cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

El Govern crea una taxa per cobrar 20 euros a cada nou discapacitat o dependent

Els pressuposts preveuen fer pagar al 2013 per diversos serveis fins ara gratuïts, com el registre de parelles de fet o l’ús de les finques públiques

23966

Aguiló entregà ahir els pressuposts a Rotger.

Ferran Aguiló - J. Torres.

La lletra petita dels pressuposts per a 2013 amaga sorpreses i algunes no són agradables. El projecte que ahir entrà el Govern al Parlament preveu un paquet de noves taxes, dues de les quals tenen punts de convertir-se en polèmiques. A partir de l'any vinent, l'Executiu farà pagar 20 euros a qui sol·liciti voluntàriament una revisió del grau de discapacitat o de dependència amb la intenció que aquesta sigui reconeguda i poder obtenir ajudes públiques. Fins ara, l'Administració autonòmica no feia pagar res pel servei.

Els únics discapacitats o dependents que s'escaparan d'abonar seran aquells que estan obligats periòdicament a fer-se la revisió, perquè així ho indica la resolució de reconeixement corresponent. No se'n lliuraran, per tant, els nous discapacitats o dependents ni els que voluntàriament se sotmetin a una revisió perquè hagi pogut empitjorar la seva situació.

L'aparició d'aquestes taxes fou denunciada ahir per la diputada de PSM-IV-E Fina Santiago, que, en el ple del Parlament, ho va retreure al nou conseller de Salut i Benestar Social, Martí Sansaloni, sense que donàs cap resposta.

Això no obstant, el Govern també cobrarà 20 euros a les persones que demanin inscriure's com a parelles de fet. Fins ara tampoc no cobrava. I encara crea una quarta taxa que hauran de pagar els que, a través de concessió, fan un ús privatiu o un aprofitament de béns de domini públic de l'IB-Salut.

Al marge d'aquestes, els comptes creen una taxa per a activitats en els equipaments i exteriors de les finques públiques. L'ús de l'auditori del centre de visitants del Parc Nacional de Cabrera tindrà un cost de 750 euros diaris. Usar els equipaments de Son Real costarà 1.000 euros al dia i els dels espais naturals protegits, 750 euros diaris. Realitzar qualsevol tipus d'esdeveniment dins les finques públiques, però fora dels equipaments, valdrà 750 euros al dia.

El projecte també preveu una taxa per fer activitats esportives dins els espais naturals protegits i les finques públiques. L'autorització d'una activitat esportiva tindrà un cost de dos euros per persona i una prova esportiva valdrà 5 euros per participant.

Un altre paquet de taxes afecta els ports. Dipositar una bengala de mà en el contenidor específic del port tindrà un cost de 5 euros la unitat, mentre que un MOB (home a l'aigua) costarà 28,66 euros. La utilització de la passarel·la mòbil (finger) en els ports valdrà 70 euros fins a dues hores i 35 euros per hora a partir de la tercera. Finalment, es creen taxes per al servei de practicatge i el servei d'informació a bucs.

Però, a banda de crear taxes, els comptes modifiquen diverses lleis autonòmiques, com la d'IB3 o com la d'eEmergències. En aquest darrer cas, per tal que els autors d'una infracció que hagi provocat danys públics, com un incendi, hagin de pagar, a més de la sanció corresponent, "les despeses originades per la prestació de serveis de prevenció i extinció d'incendis, rescat o emergències sanitàries extrahospitalàries".

Pel que fa a la ràdio i televisió pública, IB3, el Govern manté el pressupost en els 30,5 milions que ja tenia l'any passat.

En matèria de finançament, el l'Executiu manté l'assignació als consells de les bestretes a partir d'un futur sistema. En el cas del Consell de Mallorca, continuaà rebent 25 milions d'euros, però no es revisa a l'alça el finançament dels serveis transferits.

Quant a les conselleries, Salut torna a pressupostar els concencerts amb clíniques privades per fer avortaments. A més, es destaca que en la d'Educació les retribucions bàsiques de personal funcionari i estatutari minven uns 14 milions, passant de poc més de 190 milions a poc més de 176 el 2013. UGT i CCOO sospiten que darrere hi pot haver una supressió de 800 interins o una retallada de complements dels salaris.

Educació deixa en no-res les beques de transport escolar, que desapareixen. Les beques de menjador, que gestionen els centres escolars, seran retallades, ja que enguany s'hi han destinat 700.000 euros, que encara no s'han cobrat, i el 2013 just hi ha una partida de 600.000.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 8 anys

Ès una manera de empipar.
Tot perque no volen que paguin els estrangers extracomunitaris.
Els estrangers extracomunitaris haurien de pagar una taxa de
16.000 euros per anys , o sigui 44 euros per dia.
Si no hi hagués estrangers extracomunitaris no hauria aquesta
despesa de aproximadament de 1.200 milions de euros per any
que el contribuent ha de pagar.
Ara estam amb un diputats ignorants en aritmètica que no
saben plantejar ni resoldre una equació de primer grau.
La majoria de diputats solen esser advocats, metges i economistes,
que seria lo mateix que dir astròlogs.

Valoració:-2menosmas
Per Lógico, fa mes de 8 anys

Pero lo peor de todo es que, además ya no están entrando nuevos dependientes en las prestaciones que se pagan desde la conselleria de Salut. No pagarán a nadie más de los que ya están cobrando la ayuda porque no tienen más dinero en el presupuesto. A la Ferrando no le importan. I a Sansaloni, menos.

Valoració:6menosmas
Per jrbs, fa mes de 8 anys

Els gonellistes i els castellanistes mai tenen res a dir davant aquestes mesures cruels, sempre els sembla bé, tot el quer ve del PP.

Valoració:5menosmas
Per escola sempre en català, fa mes de 8 anys

Venga destralades damunt l'esquena dels més desfavorits.
Benaventurats els que duen a terme aquesta iniciativa perquè sou afortunats i teniu salut i doblers. Però alerta, que si sa truita dóna sa volta vos desig lo pitjor i en les condicions més indesitjables. Amén

Valoració:7menosmas
Per Gilipolles anònims, fa mes de 8 anys

Moltes queixes però aquí ningú fa res, fins on pensau aguantar. Què creis que quan acabi la crisis tot tornarà com abans. Idò no, podeu estar ben segurs que totes les mesures que prenen són, com a mínim, per a molts anys (per no dir per sempre). Sino ja ho veureu.

Valoració:12menosmas
Per Jo mateixa, fa mes de 8 anys

Els membres que formen aquest govern no son humans, no entenen que noltros ens poguem sentir ferits en els nostres sentiments. Per ells el despreci a un minusalid es una cosa que estar dins la normalidad, no entenen que per la resta de ciutadans, que si som humans amb un minim de sensibilitat, totes aquestes decicions que prenen son aberracions, inmorals, indecents... No ens hem d'amoldar a tot aixo, els hem de fer saber que no estam d'acord, ens hem d'unir contra aquesta guarda de bestiar que ens vol destrossar aquest pais que tots estimam, i ells odien, ens veuen com essers inferiors.

Valoració:14menosmas
Per rafel, fa mes de 8 anys

idò els primers que haurieu de pagar sou voltros, ja que no estau capacitats de dur el país cap endavant

Valoració:15menosmas
Per Miquel, fa mes de 8 anys

Llevant el sou a Xavi Torres i companyia, que estaria be explicar que fa tanta gent al Palma Arena (una gran vergonya) ja tenen aquest impost amortitzat!

Valoració:14menosmas
Per tanmateix, fa mes de 8 anys

Si tancassin PP3, els discapacitats i dependents no haurien de pagar l'impost revolucionari de 20€

Valoració:17menosmas
Per ciutadà lliure, fa mes de 8 anys

No ens cabiga dubte de que les empreses de lloguer de cotxes sense xòfer fan un bon negoci a les Illes Balears a costa de les infraestructures vials que són propietat de totes i tots els ciutadans. També fan una contribució espectacular a lamalabaretament del mediambient i tenen una incidència significativa a l'hora d'avaluar la siniestralitat viaria. Per tant, digui el que vulgui el ministre Soria, el pagament d'una taxa que gravi el lloguer de vehicles sense xòfer és prou convenient

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris