algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
24°

1.000 milions anuals de frau fiscal

Els tècnics d’Hisenda reivindiquen un pla de lluita que permetria recaptar 500 milions anuals a les Balears

23496

Membres de diferents sindicats es concentraren ahir.

Ferran Aguiló - J.Torres.

El frau fiscal i laboral -economia submergida- assoleix a Balears els 1.000 milions d'euros anuals. Aquesta és la xifra que maneja el sindicat de tècnics d'Hisenda Gestha i que féu pública ahir el seu portaveu, Luis Tato, en el marc d'una protesta convocada per la Plataforma sindical en defensa de l'estat del benestar i els serveis públics davant la delegació d'Hisenda.

"Rajoy, covard, lluita contra el frau" fou un dels lemes dels manifestants, que repetiran aquesta acció cada dimarts. Critiquen que les mesures d'ajust actuals "recauen sobre els sectors més dèbils" i sostenen que "no es pot consentir que el Govern de les Balears estigui aplicant ajusts quan renuncia a la recaptació de l'impost sobre el patrimoni. Per això, reivindiquen un pla "decidit i eficaç" de lluita contra el frau, que a Balears permetria "recaptar 500 milions d'euros addicionals cada any". D'aquesta quantia "bona part quedaria als comptes de la Comunitat", digué Tato, ja que "la majoria d'impostos en què es detecta un frau més elevat són en l'IVA i l'IRPF, cedits parcialment a la Comunitat". La seva gestió és de l'Estat i la lluita contra el frau fiscal depèn de l'Executiu central.

Canvi de lesgislació

Els tècnics d'Hisenda proposen un canvi de la legislació perquè els empresaris hagin de pagar l'IVA quan cobrin les operacions. Luis Tato explicà que els petits empresaris han d'avançar el pagament a Hisenda abans de cobrar-lo dels clients, perquè han d'abonar l'IVA quan es factura i no quan s'obtenen realment els doblers. En el cas de l'IRPF, "es detecta molt frau en empresaris que tributen per estimació objectiva o mòduls, els quals facturen irregularment altres empresaris". Gestha demana una reforma perquè això no es pugui fer.

Criticaren que actualment en l'Agència Tributària hi ha un "enfocament molt clar de perseguir un microfrau cap als assalariats i petits autònoms, mentre que no es fa cap esforç en la lluita pel gran frau, el de les grans empreses i operacions en paradisos fiscals". Això és el que passa en la Inspecció de Treball, recordà el portaveu de Gestha, qui advertí "d'un increment de treballadors en negre".

Aquest debat també arribà ahir al Parlament. El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, va dir ahir que el volum de frau és "més gran en l'Administració de l'Estat que en l'autonòmica" i remarcà la necessitat de lluitar contra les "borses grans de frau". Per part seva, el parlamentari del PSIB Joan Boned recordà que el 72% del frau detectat a les Illes correspon "a grans fortunes i a grans empreses" i demanà a l'Executiu que se centri en la lluita contra aquesta borsa de frau.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris