algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Les Balears han perdut 11.500 autònoms en els darrers cinc anys

Malgrat que fa quatre mesos que l’atur baixa a les Illes, la creació de llocs de feina no remunta

21236

El sector de la construcció és el que més treballadors autònoms ha perdut en els darrers cinc anys.

Les Balears han perdut prop d'11.500 treballadors autònoms d'ençà de l'inici de la crisi. Segons dades del Ministeri de Treball, el darrer dia de gener d'enguany -la darrera dada disponible- hi havia 73.548 autònoms afiliats a la Seguretat Social. En concret, són 11.478 manco que els afiliats el mateix mes del 2008, just a l'inici de la crisi econòmica. Des de llavors, la destrucció d'ocupació ha estat una constant.

La pèrdua de llocs de feina és una de les conseqüències més greus de la conjuntura actual i un dels efectes més mals de recuperar, ja que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) per sobre del 0% no es tradueix d'immediat en creació d'ocupació. No debades, tot i que en els darrers mesos l'Arxipèlag ha liderat la disminució de l'atur, les afiliacions no s'han incrementat. El febrer es registrà un canvi de tendència i les Illes crearen llocs de feina respecte de gener, una dinàmica que, des del Govern balear, confien que es consolidi amb l'arribada de la temporada alta. No debades, des d'UGT feren una crida a l'empresariat illenc perquè faci nous contractes per a aquest estiu.

Tanmateix, el sector hoteler té les plantilles dimensionades. Una bona temporada com la que es preveu farà que no es destrueixin llocs de feina en els establiments, però el sector turístic no pot absorbir el gran gruix de desocupats que hi ha a les Balears, molts dels quals provenen de la construcció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris