algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

El cas Over duu Rodríguez, Matas i Rotger davant del jutge Castro

El magistrat entrevista avui l’exdelegat del Govern espanyol arran del cas Over Marketing. Demà serà el torn de l’expresident, el seu cunyat i el president del Parlament

L'exdelegat del Govern espanyol a les Illes Balears, exconseller d'Interior, exsecretari general del PP balear i encara president del PP de Palma, José María Rodríguez, haurà de respondre avui com a imputat al jutge José Castro per la relació del PP i del Govern Matas amb Over Marketing. Demà serà el torn de l'expresident Jaume Matas, del seu cunyat i exgerent del PP Fernando Areal i de l'actual president del Parlament, Pere Rotger.

Amb les declaracions de Rodríguez i Rotger, queda ben clar que el cas Over Marketing -conegut com la branca balear de la trama Gürtel- esquitxa tant el PP d'ara com les institucions que governa. Sobretot si es té en compte que Rotger, tot i que està imputat, no ha deixat la presidència del Parlament i que Rodríguez, en la mateixa condició, pretén renovar la presidència de la junta territorial del PP de Palma. Les dues imputacions deixen el president José Ramón Bauzá en una situació incòmoda, molt més que no amb l'interrogatori de Jaume Matas, a anys llum de la primera línia política i ja condemnat a sis anys de presó per un judici anterior del cas Palma Arena. I a tot això cal afegir-hi que tot indica que la portaveu del PP al Parlament, Mabel Cabrer, aviat se sumarà a la llista d'imputats.

Segons que va declarar el mes passat l'administrador i fundador d'Over Marketing, Daniel Mercado, Rodríguez i Areal varen pagar, en negre i efectiu, una part de les campanyes electorals del PP dels anys 2003 i 2007. Tot, sota les ordres de Matas, qui va dictar encomanar les campanyes electorals a aquesta empresa de publicitat, que abans no havia fet mai feina a les Illes Balears. Segons Mercado, Areal era qui pagava en negre, habitualment, però Rodríguez ho va fer un pic i era, amb el candidat, qui dirigia els moviments del cunyat de Matas.

Tal com va publicar aquest diari, segons els documents que consten al sumari del cas, la campanya electoral del 2007 va costar, tota sola, com a mínim 733.651 euros, per sobre del límit legal, que era de 671.825 euros per al PP. A més, els com a mínim 181.031 euros que en va cobrar Over -segons els documents interns de l'empresa- no s'han arribat a declarar enlloc. És més, el PP no va declarar en cap moment que hagués pagat ni un euro de la campanya a Over, just va reconèixer factures per 35.759 euros a dues filials de l'empresa.

És previsible que el jutge també demani a Areal, Matas i Rodríguez sobre els 86.772 euros de la campanya del PP del 2003 que Over Marketing hauria cobrat no del partit, sinó a través de vuit empreses del sector turístic, segons es desprèn dels documents confiscats a la seu de l'empresa.

Així mateix, Mercado va confessar que havia arribat a un "acord" amb Matas per cobrar una part de la campanya electoral del 2003 amb "adjudicacions de contractes públics". Va assenyalar Rodríguez, just per sota de Matas, com l'organitzador de tota la trama de finançament irregular del PP amb fons del Govern. Over Marketing ha cobrat pel cap baix 3,5 milions d'euros de les institucions de les Illes Balearsi la Fiscalia sosté que bona part es varen adjudicar en contractes a dit i concursos manipulats i que moltes factures eren inflades per desviar doblers.

En aquest mateix sentit, cal recordar que Mercado va reconèixer com a pròpia una nota manuscrita, en un document del 2004, que deia: "Reclamar pagaments pendents: José María Rodríguez 80.000". Eren doblers de la campanya del 2003.

Una hora abans que no declari Rodríguez, citat a les 10.30, serà el torn de l'exdirectora general de Funció Pública Maria Lluïsa Ginard, citada com a testimoni. Tancarà la jornada d'avui l'interrogatori, a partir de la una, de José Ignacio Rodríguez Monasterio, que treballava a Over Marketing. Demà els interrogatoris començaran a les 9.30 amb Areal, seguit de Matas i de Rotger.

El president del Parlament, per la seva banda, haurà d'explicar demà els detalls d'un contracte irregular amb Over fet per l'Ajuntament d'Inca l'any 2008, quan ell n'era batle. Es tracta de 20.300 euros per una enquesta sobre l'opinió dels ciutadans respecte de l'equip de govern municipal.

L'entrenador d'Aznar

Damunt de les declaracions, però, també pesarà la revelació de l'última descoberta, que despús-ahir publicava Última Hora: que el jutge investiga Alberto Rodríguez Piñón, l'entrenador de pàdel de l'expresident d'Espanya José María Aznar. També treballà per a Over -el 2003 en va cobrar el tercer sou més alt i hi guanyà 58.467 euros-, i en el sumari del cas consta una carta d'Aznar agraint-li "la feina feta en la campanya de Balears". El jutge ha reclamat a l'Agència Tributària tota la informació sobre Piñón i sospita que hauria pogut servir a Mercado per aconseguir, via Aznar, clients entre els dirigents del PP.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris