cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Bosch defensa que no tindrà problemes amb l’elecció de llengua

El Tribunal Superior de Xustiza de Galícia ha anul·lat dos dels punts bàsics del decret educatiu de plurilingüisme

499

El decret de llengües es posarà en marxa el curs que ve a les Illes.

SERGIO PEREZ - REUTERS - X00213

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, defensà ahir que no preveu tenir problemes amb el model de lliure elecció de llengua ni amb el decret de tractament de llengües, després que el Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) hagi anul·lat dos dels punts bàsics del decret de plurilingüisme gallec.

Segons el conseller, "el nostre decret evita la consulta perquè el dret a triar llengua és individual"; en canvi, en el model gallec, a Infantil se sotmet a votació quina llengua prefereixen els pares que sigui la vehicular. La sentència toma ara aquest punt de la consulta conjunta perquè entén que l'Administració educativa no pot sotmetre a votació un aspecte tan fonamental com la llengua que s'utilitzarà a Infantil. A més a més, diu que els nins "tenen dret a rebre el primer ensenyament amb la seva llengua materna".

A les Illes, són els pares els que poden triar a segon cicle d'Infantil i a primer de Primària la llengua d'ensenyament primerenc dels seus fills. Ho fan a títol individual, independentment del que triï la resta de companys, ja que Educació garanteix l'atenció personalitzada per a aquells que no es decantin per l'opció majoritària.

El segon punt que anul·la el Tribunal és el que permet utilitzar a l'alumne el gallec o el castellà, segons les seves preferències, a excepció de les matèries lingüístiques. Pel Tribunal, aquest article és il·legal des d'una triple perspectiva jurídica: concretament, perquè va en contra de la Llei de normalització, perquè permet que l'alumne parli castellà en una assignatura impartida en gallec i perquè s'impedeix així que aprengui a expressar-se de manera fluida en gallec.

També hi haurà consulta

Tot i que el conseller Bosch nega que pugui tenir problemes en l'aplicació del seu decret de tractament integral de llengües el curs que ve, allò cert és que el seu decret també inclou una consulta. Concretament, aquells centres que vulguin aplicar un model lingüístic educatiu que no sigui el que marcarà el decret hauran d'aconseguir que més d'un 65% del cens del centre els doni suport. En cas contrari, la nova normativa inclou un increment d'hores en castellà i anglès en decriment del català.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Josep Ramon, fa mes de 8 anys

Si els tribunals accepten el teu decret (bosch) podem aplegar tots plegats, s'ha acabat la democràcia i la justícia SOCIAL.

Valoració:6menosmas
Per Foraster a Castella, fa mes de 8 anys

No, no en hi aurà cap de problema per estriar la llengua: Fpraster o Foraster.

Valoració:15menosmas
Per Salvem Mallorca!, fa mes de 8 anys

Però que diu en Bosch, si el problema és ell! Vaja si en tendra de problemes, no li queda res!

Valoració:8menosmas
Per tomeu, fa mes de 8 anys

En Bosch semble que viu sota del mar, no toca amb els peus a terra Com pot dir que no tindrà problemes amb el tema de llengua si ja els té. I si segueix fen costat a les bajanades den Bauzá en tendrà de més grossos.

Valoració:11menosmas
Per En Joanet Fill de Rei, fa mes de 8 anys

(Sr.) Bosch -Fill de Tenor-

Tenc un dubte.

Totes aquestes "boschades" que li fa fer el Caudillo Bauzà, per què les fa?

A) Perquè s'ho creu? (això equival a ser curt de gambals)
B) Perquè tenen un dossier d'alguna cosa oculta (p.ex. relacionada amb Dona Elionor Servera de March)
C) Perquè estima la cadira amb tot el cor i tota l'ànima?
D) Perquè si el fan botir hi posaran "sa rossa des Circo Balear" i això seria pitjor?

Valoració:14menosmas
Per Vorja, fa mes de 8 anys

Kreo q es una bovada q nos agan estodiar el castellano de bueno de verdad al fin i al cabo lo aprendemos en el tuenti en el Facebook..... .Es millor en català perque ens basta i sobra per llegir el Avui ,el diari de Balears , entrar en la UIB y no acer el amapol.la por Soria o Madrit.
Adeu Siau

Valoració:-2menosmas
Per Pere, fa mes de 8 anys

Quin problema pot tenir la gent per elegir la llengua? Mem si és vostè qui tendrà el problema si la gent no eligeix la llengua que li ha dit el seu "quefe" que havien d'elegir?

Valoració:13menosmas
Per Una altra del decret, fa mes de 8 anys

Idò mirau quina perla: a l'article 23 parla que les famílies tenen el dret a ser informades i consultades sobre el projecte de tractament integrat de llengües. Perquè no parlen del dret de les famílies a ser consultats sobre les múltiples retallades a educació i a sanitat, per exemple? Quina pocavergonyeria!

Valoració:27menosmas
Per Mestre, fa mes de 8 anys

FLAGRANT. Els articles 7 i 8 de l'esborrany del decret de tractament integrat de llengües donen la possibilitat que les assignatures de Coneixement del Medi, a primària, i CS Geografia i Història, a secundària, es puguinn impartir en castellà. Doncs hi el greu perill de tornar d'anar a comprar patates a La Puebla o anar al mercat dels diumenges de Santa Maria del Camino.
El medi, inel·ludiblement i innegociablement, s'ha d'ensenyar en catala!

Valoració:17menosmas
Per fil, fa mes de 8 anys

Senyor conseller, quan diu que no tendrà problemes, vol dir que és insensible a les desavinences que generarà aquest decret entre famílies, alumnes i docents?

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris