cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

El Govern ara es posa a negociar per rapinyar algun euro de Madrid

El seu marge de maniobra és mínim, perquè no va fer res quan era l’hora de discutir els Pressuposts Generals

24110

Entre rialles i bones paraules, Bauzá no negocià les esmenes amb els seus de Madrid. Resultat: comptes públics de pena i més imposts.

R.L. - Arxiu.

El Govern Bauzá s'ha posat ara a negociar per si pot rapinyar algun euro més dels Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) per a la Comunitat el 2013. Una pèssima comunicació entre el Consolat i els representants de les Illes Balears a Madrid, la falta de planificació i el nul pes dels polítics illencs han deixat les Balears amb unes inversions irrisòries en el projecte de llei dels PGE.

El Govern intenta ara aconseguir una major inversió, quan la resta de comunitats ja fa mesos que han negociat amb Madrid i han tancat els seus acords. En canvi, el Govern de Bauzá no ha va fer cap passa per negociar amb Madrid. Els diputats illencs del PP, per part seva, només han estat citats una vegada pel Govern -concretment, pel vicepresident Josep Ignasi Aguiló-, i quan els PGE ja s'havien presentat. La ‘passivitat' d'aquests diputats no és estranya: la iniciativa correspon al Govern autonòmic i, a més, és conegut el distanciament de Miquel Ramis, que coordina l'activitat parlamentària a Madrid, amb Bauzá. Com se sap, el president no el defensà perquè ocupàs la Secretaria d'Estat de Turisme. Ara, el marge de maniobra de l'Executiu per rapinyar inversió o una millora d'alguna partida s'ha reduït a extrems gairebé ‘impossibles'.

De fet, quan els diputats del PP balear intentaren introduir algunes esmenes al Congrés per millorar la inversió de Madrid, ja no era factible. El grup parlamentari popular del Congrés les va vetar perquè ningú no havia fet res per consensuar-les amb el Govern de Rajoy.

Bauzá negocia ara una millora en les inversions per la via del Senat, després de no haver pogut introduir ni una sola esmena en el Congrés. De fet, l'única que fou tramitada afecta les Balears, i és per llevar-li al voltant de 200.000 euros d'una partida finalista dels parcs nacionals.

En tot cas, la senadora per Balears Maria Antònia Garau anuncià dimarts passat a la Comissió d'Hisenda del Parlament balear la intenció de presentar un bloc d'esmenes als PGE per 355 milions a la Cambra Alta. Això no obstant, ha admès que encara no s'han presentat, ni tampoc consensuat. Explicà que "estan pendents de la negociació entre el Consolat i Madrid". Però la negociació ara amb els ministeris és molt complicada, perquè els pressuposts ja estan elaborats.

Augmentar la inversió a Balears suposaria una retallada per a una altra comunitat. I a aquestes altures això resulta molt complicat. De tota manera, el Govern balear no renuncia encara a modificar el PGE i la senadora Garau té les esmenes preparades.

El termini per negociar es va escurçant. Dia 19 és el darrer per presentar canvis. De moment, no hi ha cap tipus d'acord, però Bauzá insisteix a cercar una major inversió de l'Estat.

El pressupost de l'Estat

Madrid deixa en només 78,72 milions la inversió a les Balears, un 45,04% menys que enguany, que arribà als 140,94. La rebaixa mitjana per comunitat és només del 16,10 per cent. Balears és, doncs, el territori més perjudicat, només per darrere de Navarra, però que té un règim foral propi.

A més a més, desapareixen un altre any els 150 milions d'inversions estatutàries, la del ferrocaril és quasi testimonial i els convenis de carreteres pateixen igualment una retallada substancial.

Pep Ignasi Aguiló assegurà que la inversió prevista "no és acceptable", i el mateix president José Ramón Bauzá qualificà els PGE "d'injustos". De moment, res d'això no serveix per moure els comptes de l'Estat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per teix, fa mes de 8 anys

I pensar que aquets ineptes del ppsoe s'enduen més del 80 % dels vots.
Mai qui ho fot ho pot arreglar (Einstein)

Valoració:1menosmas
Per Xaume, fa mes de 8 anys

Mentres un xotet de corda
sigui el poble mallorquí,
els nostros doblers feran ruta
des de Mallorca a Madrid.

Si en lloc de xots fossim homos
els mascles de per aquí,
ni els tres exèrcits podrien
dur-se'n un euro a Madrid.

Valoració:3menosmas
Per escola sempre en català, fa mes de 8 anys

Ara no ha de fer veure que s'esforça per estirar cap a ses illes. Malauradament qui se'n duu les clatellades som els ciutadans, com sempre.

Valoració:2menosmas
Per BAUZOT, fa mes de 8 anys

P+A+T+E+T+I+C = JOSERRA

Valoració:3menosmas
Per Tià, fa mes de 8 anys

Comèdia, comèdia i més comèdia.

Són uns falsos i uns barruts.

Valoració:20menosmas
Per moises, fa mes de 8 anys

Si teniu qualsevol www.accidente.es en la via publica, estem a la vostra disposició per ajudar-vos en tot i sense cap cost pel servei!!!

Valoració:14menosmas
Per pepet pa i trossos, fa mes de 8 anys

Al parlament en Baussa va dir que teníem que esperar una sorpresa. L' única que podem esperar es no veurem amb els calçons a l'alçada dels turmells .

Valoració:5menosmas
Per Marujita, fa mes de 8 anys

JOSERRA, CANTAMANYANAS ! JA CONTARAS ES COBERBOS A SA TEVA CHONI !

Valoració:8menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 8 anys

@macia, sí estan per espitjar el botó que els diguin, si són del pp o del psoE hi són per a això. Pensar que hi són per a una altra cosa és no veure la realitat tal com és.

Ningú que sigui del pp o del psoe fa altra cosa que pitjar el botó que diuen els "jefes" de Madrid. És la seva feina, el seu paper, no enganen ningú. Si no volem això hem de tenir una força política que no sigui d'obediència madrilenya ni hagi pactat dir sí a tot a canvi de quatre cadires coixes.

Valoració:18menosmas
Per Bored & Tired, fa mes de 8 anys

Quina comèèèèèèèèèdia i quín avorrimeeeeeent!.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris