algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

La crisi satura els jutjats socials, que ja citen per a 2015

L’allau d’acomiadaments motivats per la situació econòmica dispara les demandes fins al punt que ja es donen dates per fer els judicis d’aquí a tres anys

La crisi econòmica també afecta la Justícia. Els jutjats socials de Palma ja donen citacions per fer judicis l'any 2015, segons confirmaren fonts judicials. La sobrecàrrega d'assumptes derivats de la conjuntura actual ha duit al col·lapse i, en aquests moments, els jutges socials de Palma no tenen cap reforç. Actualment, hi ha 4 jutjats socials i una sala del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

Aquest retard repercuteix en els ciutadans afectats, que han d'esperar que passin els mesos perquè es resolgui la seva situació. L'únic sou que perceben aquest temps és la prestació d'atur, en cas que hi tinguin dret. De tota manera, el fet que els judicis s'allarguin tant pot provocar que els treballadors esgotin la prestació abans que es faci el judici.

La majoria de demandes són per acomiadaments, segons indicaren advocats laboralistes, que mai no s'havien trobat amb aquests retards. En tot cas, els missers sostenen que la situació s'ha agreujat des de l'entrada en vigor de la reforma laboral que aprovà el Govern de Mariano Rajoy el mes de febrer passat. La nova norma elimina l'obligació de pagar els anomenats salaris de tramitació. Això és que, en cas que el jutge declaràs improcedent l'acomiadament, l'empresari demandat havia de pagar al treballador la indemnització, més les nòmines corresponents als mesos compresos entre la data de l'acomiadament i la data de la sentència.

Per aquest motiu, en moltes ocasions s'arribava a un acord entre les parts abans que es dugués a terme el judici. De fet, la necessitat d'acudir al Tribunal d'Arbitratge i Mediació (TAMIB) no s'ha suprimit. Això no obstant, des de l'entrada en vigor de la nova reforma laboral molts empresaris ja no acudeixen al TAMIB. "Encara que finalment el jutge doni la raó al treballador i declari improcedent l'acomiadament, l'empresari ja no haurà de pagar el salari de tramitació", indicaren els missers. Per això, "no tenen tanta pressa a arribar a un acord". De fet, els empresaris guanyen temps, assenyalaren els advocats, ja que, si han de pagar la indemnització, no ho han de fer d'immediat, sinó quan es dicta la sentència.

Tres mesos

Els missers recorden que fa uns anys els judicis per acomiadaments tenien lloc com a molt al cap de tres mesos d'interposar la demanda. A més, en el cas que fos declarat improcedent, l'empresari podia reclamar al Fons de garantia salarial (Fogasa) la part corresponent del salari de tramitació a partir del segon mes de l'acomiadament.

Tanmateix, els casos d'acomiadaments no són els únics que col·lapsen la Justícia. El retard en les reclamacions de quantitat encara és major, ja que els acomiadaments tenen prioritat. Alguns casos de reclamacions de quantitat interposats fa més d'un any encara no se sap si s'han admès a tràmit, explicaren els missers. "Poden arribar a passar fins a tres anys perquè un treballador cobri els doblers que li pertoquen". I és que el fet que algunes empreses hagin fet fallida retarda encara més el procés.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escoltava, fa mes de 8 anys

vergonyos realmente vergonyos

Valoració:2menosmas
Per XL, fa mes de 8 anys

Però ara amb la "taxota" hauràn de pagar un bon grapat més d´euros per defensar una misèria d´indemnització. Això ferà un trò bén aviat.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris