algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

El Govern demanarà 4 milions de fiança a Urdangarin i Torres

504

El Govern exigirà una fiança d'entre 3,5 i quatre milions d'euros als responsables de l'Institut Nóos.

Ballesteros - URDANGARIN REGRESA

No només la Fiscalia Anticorrupció i el col·lectiu ultradretà Manos Limpias reclamaran una fiança de responsabilitat civil a Iñaki Urdangarin i Diego Torres. El Govern de les Illes Balears també exigirà una fiança d'entre 3,5 i quatre milions d'euros als responsables de l'Institut Nóos.

De fet, les peticions de fiança de la Fiscalia, Manos Limpias i el Govern fa setmanes que estan preparades. Anticorrupció i el col·lectiu ultra demanaren una fiança de 8,2 milions d'euros dimecres de la setmana passada, a la vegada. Però que l'Executiu no ho fes llavors no vol dir que no ho hagi de fer; ni que en tingui dubtes o encara hagi de prendre la decisió. També fa força temps que els membres del Govern ho tenen decidit i, segons fonts relacionades amb la investigació, tenen previst reclamar-la la setmana entrant. És més, que l'Executiu no actuàs així seria difícil de justificar.

Cal recordar que el Govern està personat en tot el cas Palma Arena, com a perjudicat directe en el possible desviament de doblers públics, i que el cas Nóos només és una de les 27 peces. De fet, els missers del Govern, com és lògic, han treballat coordinant-se amb el fiscal Pedro Horrach i, fins i tot, probablement també amb el col·lectiu Manos Limpias. Els acusadors, públics o no, solen coordinar-se per tenir més possibilitats d'èxit.

De fet, la diferència de xifres entre la fiança que reclamaran el fiscal i Manos Limpias d'una banda i el Govern de l'altra no es deu, en cap cas, a una diferència de criteri. L'Executiu només reclamarà partint dels doblers que l'afecten: dels que presumptament s'han desviat de les institucions de les Illes. Els que s'haurien desviat de les institucions valencianes, les altres grans perjudicades de la trama Nóos, els hauria de reclamar la Generalitat, en tot cas. En canvi, la Fiscalia i Manos Limpias calcularen la fiança a partir de tots els doblers públics presumptament desviats per la trama més un mínim d'un terç, com diu la llei. La fiança civil pretén servir per garantir la recuperació dels doblers en cas de condemna.

El jutge José Castro ja va donar la setmana passada un termini de vint dies a les parts personades al cas perquè es pronunciassin sobre la petició de fiança de 8,2 milions. Cal recordar que, si el jutge la donàs per bona, Urdangarin i Torres haurien de fer front a aquesta quantitat entre tots dos, solidàriament -fet que no vol dir necessàriament a parts iguals-. Passats els vint dies, el jutge estudiarà les peticions i les al·legacions dels missers defensors, que s'hi oposaran. El misser d'Urdangarin, Màrius Pascual, ja va dir que trobava la xifra "exagerada". Amb tot, es basa en els sis milions d'euros que la trama Nóos va cobrar de les institucions balears i valencianes.

Una de les raons que podrien explicar el retard del Govern en la petició de la fiança és la filtració, la setmana passada, de les peticions de la Fiscalia i de Manos Limpias el dia abans que es registrassin. De fet, la que es va filtrar el dia abans va ser la de Manos Limpias. Els altres acusadors s'havien de sentir incòmodes.

El col·lectiu ultradretà és conegut pel seu afany de protagonisme a través de causes judicals. Es persona en totes les que pot i els seus membres intenten acaparar els favors i l'atenció dels mitjans de comunicació. La petició de fiança de Manos Limpias, d'una trentena de pàgines, sembla just un resum de les més de dues-centes que va aportar el fiscal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris