cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

El PP pagà la campanya de 2003 amb ‘B’ i doblers públics

L’administrador d’Over Marketing assegura que va pactar amb Jaume Matas el finançament de la campanya i que José María Rodríguez supervisava tots els pressuposts

23630

José María Rodríguez i Jaume Matas, en una imatge d'arxiu.

L'administrador d'Over Marketing, Daniel Mercado, va declarar dia 27 a Madrid que havia tancat "un acord amb Jaume Matas" per rebre amb "adjudicacions de contractes públics" els doblers que no havia pogut "cobrar en negre" per compte de la campanya electoral de 2003. L'actual president del PP de Palma, José María Rodríguez, era qui donaria les ordres pel que fa als pressuposts de campanya.

Mercado va fer aquestes declaracions després de repensar-s'hi. Tres dies abans ja havia respost un primer interrogatori del jutge José Castro i el fiscal Pedro Horrach, però ho havia fet evadint tota responsabilitat, dient que no recordava allò que li demanaven o que era cosa de subalterns.

L'últim dissabte d'octubre va reprendre l'interrogatori dient que havia "reflexionat" i que volia "col·laborar amb la justícia". I ho va fer acusant directament l'expresident Jaume Matas i els exconsellers José María Rodríguez, Mabel Cabrer i Aina Castillo.

Les declaracions que consten al sumari del cas Over Marketing, vinculat amb la trama Gürtel, eren sota secret fins despús-ahir. S'hi pot llegir com Mercado va reconèixer que el cunyat de Matas, Fernando Areal, i José María Rodríguez li varen fer diversos pagaments en doblers negres dins l'antiga seu del PP, devora el Palau March.

Especifica que, directament, Rodríguez just li va donar doblers un pic, però que entenia que "Areal era un mer executor i que qui prenia realment les decisions era el senyor Rodríguez". Insisteix que qui acabaria sent conseller d'Interior després d'aquelles eleccions "supervisava els pressuposts" i que normalment just hi parlava de manera genèrica, de doblers.

De fet, Mercado va admetre que, arran de la campanya, el 2004 encara quedaven per cobrar 80.000 euros que va reclamar a Rodríguez i es varen acabar compensant, com a mínim en part, amb contractes públics.
Mercado no dubta que qui ho comandava tot era Matas mateix, per bé que de doblers parlava amb Areal o Rodríguez, i dels detalls de la campanya, amb Mabel Cabrer i Rodrigo de Santos.

El finançament irregular de les campanyes, però, no es limita al 2003. Quatre anys més tard va tornar a cobrar doblers en negre per a Over Marketing a la seu del PP -que ja era a la ubicació actual- i, de nou, dins el despatx d'Areal.

Concursos manipulats

Després de les eleccions, l'any 2004, Mercado va obrir una oficina d'Over Marketing a Palma i "fins i tot abans d'obrir la seu d'Over a Palma ja tenia contractes verbals amb l'Administració pública de les Illes Balears procedents d'algunes conselleries". Es referia, concretament, a Obres Públiques, llavors en mans de la portaveu actual del PP, Mabel Cabrer; i a Sanitat, comandada per Aina Castillo, tot i que afegeix que seguien ordres de Matas.

Segons Mercado, molt sovint li feien encàrrecs sense cap expedient administratiu i llavors Cabrer, Castillo o alts càrrecs del seu entorn "solucionaven el problema amb un negociat sense publicitat en què es convidaven empreses de l'entorn d'Over o bé es fraccionava l'import". Així s'evitaven els concursos públics.

De fet, Mercado va declarar directament que Castillo i la seva cap de premsa, María Luisa Durán -ja imputada a la causa- "manipulaven els concursos per adjudicar-los a Over". Va explicar, a més, que Durán cobrava d'Over i feia de cap de premsa de la Conselleria i de l'empresa a la vegada.

L'administrador d'Over Marketing també reconeix que Castillo li va encarregar el Pla de comunicació de Son Espases fins i tot abans que es començàs l'expedient de licitació de les obres de l'hospital. Over Marketing en va acabar cobrant 673.000 euros.

A banda d'aquests, Mercado detalla contractes irregulars pactats amb Mabel Cabrer per a la promoció d'obres com l'autovia de Manacor, el metro de Palma i l'estació Intermodal. Segons la declaració que va fer, l'actual portaveu del PP es va reunir amb ell, un representant del grup Clave i un d'una altra empresa que no identifica per repartir les campanyes de les obres.

Així mateix, Mercado va esquitxar l'exregidor d'Urbanisme -actualment a la presó per abusos a menors- Javier Rodrigo de Santos per la promoció del parc de la Riera.

També va declarar que, dins la factura de 18.000 euros per una enquesta per a l'Ajuntament d'Inca, es pagà un taller d'oratòria per al batle actual, Rafel Torres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 8 anys

@Ponderat: N'estic farta d'aquests arguments patètics. Primer, el grau de corrupció del PP no l'iguala ningú. Mira el nombre d'imputats a tota Espanya i la gravetat dels delictes (en Fabra és de manual de corruptes, en Matas, igual). Segon, que hi hagi corruptes en altres partits no justifica les barbaritats que han fet aquesta tropa de lladres.
Durant dècades els del PP han robat i ens han duit a la misèria. I nosaltres, els ciutadans honestos que hem fet feina i pagats imposts com uns pringats, ara hem de pagar-ne la factura mentre veim com es passegen lliurement, impunes i amb una rialleta cínica i prepotent a les seves cares dures.
Si els intentes justificar només hi ha dues explicacions: ets un sectari ingenu o et sembla moralment acceptable que es robi al poble perquè tu ets un d'ell o ho faries si en tenguessis l'ocasió.

Valoració:3menosmas
Per PP=associació de malfactors, fa mes de 8 anys

Paguen en B i així estalvien pagar imposts... desprès no hi ha doblers... al final en Bauzá tindra raó i tota la culpa és de l'herència rebuda, la del 2003-2007, la de tenir una lladre com na Salom de presidenta del Consell...

Valoració:3menosmas
Per Clar com l´aigua, fa mes de 8 anys

És que no saben guanyar pels propis mèrits. Està clar. Han de fer trampa.

Valoració:-1menosmas
Per Paga Nadal, fa mes de 8 anys

I ara al funcionaris ens lleven la paga de nadal per pagar aquests doblers que han robat.

Valoració:0menosmas
Per Paga Nadal, fa mes de 8 anys

I ara al funcionaris ens lleven la paga de nadal per pagar aquests doblers que han robat.

Valoració:4menosmas
Per Paga Nadal, fa mes de 8 anys

I ara al funcionaris ens lleven la paga de nadal per pagar aquests doblers que han robat.

Valoració:2menosmas
Per xaume de sempre, fa mes de 8 anys

PPsticida:
Careta o carota?

Valoració:8menosmas
Per PPsticida, fa mes de 8 anys

Lo pitjor de tot és que aquesta gent va treure majoria absoluta i molts de mallorquins els varen votar. Perquè són es mateixos del PP amb una careta nova (en bauzá!). Si en Matas, que era mallorquí, ja va vendre Mallorca a ses empreses madrilenyes, imaginau-vos en Bauzá, que és madrilenyo. No mos deixaran ni ses sobres. Com pot ser que sempre mos deixem enganar per aquests xulos madrilenyos? I noltros, cada dia més pobres.

Valoració:8menosmas
Per Joan de la Tran, fa mes de 8 anys

Tendrem collons de veure a n'en Rodríguez a sa banqueta d'acusats??
Quin pocavergonya què està fet... I és capaç de donar lliçons de bon comportament i de bona ciutadania arreu...

Valoració:5menosmas
Per Ponderat, fa mes de 8 anys

@home, fabae... que de tot hi ha hagut pertot. Va a temporades...

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris