cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Aguiló: “Nosaltres mai no hem pensat que Madrid ens robi”

561

Josep Ignasi Aguiló, vicepresident econòmic.

Tomeu Martí - J.Torres.

Josep Ignasi Aguiló (1962) és llicenciat i doctorat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Fou vicerector de Planificació Econòmica de la UIB. Abans d'entrar al Govern, la seva experiència en la gestió es limità a la direcció de l'Escola d'Empresarials.

 

Madrid ens roba?

Nosaltres mai no hem pensat que Madrid ens roba... Sí que pensam que hem de trobar un sistema de finançament que sigui més adequat, millor per a les Illes Balears, que ens ofereixi els recursos que pensam que ens pertoquen...

Quina és la balança fiscal real? Què hi perdem els ciutadans de les Illes Balears?

En funció de qui fa el càlcul surt una quantitat o una altra.

Però podem parlar d'una quantitat concreta?

No. Hi ha moltes metodologies. No trobarem dos economistes que ens donin la mateixa quantitat.

Hi ha cap altre comunitat amb càrregues impositives més elevades que les Illes Balears? Som els balears els que més imposts pagam?

No som els que més pagam. Estam en línia amb altres comunitats... A Catalunya paguen molt més, per exemple. Hi ha comunitats que han apostat perquè una part substancial dels ingressos provinguin de càrregues impositives. No és el nostre cas... S'ha de considerar que a les Illes Balears, com tothom sap, vàrem viure una bombolla immobiliària, que es traduí en un increment substancial de la recaptació dels imposts de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats...

I el Govern de les Illes Balears també visqué per sobre de les seves possibilitats?

Sí. Quan esclata la crisi, hi ha governs que es pensen que és una crisi de demanda. A Balears, el nostre Executiu va apostar per gastar molt més.

Era un intent per mantenir l'estat del benestar?

M'ha de perdonar, però això és un disbarat. No era sostenible. Fa falta un reequilibri. S'ha de tornar a una dimensió real de la Comunitat. Aquell impost que et donava tants ingressos ha de ser substituït.

Però també es pot optar per menys despesa.

És evident. És el primer que s'ha de fer. Pensau que hem passat d'un dèficit de 1.000 milions d'euros a una previsió que apunta a 400 milions. Hem reduït el dèficit 600 milions en un any.

Tanmateix, augmentar els imposts, crear nous tributs, no és trair les essències del Partit Popular, que sempre havia apostat per reduir-los?

No. El Partit Popular sempre ha dit que s'ha de sortir de la crisi.

Però heu fet bandera de no apujar els imposts...

Hem fet bandera de donar suport al món empresarial perquè estiri el carro. Els imposts han de ser tan baixos com sigui possible, però sempre hem dit que volem sanitat, que volem educació, que volem serveis socials... Però sempre hem dit també que som un partit reformista, que acceptam els canvis.

En qualsevol cas, l'etiqueta d'impostos verds és just una etiqueta.

No. El primer objectiu és recaptar, augmentar els ingressos, però el PPtambé advoca pel medi ambient... Havíem d'aconseguir ingressos perquè l'activitat immobiliària no tornarà, i tampoc no és desitjable que torni.

He entès que deis que no és desitjable que torni el creixement immobiliari al nivell d'abans de la crisi?

Quan s'ha assolit un cert creixement és normal que l'activitat immobiliària es moderi i s'aposti per un entorn més agradable.

I pensau que els seus companys d'Executiu pensen com vós?

Sí. No en tenc dubtes. Ara bé, la manera de tenir un medi ambient amb bones condicions necessita activitat econòmica, s'hi han de dedicar esforços, doblers...

Hi ha uns ingressos prevists en el pressupost pels nous imposts, però encara negociau amb els afectats. Com és possible?

Els ingressos pressupostats pels nous imposts són prudents, molt prudents.

S'aplicaran a partir del primer de gener?

No, però així i tot es compliran les previsions. El 2012 ja ens deia l'oposició que no compliríem les perspectives d'ingressos. La veritat és que quan liquidem el pressupost es comprovarà que els ingressos reals estan bastant per damunt els pressupostats. L'impost de transmissions patrimonials, també. De fet, serem l'única comunitat autònoma a la qual creixeran els ingressos.

Tornant als tributs de nova creació, se us acusa d'improvisar, de no saber com regular-los.

Tenim clar com ho ferem.

Segur? No fa aquesta sensació?

I tant. Sabem com ho hem de fer. Entenc que els empresaris intentaran aturar la implementació dels nous imposts. Un polític ha de tenir clar en tot moment que ha d'acceptar les crítiques.

Estau escalivat vós?

No. No em pensava que la situació fos tan dolenta.

Heu aconseguit que comerciants i empresaris facin declaracions contra el Govern i fins i tot la CAEB ha fet una nota pública criticant l'Executiu.

Estam en un procés de canvi, de transformació. Nosaltres cercam el bé comú.

Sembla que governau contra els vostres?

Els nostres són tots. Som aquí per solucionar els problemes de tots. Estic preocupat per la reactivació econòmica, per afavorir el conjunt.

Però sembla que tothom coincideix a criticar la política econòmica del Govern; pot ser que el camí sigui equivocat?

El camí no és fàcil, està ple de pedres, però el rumb està ben posat...

Em dèieu abans que el PP és reformista, però també és liberal. Quantes vegades us han dit en les darreres setmanes que tanqui IB3. Té sentit crear nous imposts i gastar-se 30 milions a IB3?

No m'ho han dit cap vegada. Des del Govern apostam per IB3, sempre que pugui continuar funcionant amb 30 milions...

Negàreu que Balears necessitàs el rescat fins al dia abans de sol·licitar ajuda a Madrid.

Nosaltres ens hem acollit al Fons de Liquiditat Autonòmic, perquè les condicions de finançament són millors que les del mercat.

Parlant de l'atur, les xifres no són gens bones.

És cert, però també és vera que som la comunitat que millor està.

Supòs que us han demanat mil pics quan sortirem de la crisi.

Som en el camí correcte, treballant perquè sigui com més aviat millor...

Us atreviu a dir-ne una data?

No.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tomeu, fa mes de 8 anys

Se'n duen els doblers de balears i el pitjor de tot, els nostres governants autonòmics els encobreixen.

Valoració:0menosmas
Per Concís, fa mes de 8 anys

Si Madrid no ens roba, ens ploma. Digueu-ho com vulgueu, però els fets són els que són.

Valoració:1menosmas
Per Dionís, fa mes de 8 anys

M'és igual l'opinió d'aquest senyor. Just he llegit l'encapçalament de la notícia. L'entrevista no m'interesa gens i, per tant, no l'he llegida. L'opinió d'un membre del govern-pp no m'interessa i, tanmateix, les seves argumentacions no em convencerien.

Valoració:1menosmas
Per allegro_ma_non_troppo, fa mes de 8 anys

Aquest home ja era un burro quan estava a l'escola d'empresarials i veig que no ha millorat gens ni mica. El principi de Dilbert funciona! Els inútils acaben a la direcció de l'empresa.

Valoració:1menosmas
Per Rosella, fa mes de 8 anys

Si volen el bé comú de veritat l'únic que poden fer per ser coherents és dimitir.

Valoració:1menosmas
Per Carles, fa mes de 8 anys

Naturalment, senyor Aguiló! Vosaltres no pensau; només feis allò que Madrid vos mana.

Valoració:6menosmas
Per Un Joan de tants, fa mes de 8 anys

D'acord que en funció de qui fa els càlculs surt una quantitat o una altre, però és possible que ens carreguin moltes despeses que nosoltres no hem demanat, no volem n'hi tampoc ens mareixem com per exemple un govern que molts creïm que en lloc de governar per nosaltres governa per aniquilar-nos i fer-mos desapareixer com a poble.

Valoració:7menosmas
Per Berenguer, fa mes de 8 anys

No, és evident que les illes Balears i Pitiüses són els territoris més ben tractats pressupostàriament de tot l'estat. No tenim dèficits d'infraestructures i gaudim d'uns pressuposts equilibrats, no tenim dèficits ni a sanitat, ni a educació, ni a benestar social, i les inversions en els sectors productius i en els transports (ports i aeroports) han estat constants fa dècades. El turisme arriba massivament a unes illes on s'hi inverteix molt en el manteniment del medi natural, el comerç -gran i petit- gaudeix d'una situació econòmica privilegiada i el sector hoteler i la seva oferta complementària (cafeteries, restaurants, lloguer de cotxes...) noten tota la inversió econòmica que s'ha fet, per això Can Pastilla i S'Arenal, Santa Ponça i Palmanova, bullen d'activitat econòmica i no es veu ni un sol comerç tancat.

Valoració:6menosmas
Per joaquim de badalona, fa mes de 8 anys

fins i tot jo com a turista venint 28 anys a mallorca veig i noto que madrid roba a ses illes balears. i que pagant molt, aixó es un espoli senyors. es allò de cornuts i pagar el beure. com pot dir aixó el sr. aguiló. mare de déu¡¡¡

Valoració:9menosmas
Per No sou mallorquins, fa mes de 8 anys

Ho crec. Sou tan estúpids que quan fa sol us pensau que és de nit.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris