algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
18°

Anticorrupció pretén reclamar fiança al PP

En tot cas, seria civil i per assegurar que es recuperaran els doblers públics desviats a la campanya del partit a través d’Over Marketing. l La segona tanda d’imputats afectarà exconsellers en pocs dies. L’empresa tenia clar que feia actes per la cursa electoral pagats pel Govern Matas

24002

José María Rodríguez, amb José Ramón Bauzá.

ULTIMA HORA

La Fiscalia Anticorrupció es planteja reclamar una fiança civil al Partit Popular arran del cas Over Marketing, segons han confirmat a aquest diari fonts properes a la investigació. Es tractaria d'una fiança subsidiària o solidària amb la dels imputats i encara no s'ha calculat de quina quantitat però, en tot cas, és ben clar que seria milionària.

Les fiances de responsabilitat civil dels imputats i del PP haurien de ser per garantir que es recuperaran els doblers públics presumptament desviats al finançament il·legal de les campanyes electorals populars del 2003 i del 2007. Per això, d'entrada, s'ha de calcular quina quantitat s'hi va dedicar d'entre els més de tres milions d'euros que va cobrar Over Marketing del Govern.

L'última reforma del Codi Penal preveu que es pugui perseguir la responsabilitat penal de persones jurídiques -entitats- però, oportunament, l'article 31 bis n'exclou les administracions públiques i els organismes que en depenen, els partits polítics i els sindicats. Això fa impossible que es reclami una fiança penal al PP.

Com que no es pot perseguir el partit per la via penal, segons la llei tampoc no se li poden reclamar responsabilitats civils directes. Però això no evita que es pugui fer per la via subsidiària o solidària. En aquest cas, el PP s'hauria de fer càrrec de pagar la fiança repartint-se les despeses amb els imputats.

El precedent d'UM

Cal recordar que ja hi ha precedents, a les Illes Balears, en la imposició d'una fiança a un partit. El jutge Antoni Rotger, arran del cas Pícnic, en va dictar una d'1,6 milions d'euros a Unió Mallorquina el març de l'any passat, fet que va desencadenar la dissolució d'UM i la creació de Convergència per les Illes. Com que el partit no tenia els doblers, se'n varen bloquejar els comptes corrents, on hi havia 168.000 euros.

Abans d'arribar aquí, però, el fiscal Pedro Horrach haurà d'aclarir la quantitat de doblers presumptament dedicada al finançament il·legal del PP i la llista d'imputats. De moment ja n'hi ha quinze, comptant-hi els que varen declarar a Madrid i els que ho han de fer a Palma la setmana entrant. Segons fonts properes a la investigació, a partir de la setmana vinent, no, l'altra, el jutge José Castro pot dictar una nova tanda d'imputacions.

En aquesta llista, hi constarien els qui la Fiscalia considera màxims responsables econòmics de la trama: l'expresident Jaume Matas i l'exconseller d'Interior José María Rodríguez, que gestionava els doblers de la campanya electoral del 2003. També les exconselleres d'Obres Públiques i Sanitat: Mabel Cabrer -portaveu del PP al Parlament- i Aina Castillo. A més, és molt possible que imputin el president del Parlament, Pere Rotger, que era batle d'Inca quan el seu tinent de batle, Rafel Torres, va signar un contracte irregular de 17.500 euros amb Over Marketing.

La Fiscalia els investiga pels delictes de prevaricació, malversació de doblers públics, frau a l'Administració, falsedat documental i finançament irregular del partit. Sosté que es manipulaven concursos i contractes públics a favor d'Over Marketing i les filials, que el PP va pagar en negre una part de les campanyes electorals del 2003 i el 2007 i que, a més, aquestes es varen finançar il·legalment.

En aquest darrer sentit, Over Marketing s'hauria cobrat les despeses de campanya inflant concursos públics, però també, en el cas del 2007, camuflant actes electorals en contractes del Govern. Aquest és el cas, per exemple, de la campanya de promoció de l'hospital de Son Espases. En el sumari del cas, hi consta un informe d'Over amb l'epígraf "confidencial" en què s'explica aquella promoció i es diu: "Lògicament és una acció de precampanya electoral, s'ha de fer ràpid, abans que la junta electoral ho impedeixi". Over en cobrà 673.000 euros.

El Govern es persona

El Govern anuncià ahir que estarà personat com a acusació particular en el cas de suposat finançament irregular del PP, però no aclarí si se sumarà, com ha fet fins ara, a les peticions de mesures cautelars o de penes que pugui fer la Fiscalia. El portaveu, Rafel Bosch, avançà que s'aplicarà el codi ètic sobre els càrrecs que acabin imputats (hi ha dues directores generals susceptibles de ser-ho), que serien cessades. Això, que es personi i que depuri responsabilitats, és el que demanà ahir el PSIB, que anuncià accions al Parlament i denuncià que "la presumpta corrupció de Matas està dins el Govern Bauzá", afirmà Francina Armengol.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Concís, fa mes de 8 anys

Sí es nacionalista. Nacionalista espanyol.

Tothom té color nacionalista, però no del mateix nacionalisme.

Valoració:1menosmas
Per No amb el PP, fa mes de 8 anys

Amb el PP no ho faran .Si amb UM I CiU. Els jutges i fiscals tenen color politic, i no es nacionalista.

Valoració:2menosmas
Per Panconaseite, fa mes de 8 anys

XORISSOS, RICOS, RICOS !!!!!

Valoració:5menosmas
Per Au, au, au s'acaba el xollo, fa mes de 8 anys

A DM conten que l'home de na Cabrer està un poc nirviós.

Valoració:6menosmas
Per Un conte de dissabte, fa mes de 8 anys

Fa molt, molt de temps, en un país llunyà com el nostre, hi havia un jove que volia ser guàrdia civil. Amb el temps ho va ser. Però el temps passà i el jove es va cansar de servir i diuen que també es va fartar de guanyar poc i que pensant, pensant va dir: "que podria ser jo que, sense saber fer una o amb un tassó he de guanyar quatre durets més". I dit i fet: "em faré polític". Però com que no podia renunciar tan facilment al compromís adquirit amb els civils, va decidir usar l'arma, pegar-se un tir al peu i que el donassin per inútil. Així cobraria com a mutilat i no se'n aniria sense res. Anys més tard, tan bé li va anar que va arribar a ser el batle d'un poble important i ben conegut, ben en el centre del país. Conte contat, conte acabat. La realitat supera la ficció!

Valoració:9menosmas
Per Doherty, fa mes de 8 anys

El PP ha funcionat com una BANDA ORGANITADA amb l'objectiu de delinquir massivament amb premeditació i reiteració i amb una xarxa coordinada de col·laboradors treballant per executar i encobrir el delicte. Una organització perfecta amb un cap jeràrquic, Jaume Matas, i còmplices i executors a tots els esglaons de l'administració pública (consellers, directors generals, alts funcionaris...) i de l'organigrama del partit (president, responsables financers, responsables de juntes locals,...).

Valoració:9menosmas
Per JUSTÍCIA!, fa mes de 8 anys

I quan veurem en Mates on li toca estar?
No fa pudor la justícia?

Valoració:9menosmas
Per Fi, fa mes de 8 anys

Il·legalització immediata del PP per causar alarma social! A què espera el Ministeri Fiscal per a sol·licitar-la? Per què hem de permetre que la corrupció s'entronitzi en un partit polític? Empresonament de Rajoy i de Bauzá com a mesura cautelar.

Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris