cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Anticorrupció demana a Urdangarin i a Torres 8,2 milions de fiança pel cas Nóos

La Fiscalia i Manos Limpias calculen que el duc de Palma i el seu exsoci varen treure, nets, 4,4 milions d’euros dels projectes que varen vendre als governs balear i valencià

545

El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, és el principal imputat pel cas Nóos, la vint-i-cinquena peça del macrocàs Palma Arena.

J. TORRES

La Fiscalia Anticorrupció i el col·lectiu ultradretà Manos Limpias demanaran avui una fiança de responsabilitat civil de 8,2 milions d'euros per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres, els dos socis que varen dirigir l'Institut Nóos i la xarxa de societats i empreses que hi havia al darrere. Calculen que, a través de la trama, varen apropiar-se 4,4 milions d'euros dels governs de les Illes Balears i del País Valencià.

Els dos principals imputats del cas Nóos hauran de fer front a la petició de manera solidària, fet que indica que ho han de pagar entre tots dos però que no té per què ser a parts iguals. De fet, els acusadors també reclamen que s'embarguin les onze societats i entitats que formen part de la trama, incloent-hi Aizoon, de la qual és copropietària la dona d'Urdangarin, la infanta Cristina de Borbó. Aquesta fiança no és perquè Urdangarin i Torres evitin la presó, no és penal, sinó que ha de servir per assegurar que, en cas que siguin condemnats, tornin tots els doblers que haurien desviat amb els seus negocis.

Acusadors

Tot i que la Fiscalia i el col·lectiu -personat en el cas com a acusació popular- no faran fins avui la petició de fiança, ahir aquest diari ja va tenir accés al document de Manos Limpias. Segons fonts relacionades amb el cas, les xifres que maneja la Fiscalia són les mateixes que les del col·lectiu ultra i tots dos acusadors s'han coordinat a l'hora de fer la petició de fiança. Cal recordar també que el Govern està personat en la causa i, previsiblement, se sumarà a la mateixa petició de fiança.

Manos Limpias els reclama una fiança de 8.189.448 euros, corresponent als 6.042.086 euros que l'Institut Nóos i les altres empreses de la trama varen cobrar de les institucions balears i valencianes més un terç d'aquesta quantitat, tal com marca la llei.

Contractes nuls

Tant el fiscal Pedro Horrach com l'acusació popular consideren que tots aquells contractes eren nuls de ple dret, al marge de qualsevol expedient administratiu, perquè se saltaren tota la normativa i tenien l'únic objectiu de guanyar-hi doblers. Amb tot, per si el jutge José Castro arriba a la conclusió que els contractes eren vàlids, ofereixen una altra xifra per a la fiança.

En aquest supòsit, tant la Fiscalia com Manos Limpias reclamarien una fiança de 5.905.079 euros. Aquesta segona xifra surt de la quantitat de què la trama Nóos s'hauria apropiat, més un terç. Així doncs, tant la Fiscalia com Manos Limpias calculen que el duc de Palma i Diego Torres haurien desviat com a mínim 4.428.809 euros públics.

Aquests doblers són el resultat de restar, dels 6.042.086 euros que la trama Nóos va cobrar de les institucions -sumant-hi els doblers que haurien obtingut via patrocinis d'empreses privades-, els 1.613.277 que realment s'hauria gastat en els projectes que va fer per encàrrec dels governs.

Detall

Dels 2.285.000 euros que l'Institut Nóos va cobrar els anys 2005 i 2006 per organitzar els Illes Balears Forum, els acusadors calculen que més de la meitat dels doblers no corresponen a cap despesa real. En concret, diuen que la trama d'Urdangarin i Torres es va apropiar 1.442.194 euros. Pel que fa als 345.086 euros gastats en l'equip ciclista Illes Balears, tenen en compte que tots es facturaren, encara que també els consideren contractes nuls.

Respecte dels Valencia Summit -els tres congressos calcats als de les Illes Balears que l'Institut Nóos va organitzar a València entre el 2004 i el 2006-, els acusadors calculen que la trama va desviar 2.606.615 euros dels 3.132.000 euros que en va pagar la Generalitat valenciana a través de la Ciutat de les Arts i de les Ciències. Quant al País Valencià, a més, tant la Fiscalia com Manos Limpias donen per injustificats els 380.000 euros que la Generalitat va pagar per la proposta de Jocs Europeus que no es va dur a terme mai.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Berenguer, fa mes de 8 anys

Però no, presó preventiva no, eh?

I a la resta del poble que ens bombin. I ben alerta de no trencar un vidre.

Això és la justícia de l'estat-metròpoli dels espanyols.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris