algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

La improvisació del Govern de Bauzá indigna els empresaris

No entenen la falta de planificació d’Aguiló amb la creació dels nous tributs. L’Executiu no té elaborat el reglament que ha de regular el funcionament dels imposts. Es mantenen negociacions obertes, tot i que els pressuposts ja estan fets

535

Els empresaris consideren que la feina de Josep Ignasi Aguiló pot frenar la reactivació econòmica.

Joan Riera - Arxiu.

Els empresaris estan indignats amb el Govern de José Ramón Bauzá per molts i diversos motius. El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, acapara les crítiques dels empresaris de les Illes Balears, que l'acusen d'una constant improvisació i d'una falta de rigor extrema. Consideren, fins i tot, que pot frenar la reactivació econòmica.

El detonant que ha fet esclatar la revolta empresarial -de moment, soterrada, però virulenta- són els tres nous impostos que impulsa el Govern amb l'elaboració dels pressuposts del 2013. Es tracta, com se sap, dels tributs sobre els envasos, els cotxes de lloguer i els grans establiments comercials.

El col·lectiu, davant de la creació de nous tributs, no va tardar a mostrar-hi el seu desacord. Sempre ha defensat, i abans també ho feia el Partit Popular, que per incentivar l'economia el millor era abaixar-los.

La decisió de crear nous imposts de l'Executiu Bauzá ha molestat molt els empresaris, perquè arriba, a més, després que el Govern de Mariano Rajoy decidís augmentar l'IVA.

Però no és la creació dels nous tributs el que més ha indignat aquest sector, sinó la improvisació demostrada i la falta de rigor i planificació. El vicepresident econòmic visità dilluns passat la seu de la CAEB -la gran patronal empresarial- i els empresaris confirmaren la falta d'un criteri seriós per part de l'Executiu.

En aquest sentit, troben inexplicable que Aguiló avaluàs la possibilitat d'implantar diferents imposts de caràcter autonòmic fins a pocs dies abans de la presentació dels pressuposts del 2013. Es pensà, inicialment, a gravar el transport d'energia elèctrica i les antenes de telefonia mòbil o els saldos bancaris, opcions rebutjades en el darrer instant.

Els empresaris consideren que la improvisació ha estat màxima amb la creació dels nous tributs. Els rebutgen, però els ha indignat comprovar que el Govern els ha inclòs en els comptes del 2013 sense haver-los pactat amb els sectors implicats. I més encara, els ha provocat un profund disgust comprovar que l'Executiu té quantificats els ingressos que suposarà cada nou tribut, però encara no sap com els ha d'aplicar.

Estan disposats a negociar amb l'Executiu tot el temps necessari per evitar l'aplicació dels nous imposts, però han quedat bocabadats en veure que ni el vicepresident Aguiló sap com ha de redactar els reglaments que densevolupin els tres imposts. En aquest sentit, el Govern té programades reunions amb diferents sectors la setmana que ve i la següent.

Els tres imposts

Els empresaris de cotxes de lloguer critiquen que el Govern els vol imposar un tribut, però no sap com ha de controlar el nombre de vehicles existents i el de cotxes llogats diàriament. De fet, no hi ha, ara per ara, un registre de vehicles ni la manera d'esbrinar si un cotxe ha estat llogat. Els propietaris d'empreses de cotxes de lloguer, a més a més, semblen decidits a traslladar la seva seu a altres comunitats en un intent d'evitar el pagament.

L'impost dels envasos suposa també un greu problema per al Govern a l'hora d'elaborar el reglament. Aguiló valora ara l'opció que siguin les distribuïdores les que paguin el Govern. Ara bé, dilluns passat no va saber respondre en la reunió amb els empresaris com evitarà que es comprin les begudes a un distribuïdor de la Península per no abonar així l'impost autonòmic.

I el desgavell no és menor amb el tribut per a les grans superfícies. De fet, el representant d'una gran cadena mostrà a Aguiló la seva perplexitat per la manera d'actuar del Govern i les pressions d'alguna companyia han arribat al ministre José Manuel Soria.

De fet, ja s'ha plantejat la possibilitat que els nous imposts no es comencin a aplicar el primer de gener, sinó que s'apliquin al segon semestre de l'any. Els empresaris, evidentment, veuen bé que l'impost, si n'és inevitable l'aplicació, es retardi com més millor. Ara bé, valoren aquesta opció com una demostració més de la falta de planificació d'un govern que ara intenta cercar el consens.

Els hotelers, encara que la Llei del turisme els agrada, no veuen amb bons ulls les noves càrregues impositives. En privat, la gerent de la Federació Hotelera de Mallorca, Inma de Benito, no dubta a criticar amb inusitada duresa la feina i la constant improvisació d'Aguiló. En aquest mateix sentit, Álvaro Middelmann, d'Air Berlin, considera també molt negativa la feina de Vicepresidència amb els nous tributs.

Hi ha coincidència entre els empresaris que muntar grups de treball és bo, però tenen clar que el marge de maniobra serà quasi nul, atès que els tributs ja estan pressupostats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per La veu de les Illes, fa mes de 8 anys

El pais necessita un partit de centra-dreta i que defensi els interessos de les Balears, doncs no basta que n'hi hagui un d'esquerra com el PSM, perquè l'electorat Illenc, necessita que Balears pugui poder triar sense haver de votar a partits espanyolistes com el PP i el PSOE. Sinó, per molt de disbarats que faci el PP, els seus votants els seguiran votant, perquè difícilment votaran un partit socialdemòcrata.

Valoració:7menosmas
Per Guillem, fa mes de 8 anys

Senyor empresaris, teniu allò que heu votat, per tant, allò que vos mereixeu. Fins ara heu fet i desfet com heu volgut. Ara, vos aguantau, com ens aguantam tots.

Valoració:21menosmas
Per Juan Massot, fa mes de 8 anys

Els empresaris han de saber que el PP a Balears és una oficina sucursalista que respòn als interessos de Madrid i qui té és cul llogat a un foraster no pot cagar aquí on vol. Si volen canviar això ja saben a qui no donar suport d'aqui a 2 anys i mig i prendre mostra del model català.

Valoració:7menosmas
Per Riteta, fa mes de 8 anys

Empresaris, per ventura convé que facin un canvi a l'hora de donar suport a forces sense seny. Evidentment no podeu al psoE i associats, que han demostrat el que saben fer.

Hi ha horitzó nou a la política de les Illes Balears i vosaltres hi teniu qualque cosa a aportar. O no?

Valoració:15menosmas
Per Esteve, fa mes de 8 anys

Totalment d'acord amb en Joan. Els neo empresaris estaven d'acord amb les retallades socials i amb les baixades dels sous del treballadors, paga extra, etc. ja que els afavoria però ara que els afecta a ells econòmicament ja no els va bé. Imagino, que ara per no tenir manco beneficis ( que no pèrdues ) que faran? Acomiadar més gent o davallar més els sous i al final els més perjudicats com sempre, els treballadors!

Valoració:19menosmas
Per joan, fa mes de 8 anys

Els neoconservadors escampen per les teles que els sindicats o les teles autonòmiques han rebut milions i milions d'euros i que aquests doblers podríen haver anat destinats a les víctimes de desahucis. Han invertit ells cap euro als deshauciats procedent del tancament de TV de Mallorca , acomiadament d'interins i retallades a sanitat i educació?.
Molt me tem que no. Aquests doblers no els tornarem a veure més perquè van a destinats a mantenir el sistema de poder que ens va desmantelant l'estat del benestar a poc a poc. Aquests darrers tres anys: 12.000 milions d'euros de benefici per als grans empresaris i 26.000 milions d'euros menys en els salaris dels treballadors. Tot plegat és una gran mentida, un atac organitzat i premeditat pel poder polític, empresarial i financer neoconservador

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris