cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Enllaçats per la llengua arriba al Congrés dels Diputats

21086

D’esquerra a dreta: Gascó, Font, Callón, Bilbao i Arenys al Congrés.

Enllaçats per la llengua portà ahir les seves reivindicacions en defensa de l'idioma propi al Congrés dels Diputats, després de la gran jornada de dissabte arreu dels Països Catalans.

Enllaçats per la llengua, CIEMEN, Kontseilua i A Mesa pola Normalización Lingüística exposaren davant dels diputats d'Amaiur, d'ERC, del Bloc Nacionalista Gallec, de Compromís, d'Iniciativa Verds i d'Izquierda Plural el seu rebuig a l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), perquè suposa un "atac directe" a les comunitats lingüístiques que representen. És per això que les entitats en defensa de la llengua demanaren ajuda als grups parlamentaris per intentar frenar la implementació de la reforma.

De moment, Amaiur i ERC ja han confirmat el seu suport a les organitzacions en tot el que faci falta exposar al ple del Congrés i es comprometeren a interpel·lar el president del Govern, Mariano Rajoy, i el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, sobre aquestes qüestions.

Per part d'Enllaçats de les Illes hi assistí Maria Antònia Font; del País Valencià, Amanda Gascó; d'A Mesa pola Normalización, Carlos Manuel Callón; de Kontseilua, Paul Bilbao, i del CIEMEN, Maria Arenys.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per El litri, fa mes de 8 anys

De lo que deberian estar encantados los cinco catalinos es de estar sentaditos en el Congreso de los Diputados.... pobres infelices catalinos

Valoració:1menosmas
Per Fart de tot, fa mes de 8 anys

@eivissenca:Sa teva manera de veure sa evolució de ses llengos me pareix partidaria,beneficía mes han es Catalá, i si,me preocupen es nins,me preocupa que els estau adoctrinant i filleta aixó no ho permetrem,lluitarem amb totas se posibilitats per que sa llengo de ses illes no se perdi,vos queixau que s'estat central agredeix a l'idioma propi i vosaltres feis lo mateix amb es Mallorquí.Deis que son fatxes,dictadors i feis el mateix,sustituir una cultura,una llengo i unas costums per sa cultura catalana,tot aixo amb sa ajuda de renegats i venuts a sa ide a de uns paisos catalans que,si coneixes sa historia de España te donas conta que aixo d'es paisos catalans es una gran mentida,com casi tot lo que se relaciona amb es nacionalisme catalá,que esta soportat per una permanent tergiversació de sa historia real i adecuada han es seus interesos.

Valoració:-1menosmas
Per Eivissenca, fa mes de 8 anys

@Fart de tot:
ses llengües no són coses tancades, evoluciionen, agafen paraules noves... És un enriquiment i no té perquè implicar que deixem de fer servir ses paraules pròpies. No ens tanquem amb el que és d'aquí i el que no. No ens apropiem d'una cosa que no és només nostra. I no et preocupis pes nens, són més llestos del que pareix. No són com naltros. Preocupem-nos més pes fet que potser arribarà un moment que només tinguin s'oportunitat d'estudiar en castellà, com passava només fa uns anys i ja en plena democràcia. Si està bé que aprenguin anglès o altres llengües, perquè no han de tenir un coneixement més ampli de sa seua llengua? No deixaran de ser mallorquins pes dia d'això! Sí és cert que aquí a ses Illes ens falta una mica de producció editorial, audiovisual, etc. en ses nostres modalitats i que seria una eina fantàstica perquè es més joves coneguessin ses varietats balears. Però això és cosa nostra, no ens ho vindran a fer es de fora. A catalunya ja hi ha un parell de noveles escrites en diferents variants, per exemple, "Primavera, estiu, etc.", preciosa i escrita en el parlar de les terres de l'Ebre. Te le recoman, perquè vegis que tot és més divers i ric del qu peneses. Per cert, a Eivissa sí que menjam botifarres, però són diferents a ses de Catalunya, què fem idò, els hi canviam es nom? No t'ofenguis, però crec que ets tu que has d'obrir-te una mica més.

Valoració:-1menosmas
Per rafael, fa mes de 8 anys

Jo penso que estem obligats a coneixer totes les llengües que es parlen aqui, es a dir: castellá, catalá i mallorquí i fins i tot anglés o alemany qui pugui o tengui facilitat per aprendre i si a més aprenen a escriure els idiomes mol mijor, la premissa es sempre respetar i seren respectats. Jo ara per eixemple estic aprenent el catalá i aixó n'es cap bestiesa.

Valoració:1menosmas
Per Fart de tot, fa mes de 8 anys

@Eivissenca:Me sap greu que te molestin es meus comentaris,sa meva intenció es fer veure que se esta implantant unas costums i un xerrar que no son d'aqui,i no tenc res contra ellas pero cuan se utiliçan per allisonar es Catalá la veritat,molesta.Ves un horabaixa a cualque plaça,aprop de aon jugan es nins de 7 a 12 anys,sentiras que xerran amb paraulas que no son de Eivissa ni de Mallorca.Es Catalá estandard,ho torn dir,arracona i sustitueix es Mallorquí i S'eivissenc,m'es igual si es s'estandard ho es Barceloní ho es que sigui,la veritat que sa seva ensenyança a ses escolas fa perdre es xerrar de ses Illes,que degut a sa seva insularitat te paraulas i caracteristicas propias,molt diferents d'es Catalá,i si no se preservan desapareixeran,lletgeig ''Ses Rondaies Mallorquinas'' i veuras cuantas paraulas existeixen que a Catalunya no han sentir dir mai,son nostras,de sa llengo d'aqui,genuinas de ses illes i estan en perilld'extinció.¿Se pot entendre aixó?...Jo crec que lo que esta nececitat de protecció es sa llengo que xerram a ses Illes,anomenala com vulguis,pero es nostra...Insisteix amb lo de botifarres i renegats de sa seva cultura i costums.Adeu i esper que aquests comentaris te obrin la ment.

Valoració:-7menosmas
Per Eivissenca, fa mes de 8 anys

Per a Tolo:
lee otras noticias sobre lengua catalana, no sólo ésta, y verás que la participación es muy diferente. De todas maneras, la noticia tampoco es tan trascendente, sólo nos han escuchado de momento los grupos afines. te lo digo en castellano, por si acaso...

Per a Fart de tot:
jo sí que n'estic, de farta d'aquesta catalanoofòbia paranoica que s'ha implantat a ses illes. Em voldries explicar en què parles tu?? I ningú vol imposar res, es català té moltes variants, és una llengua rica, amb moltes diferències donada sa dispersió geogràfica... Una alttra cosa és sa llengua estàndard, qüestionable en algunes coses, és veritat... Però no mesclis coses.Ells mengen calçots i naltros, a Eivissa, per exemple, pebreres torrades, i pes dia d'això ningú perdrà ses arrels ni sa cultura ni res. Comentaris com es teu fan més mal a sa llengua que tots els Werts del món... perquè la fereixen des de dins.

Valoració:1menosmas
Per tolo, fa mes de 8 anys

gracias DB,

fiel reflejo de lo que es la sociedad catalanista en las islas, es decir, 3 comentarios, jajja

buen barómetro, gracias.

Valoració:18menosmas
Per Fart de tot, fa mes de 8 anys

¿Tant els costa veure que es Balears sentim com una invaçiò sa ensenyança d'es Català,que arracona i far desapareixe sa llengo que aqui xerram,que te ses sevas caracteristicas moltas diferencias d'es Català que mos volen imposar? ¿Perque volen fer desapareixer es Mallorquìi sa seva cultura promocionant es Català i sa seva cultura? ¿Castellers?...¿Calcots?..I que mes ¿botifarras? Ja hen tenim moltas de Botifarras pasturant per Mallorca,quasi totas vengudas de Barcelona i aplegadas amb cuatre renegats de sa seva llengo, sa seva cultura i se.s sevas arrels...Quina vergonya

Valoració:8menosmas
Per mallurquin, fa mes de 8 anys

y en el congreso les dijimos:

partiu per on heu vengut, estimats. Anau a ferne un poc

Valoració:0menosmas
Per Foc i fum, fa mes de 8 anys

Quan tinguem el nostre propi Congrés, en en llevarem de feina de damunt!
No caldrà anar-hi!

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris