cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

El cèntim sanitari desapareix, però els ciutadans el continuaran pagant

El tribut com a tal s’elimina del projecte de pressuposts, però queda integrat en la regulació en un nou tram autonòmic en l’impost sobre hidrocarburs

23394

Els doblers recaptats es continuaran destinant a l’atenció sanitària. R.L./Arxiu.

Els ciutadans de Balears continuaran pagant el cèntim sanitari, en vigor des de l'1 de maig, malgrat que el tribut com a tal desapareix en els pressuposts de 2013. A més, aquests doblers aniran a la caixa única de la Comunitat, malgrat que el director general de Pressuposts, Antoni Costa, deixà clar que es destinaran a finançar la sanitat balear.

Des de Vicepresidència Econòmica van explicar que la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a 2012 va establir a través de diverses disposicions finals la derogació, a partir de l'1 de gener de 2013, de l'Impost sobre les Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), popularment conegut com a "cèntim sanitari", i la regulació d'un nou tram autonòmic en l'impost sobre hidrocarburs. En la regulació estatal, s'establia que els doblers recaptats a través del cèntim sanitari s'havien de destinar a la despesa en salut. No obstant això, la regulació del nou impost sobre hidrocarburs, en el qual queda integrat el cèntim sanitari, no determina cap afectació específica. És per això que els diners que arribin a la Comunitat per concepte del nou tram de l'impost sobre hidrocarburs anirà a la caixa única.

El Govern justificà ahir la derogació del cèntim sanitari com a tal per fer complir la normativa estatal, que al mateix s'ajusta a les directrius de la Unió Europea que obligà l'Estat a anul·lar-lo. El departament que dirigeix Josep Ignasi Aguiló va fer ahir aquests aclariments després que dilluns el socialista Vicenç Thomàs criticàs la desaparició d'aquest impost en els comptes de 2013.

En tot cas, el canvi de nom de l'impost no varia ni la quantia que rebrà la Comunitat ni el que hauran de pagar els ciutadans cada cop que omplin el dipòsit.

Per aquest any 2012, el Govern va preveure recaptar 37 milions d'euros a través del cèntim sanitari. Tanmateix, aquests doblers no es perceben de manera immediata, sinó que es distribueixen des del Govern central a les comunitats. És per aquest motiu que durant els primers mesos de l'entrada en vigor d'aquest impost la Comunitat encara no havia rebut cap dobler per aquest concepte.

Això no obstant, fonts de Vicepresidència asseguraren ahir que la Comunitat ja ha percebut aquests diners de l'Estat en concepte del cèntim sanitari, malgrat que no especificaren la quantia. De totes maneres, asseguraren que es compliran les previsions d'ingressar 37 milions d'euros el 2012.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un jubilat, fa mes de 8 anys

Gairebé mai no he utilitzat les receptes de la SS i he pagat de la meva butxaca els medicaments. Però ara, hauré de beneficiar-me dels descomptes. Així, en comptes de que me´n pugin el preu, els notaré més barats. No queda més remei.

Valoració:0menosmas
Per Solidaritat, fa mes de 8 anys

I això vol dir que hi haurà gent (els que han d´agafar el cotxe per anar a fer feina perquè la tenen enfora) que pagaran la festa i d´altres no? És a dir, gent que no és usuaria de les farmàcies contribuiran a pagar els fàrmacs?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris