algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Bauzá salva els hospitals a costa d’engegar i redistribuir personal

509

Sansaloni, en la roda de premsa d'ahir, en què explicà com ho faran per mantenir els dos centres oberts.

P. Bota.

El president del Govern balear, José Ramón Bauzá, mantindrà oberts els hospitals Joan March i General a canvi d'engegar part del personal interí que treballa en aquests centres.

Així ho confirmà ahir el conseller de Salut, Família i Benestar Social, Martí Sansaloni, després que Bauzá anunciàs dimarts que els dos centres continuaran en marxa. Sansaloni explicà la lletra petita de l'anunci que preveu "un pla d'ordenació de Recursos Humans (RH) que lògicament durà redistribucions i acomiadaments de personal".

Actualment, hi ha 193 empleats a Caubet, 19 dels quals són eventuals, 21 interins i 153 fixos. A la Sang n'hi ha 195: 23 d'eventuals, 28 d'interins i 144 de fixos. Això representa que es podrien veure afectats per l'ajust de plantilles un total de 49 interins i 44 eventuals d'ambdós centres. A tot això, cal sumar-hi les redistribucions de personal fix d'aquests dos hospitals a altres centres, que podrien suposar l'acomiadament de més empleats interins i eventuals.

Sansaloni apuntà que la setmana que ve els sindicats ja han estat convocats per negociar la lletra petita dels acomiadaments i s'anirà perfilant la xifra concreta de quants treballadors caldrà fer fora per poder quadrar els comptes.

Un altre dels canvis que implicarà la posada en marxa del "nou model d'organització i atenció al pacient amb malalties cròniques és l'eliminació de la Gerència de Gesma (Gestió Sanitària de Mallorca). I és que amb la seva desaparició i amb el pla de RH el Govern preveu "estalviar 3 milions d'euros".

Amb la desaparició de Gesma, es durà a terme una sectorització de l'atenció sociosanitària de Mallorca. Això significa que el sector sanitari Ponent-Tramuntana, que té Son Espases com a hospital de referència, gestionarà els llits del General i el sector sanitari Migjorn-Llevant, que té Son Llàtzer com a referència, gestionarà els llits del Joan March. Pel que fa a la Unitat de Respiratori del Joan March i de l'hospital Psquiàtric, passaran a ser de referència per a tota l'Illa.

Sansaloni assenyalà que el Pla d'equilibri financer presentat l'abril passat incloïa una estalvi de 2,2 milions d'euros amb el trasllat de l'activitat dels dos hospitals, si bé sense haver de tancar els centres ja ha estat possible reduir fins a 6,6 milions d'euros. D'aquesta manera, el conseller remarcà que "hem aconseguit reduir el triple del previst per enguany en el Pla d'equilibri".

En aquest context, el portaveu de la Plataforma en contra del tancament del Joan March, Tomeu Tugores, es volgué mostrar prudent després de l'anunci de Sansaloni que es produiran acomiadaments. I és que, segons el portaveu, el capítol 1, el de personal, "ja està ajustadíssim per les retallades que s'hi han fet fins ara. A més, encara no tenim cap dada concreta de quantes persones se'n podrien veure afectades".

Reduir 12,2 milions d'euros

De moment, no hi ha data per a la posada en marxa del nou model que pretén arribar "als 12,2 milions d'euros d'estalvi" en finalitzar el 2013. Aquesta xifra és la suma dels 6,6 milions d'euros que ja s'han reduït, dels 3 milions de l'eliminació de Gesma i del Pla de RH, de l'1,8 milions que Gesma ja no paga pel laboratori de Son Llàtzer; i la resta, fins a arribar als 12,2 milions, corresponen a la millora en la gestió del flux de pacients crònics als centres sociosanitaris públics i concertats.

Per poder aconseguir aquestes reduccions pressupostàries, l'objectiu de Sansaloni és passar dels 330 euros al dia que costa un llit sociosanitari als 266,75 euros.

Amb relació al futur de Son Dureta, el conseller recordà que està inclòs en el programa electoral de PP i que es posarà en marxa el projecte quan hi hagi doblers.

El conseller afirmà que els concerts amb l'hospital de Sant Joan de Déu i la Creu Roja continuaran i que el 2013 tocarà renegociar-los, "tot i que el tema ja està molt avançat" i Sant Joan de Déu podrà disposar de 205 llits.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per De Porreres, fa mes de 8 anys

Tanmateix ja fan comptes llevar personal interí.Tant si tanquen llocs o no.

Valoració:-4menosmas
Per Quin cristo mos ha tocat, fa mes de 8 anys

El titular no por ser més desencertat: BAUZÀ NO HA SALVAT RES i no se li ha d'agrair res ni se l'ha de presentar als lectors com un salvador. Els hospitals no estaven en perill fins que va arribar aquest pobre inúti i els seus directorets i consellerets. Aneu alerta amb el que escriviu.

Valoració:6menosmas
Per Pere, fa mes de 8 anys

Aquesta és la política de l'actual govern: destruir famílies deixant a les persones sense feina. NO HI HA DRET!

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris