cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Grandiosa manifestació

23452

Un moment de la manifestació que va recórrer el centre de Palma.

Miquel À. Cañellas.

Més de 40.000 persones,  segons la Delegació del Goven, varen participar ahir horabaixa en la manifestació de la vaga general que es realitzà al centre de Palma. Segons els convocants CCOO,UGT, STEI-i i USO, la xifra superà els 60.000 i es convertí així “en la més nombrosa convocada mai pels sindicats” a les Illes.
De fet, un cop arribada la capçalera de la manifestació al final del recorregut, a la plaça Major, encara hi havia gent desfilant pels  Instituts. I quan els dirigents sindicals caminaven a l’altura d’El Corte Inglés de Jaume III, la coa fregava les Avingudes amb Blanquerna: gairebé dos quilòmetres de coa i hora i mitja de recorregut.

L’acte començà tocades les sis de l’horabaixa a la plaça d’Espanya. Els primers a sortir foren els joves d’una batucada, seguits pels principals dirigents sindicals Katiana Vicens, de CCOO; Lorenzo Bravo, d’UGT; Biel Caldentey, de l’STEI-i; David Díaz, d’USO, i representants de la Cimera Social i del Consell de la Societat Civil de Mallorca. Tots ells duien el lema unitari “Vaga general. Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions”.

La manifestació es va caracteritzar en tot moment pel caràcter marcadament social. I per la fluïdesa. No s’hi registraren incidents. Entre els participants, s’hi  pogué veure la diputada d’esquerres Fina Santiago i el regidor del PSM Antoni Verger. Amb la pancarta socialista també hi eren  Francina Armengol, Sílvia Cano i Aina Calvo. Pel que fa a Esquerra Unida, desfilaren Manuel Carmona i Eberhard Grosske. Al llarg del recorregut, s’hi pogueren veure diferents sectors representats, especialment el de funcionaris públics. Docents, treballadors de l’EMT Palma i bombers, entre d’altres, es barrejaven amb famílies que duien els infants als cotxets o que es manifestaven acompanyats pel seu ca.

Un dels carrils de les Avingudes es va tallar al trànsit perquè s’hi pogués desfilar; per l’altre circulaven vehicles que feien sonar el clàxon per mostrar el seu suport als manifestants. Un segon grup de joves també amb batucada animava encara més l’ambient. I cada cop s’hi anava afegint més gent.

Hi havia pancartes individuals que deien “No volem treballar com xinesos” i “Respecta l’escola pública, crit de Bosch Esponja”, i dones amb paraigües que portaven penjats aquest objecte absorbent. D’altres pancartes, en canvi, eren més identificatives, com “Escoletes de Calvià” i “Volem el tren. Defensam el transport públic”.

La gentada imposava i fins i tot una conductora va baixar del seu vehicle per fotografiar els manifestants. A l’altura del passeig de Mallorca encara hi havia gent que sortia de l’estació Intermodal i que es volia afegir a la protesta.

A Jaume III,alguns antiavalots protegien les vitrines d’un gran magatzen. I alguns sindicalistes, en veure que encara hi havia gent de la marxa anticapitalista al passeig del Born, es queixaren que la Delegació els havia fet coincidir tres cops en les tres darreres manifestacions. Finalment, però, en arribar al Born, els anticapitalistes quedaren dins el passeig i els altres passaren sense problemes per un lateral. La Delegació del Govern xifrà en 10.000 persones els participants  en la manifestació alternativa.

La riuada de gent continuà costa  amunt pel carrer Conqueridor i finalment arribà a la plaça Major. Es va habilitar un escenari al qual pujaren els caps convocants. Fou llavors quan un sindicalista de COOO informà des d’allà dalt del nombre de manifestants. Se sentiren aplaudiments i crits de “No és una crisi. És una estafa”. El membre de la cimera social fou dels primers a parlar i  esmentà “els dos companys apallissats i detinguts” del piquet anticapitalista.

La secretària general de CCOO, Katiana Vicens, afirmà que la convocatòria havia estat “secundada massivament a Espanya i a altres països com Portugal, Itàlia, Grècia i Bèlgica”. I afegí: “No estam sols, el món ens està mirant. Hem donat una llicó a aquest govern que ens malmet”. El dirigent d’UGT Lorenzo Bravo digué: “Ha estat un triomf de la dignitat obrera. Estam fins a les pilotes i fins als ovaris d’enganyifes. Encara els  sobra temps i se’n van a bussejar o a caçar, aquests mamons”. Així mateix, el sindicalista tingué paraules d’agraïment per al president de Pimeco, Bernat Coll, i indicà que hi havia hagut més petit comerç que mai que havia decidit tancar les portes.
La plaça s’omplia i la torrentada de gent continuava. Els manifestants deien tots plegats: “Mans a l’aire, això és un atracament”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per IIII, fa mes de 8 anys

Atenció dBalears:

La bandera de la franja de presentació de les notícies "14N VAGA GENERAL Balears" és incorrecta: només hi ha tres faixes vermelles, en lloc de quatre. En canvi, la corresponent a "14N VAGA GENERAL Estat" és bastant correcta.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris