,esteim tots perduts.sobren dits d,una ma per contar les pimes que queden.

Valoració:0menosmas
Per Manacorí, fa mes de 7 anys

EDIT: Carmona, MANUEL Carmona.

Valoració:-2menosmas
Per Manacorí, fa mes de 7 anys

Els confiats van a l'infern (dels 0 escons)

I aquest Cardona, he!
No vull entrar en desqualificacions personals, però som manacorí i vaig anar a escola amb ell. Crec saber quin peu calça.

Valoració:-7menosmas
Per tomeu, fa mes de 7 anys

Molt bé, Espanya els dona vots aquí, exactament el que passa amb els grans partits estatals, que una vegada arribats al poder ha d'estar a les ordres dictades des de Madrid. De veritat, no ens convenen gens ni mica per defensar els interessos d'aquestes Illes.

Valoració:2menosmas
Per Gertrud Vali, fa mes de 7 anys

La petita burgesia (del psm i amics) està ben interessada en dir que EU és espanyolista; qui ho dubtava que són ells qui estenen aquestes mentides per afavorir-se'n? Els treballadors d'aquí som ben conscients que patim una doble explotació, de la burgesia expañola i de la nacionalista. Necessitam un partit d'alternativa social i política d'esquerra com és EU, que a més sempre ha mantingut una posició neta a favor dels pobles en lluita contra de l'opressió nacional (el País Basc, Galícia, Catalunya...), per anar cap a un federalisme sempre obert al dret a la plena autodeterminació. És necessària la unitat de tots els treballadors de les diferents nacions, un front comú contra la dreta, vengui d'on vengui.

Valoració:4menosmas
Per Foraviler, fa mes de 7 anys

L'experiència valenciana va demostrar que separats poden treure millors resultats que junts. Cadascú té els seus electorats concrets. Es millor que cada un vagi pel seu front.

Valoració:8menosmas
Per Joan, fa mes de 7 anys

Segur que a les Illes Podem fer el que fan a manacor,fa Trenta anys:treure tants vots que no arriben a un concejal.......per tant,majoria comoda per el pp.gracies eu,sou un cracks.

Valoració:-4menosmas
Per ianekin, fa mes de 7 anys

Perfecte. De fet, és un partit espanyol i no hi tenia cap feina al bloc si hem de ser coherents políticament. EU o IU me sembla una bona opció però per Espanya, no per noltros. Hem de saber què volem, a on volem anar i com anar-hi.

És una bona notícia, tan per la coherència política com per la política d'Espanya. Les coses clares, i que cadascú voti sabent què vota i perquè. No com algun "ignorante" d'aquest foro que confon la gimàstica amb la magnèsia.

Valoració:5menosmas
Per No us deixeu enganar, fa mes de 7 anys

EU-IU puja a costa de la baixada del PSOE i del cansament de la societat per un bipartidisme que ens ha duit a una pèssima gestió de la crisi econòmica. De totes maneres, i gràcies a la llei electoral, mentres el PP no pateixi una baixada com la del PSOE o s'escindeixi, les esquerres per separat no aconseguiran grans resultats electorals. Combinar nacionalisme i federalisme no és tan difícil, si interessa; un exemple claríssim és el nacionalisme-sobiranisme del PSM i el federalisme d'IV. Sembla que al PSM no li fa nosa el federalisme d'un petit partit com IV però sí el de una gran coalició com EU. Tot això amb la lògica dels resultats electorals que hem conegut en el passat. Altra cosa, seria que el bipartidisme caigués definitivament i aquí és a on EU té molt a guanyar.

Valoració:7menosmas
Per Pepinete, fa mes de 7 anys

Tens tota la raó, de politica no en sé gens, però tenc una mica de memòria, tampoc gaire: què se deia aquell partit que es presentava a les europees amb CiU i UM, no era PSM?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris